Castellano

Deu detinguts pel robatori d'oli usat a Alacant i València

Deu detinguts pel robatori d'oli usat a Alacant i València
Deu detinguts pel robatori d'oli usat a Alacant i València
  • La venda els proporcionava beneficis setmanals de 4.000 euros

MÉS FOTOS
Deu detinguts pel robatori d'oli usat a Alacant i València - (foto 2)

La Guàrdia Civil d'Alacant va posar fi a la denominada Operació Waste Oil, oberta amb motiu de la sostracció al llarg de la província d'Alacant i València d'oli usat depositat en contenidors municipals i que eren adquirits per una empresa a la Vila Joiosa. L'operació s'ha saldat amb 10 detinguts, 2 vehicles intervinguts i nombroses sancions administratives relatives a la gestió de residus.

A la fi del passat mes de febrer, la Guàrdia Civil d'Alacant va tenir coneixement de l'augment de robatoris i furts relacionats amb la sostracció d'oli d'ús domèstic usat, el qual és depositat en contenidors per a la seua transformació en biocombustibles, aquests contenidors es troben situats bé en la via pública o en Ecoparcs i punts nets, sent empreses autoritzades per la Conselleria de Medi Ambient i contractades pels diferents Ajuntaments les úniques a les quals concerneix l'explotació d'aquests contenidors i els seus olis depositats.

Per tal motiu, l'Equip de Robatoris en Camp (ROCA) de la Guàrdia Civil d'Ibi, va iniciar la denominada Operació Waste Oil. Fruit de les investigacions en les quals van comptar amb el suport de la Policia Local d'Elx i la Vila Joiosa, es va arribar a descobrir que diverses persones abillades amb roba de treball i jupetins reflectors, recorrien nombroses localitats al llarg de les províncies d'Alacant i València a fi de poder sostraure oli usat dels esmentats contenidors. Una vegada carregat el vehicle, acudien per a vendre'l a un magatzem situat en el nucli urbà de la localitat de la Vila Joiosa, al preu de 50 euros per cada furgoneta plena de bidons. Aquestes persones posseïen també documentació falsificada per a així poder justificar l'accés i transport d'aquests residus. Els encarregats del magatzem, al mateix temps l'emmagatzemaven i tractaven per a posteriorment vendre'l a empreses dedicades a la seua transformació en biodièsel, en una acció que els reportava uns beneficis de més de 4.000 euros setmanals.

Per tot això, el 21 d'abril, es va procedir a l'explotació de l'operació, que va portar als agents a realitzar una inspecció en el magatzem de la Vila Joiosa amb l'ajuda de la Policia Local d'Elx i la Vila Joiosa, aquest establiment es feia passar per una empresa legal de reciclatge d'oli usat, ja que no comptaven amb cap mena d'autorització legal, per a això posseïen diversos documents falsificats. Per tot això, es van detenir a les persones responsables, un pare i un fill espanyols, per la suposada autoria d'un delicte continuat d'encobriment, pertinença a grup criminal i un delicte de falsedat documental. També es van detectar en el recinte diverses infraccions locals de les quals es va donar compte a l'Excm. Ajuntament i diverses infraccions a la Llei 10/2000 de Residus de la Generalitat Valenciana, la sanció econòmica de la qual podrien aconseguir els 100.000 euros

D'igual forma es van detenir a 8 persones més com a presumptes autors materials dels robatoris i els furts amb la finalitat de sostraure l'oli. Tots ells de nacionalitat espanyola, amb edats compreses entre els 20 i els 52 anys. Als quals se'ls imputen els delictes de 7 robatoris amb força en les coses, 8 delictes de furt, falsedat documental i pertinença a grup criminal, així com la confiscació de les dues furgonetes usades en els fets delictius.

Després de passar a disposició judicial, tots ells van quedar en llibertat amb càrrecs.

Pujar