elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vila-real posarà en marxa l'Institut d'Estudis Vila-realencs per a impulsar la seua història, orígens i tradicions

Vila-real posarà en marxa l'Institut d'Estudis Vila-realencs per a impulsar la seua història, orígens i tradicions
  • En el marc del futur IEV es publicaran anualment investigacions sobre l'arxiu municipal i s'organitzaran conferències sobre la història local

  • Les primeres jornades seran el pròxim 24 de febrer, aprofitant les festes fundacionals

Vila-real posarà en marxa l'Institut d'Estudis Vila-realencs (IEV) per a donar a conéixer la seua història, orígens i tradicions. Així ho ha anunciat l'alcalde, José Benlloch, que ha explicat que en el marc d'aquest futur institut s'organitzarà al febrer la primera edició d'un nou cicle de jornades sobre la història de la ciutat, coincidint amb l'efemèride de l'atorgament de la Carta pobla fundacional.

Segons ha asegurat l'alcalde, “s'impulsaran unes jornades sobre la història, els orígens i les tradicions de Vila-real” que “tindran lloc cada any durant les festes fundacionals” i que estaran relacionades amb la publicació d'estudis sobre l'arxiu municipal.

Així ho ha explicat el primer edil en la roda de premsa posterior a la seua reunió amb el president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, el també villarealense, Ramon Ferrer, amb el qual ha renovat l'acord de col·laboració entre totes dues institucions.

De fet, el mateix Ferrer serà l'encarregat d'iniciar el 24 de febrer la primera edició d'aquest cicle de conferències amb la presentació del seu últim treball de recerca sobre els motius de la fundació de Vila-real, que ha realitzat al costat de Vicent Gil, arxiver municipal de la ciutat durant tres dècades. Es tracta d'un treball que, en paraules de l'alcalde, “crearà debat” ja que “no deixarà a ningú indiferent”.

D'aquesta manera, l'IEV comptarà amb una secció dedicada a impulsar una biblioteca d'investigacions i publicacions sobre la ciutat, i que publicarà anualment estudis que seran complementats amb les jornades. En aquest sentit, Ferrer ha indicat que s'editaran publicacions anuals amb les investigacions que resulten del “extens arxiu municipal” ja que, com ha recordat, “és un dels arxius medievals més rics del país”.

L'objectiu d'aquesta iniciativa que naix en col·laboració amb l'AVL és que “cada any, al voltant del 20 de febrer, dia de la fundació de Vila-real, es publique un manual sobre els fons documentals de l'arxiu, per a posar a l'abast de tot el món la riquesa d'aquest patrimoni que té Vila-real, i que en l'actualitat ja és present en universitats com Harvard, Oxford o Cambridge”.

Conveni amb l'AVL

Així mateix, hui s'ha renovat el conveni de col·laboració per als pròxims 4 anys entre l'AVL i l'Ajuntament per a la promoció del valencià i la difusió de la història i el patrimoni documental de la ciutat.

Benlloch, que ha destacat la relació “estreta i fort” de l'Ajuntament amb l'AVL, ha recordat que Vila-real és una de les primeres ciutats valencianes que va impulsar la creació d'un servei de Normalització Lingüística en 1995 i que en 1999 es va convertir en la primera regidoria de la Comunitat Valenciana sobre aquesta matèria.

Entre altres qüestions, a través d'aquest conveni es retolarà la toponímia local en valencià, s'organitzaran activitats en el marc de l'AVL i jornades sobre la figura de Jaume I, s'oferirà un 50% de l'oferta cultural i formativa de l'Ajuntament en valencià i es fomentarà valencià en activitats esportives, així com el seu coneixement per part del personal municipal.

Pujar