elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vila-real uneix a la Càtedra d'Innovació Ceràmica, la Fundació Caixa Rural, l’ATC i empreses per a promoure la formació cap a un model d'economia circular

Vila-real uneix a la Càtedra d'Innovació Ceràmica, la Fundació Caixa Rural, l’ATC i empreses per a promoure la formació cap a un model d'economia circular
  • La ciutat acollirà del 3 al 25 de maig el primer seminari sobre innovació a través de l'economia circular dirigit a químics, enginyers i tecnòlegs

MÉS FOTOS
Vila-real uneix a la Càtedra d'Innovació Ceràmica, la Fundació Caixa Rural, l’ATC i empreses per a promoure la formació cap a un model d'economia circular - (foto 2)

L'Ajuntament de Vila-real, la Fundació Caixa Rural Vila-real -a través de Efecte Vila-real-, la Càtedra d'Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real de l'UJI i l'Associació Espanyola de Tècnics Ceràmics (ATC) uneixen per primera vegada les seues forces i recursos per a promoure la formació i el coneixement a favor d'un nou model econòmic més sostenible, innovador i compromés amb l'entorn. Amb aquest objectiu, les quatre entitats, a les quals se sumarà també el sector privat a través de diverses empreses, promouen el curs ‘Introducció a la innovació a través de l'economia circular’; es tracta d'un seminari que naix per a ser el primer d'un nou programa formatiu sorgit de la col·laboració entre aquestes cinc potes del sistema de la innovació: Administració, Universitat, entitats socials, associacions professionals i empresa.

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha presentat hui el curs, al costat del director de la Càtedra d'Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real de l'UJI, Juan Carda; el director general de Caixa Rural Vila-real, Manuel Cubertorer, i el president de l'Associació de Tècnics Ceràmics (ATC), Juan José Montoro.

“A Vila-real vam fer un salt qualitatiu en 2011, en convertir-nos en Ciutat de la Ciència i la Innovació, i generar un ecosistema innovador, liderat per l'Ajuntament, que ens va permetre passar de col·laborar amb algunes entitats a conviure i a treballar junts”, ha assegurat l'alcalde. Benlloch ha ressaltat “l’èxit” del treball realitzat i de la importància que suposa comptar amb una càtedra científica amb seu a Vila-real “perquè d'aquesta manera és més fàcil transferir coneixement, crear sinergies i que això es multiplique generant inversions, llocs de treball i oportunitats”. El primer edil ha remarcat a més que “ara que hem creat un teixit innovador és el moment que la càtedra amplie la seua mirada més enllà de la ceràmica perquè tenim potencial en tecnologia i innovació”. Finalment, Benlloch ha anunciat que Vila-real continua sent, des d'octubre de 2019, la ciutat de més de 40.000 habitants de la Comunitat Valenciana amb menys atur (14,48%), només un punt més que al gener de 2020, “gràcies a que tenim una ciutat més viva i diversificada, fruit de l'esforç de la societat civil, la qual cosa demostra que aquest camí que iniciem fa deu anys és positiu i que ho hem sabut recórrer junts”.

El Centre Social de la Fundació Caixa Rural Vila-real albergarà aquest primer curs d'economia circular que tindrà lloc del 3 al 25 de maig, de 16.00 a 19.00 hores. Un seminari de 40 hores dirigit a químics, enginyers i tecnòlegs, així com a aquelles persones que tinguen inquietud per ampliar els seus coneixements en aquestes àrees. Aquest curs busca impulsar el coneixement d'un nou model econòmic que defensa un compromís per la producció de béns i serveis de manera sostenible, conservant el major temps possible el valor dels productes i reduint a quantitats mínimes les deixalles o residus generats. El curs consta de quatre mòduls teòrics en els quals participen empreses com Lamberti, Vickyfoods, Grant Thornton o Nunsys, que aposten per un model productiu basat en l'economia circular, però també compta amb un mòdul pràctic on l'alumnat podrà desenvolupar tots els coneixements adquirits en aquest curs.

El director de la Càtedra d'Innovació Ceràmica, Juan Carda, ha afirmat que “el món ja no pot acceptar més innovacions que no estiguen completament alineades amb la protecció del medi ambient i així ens l'indiquen les directrius de la Unió Europea i els Objectius de Desenvolupament Sostenible definits per l'Organització de Nacions Unides.”

El director general de Caixa Rural Vila-real i patró de la seua fundació, Manuel Cubertorer, ha assenyalat que “la formació és una de les línies de treball que segueix la Fundació Caixa Rural Vila-real amb el centre de negocis Efecte Vila-real, a través del qual donem suport a l'emprenedoria i realitzem jornades formatives per a promoure el coneixement. Per això, no dubtem a sumar-nos a aquest interessant seminari d'economia circular, ja que com a cooperativa de crèdit que som, creiem que cal secundar i potenciar aquest model econòmic social, innovador i sostenible”.

Per part seua, l'Associació Espanyola de Tècnics Ceràmics aporta, a través d'aquesta aliança, la seua estructura per a la realització de cursos en línia. El president de l'entitat, Juan José Montoro, ha subratllat que “des d’ATC estem bolcats en la formació tècnica d'alta qualitat, dedicant el nostre treball a divulgar la necessitat que el sector aposte per la digitalització en el més ampli sentit de la paraula. En un mercat tan competitiu com el tauleller, la innovació serà l'única cosa que ens permetrà mantindre el nostre lideratge, ja no en quantitat, sinó en qualitat”.

Pujar