Castellano

Vila-real i Porcelanosa estudien vies de diàleg al PAI industrial del clúster de la innovació ceràmica

Vila-real i Porcelanosa estudien vies de diàleg al PAI industrial del clúster de la innovació ceràmica
  • La intenció de totes dues parts és resoldre el recurs de manera “satisfactòria” i “beneficiosa” per al futur de la ciutat i de la indústria

El PAI industrial del clúster de la innovació ceràmica, aprovat en ple el mes d'octubre passat, s'ha topat amb tres recursos contenciosos-administratius presentats pels afectats després que els foren desestimades les seues al·legacions.

Des de l'Ajuntament de Vila-real han informat, a través d'un comunicat de premsa, que “defensarà l'interés general de la ciutat davant els recursos presentats a l'aprovació definitiva del projecte per a reactivar el PAI del nou clúster de la innovació ceràmica (antic polígon de la carretera d'Onda”.

Pel que el ple ordinari de gener ratificarà la personació que l'alcalde de la ciutat, José Benlloch, ha realitzat per a la defensa dels interessos de l'Ajuntament de Vila-real davant els recursos presentats.

Cal recordar que en el ple d'octubre al nou PAI del clúster de la innovació ceràmica, a més d'aprovar el nou projecte d'urbanització, es va procedir a resoldre les 16 al·legacions presentades, de les quals 4 es van acceptar totalment o parcialment, i la resta van quedar desestimades. A conseqüència d'aquesta desestimació, tres mercantils van presentar recursos, entre elles Porcelanosa Grup, les empreses del qual ocupen 609.000 metres quadrats del PAI, equivalent a una tercera part del sòl afectat per la urbanització (32,17%).

Malgrat això, ajuntament i mercantil ja han iniciat un procés de diàleg i de negociació “amb l'objectiu de trobar una solució”. En el mateix sentit s'ha expressat Porcelanosa afirmant que estan treballant amb el consistori “des de fa setmanes en un acord que permeta resoldre el recurs de manera satisfactòria per a totes dues parts i beneficiosa per al futur de la ciutat i de la indústria”.

En aquest sentit, la mercantil que celebra el seu 50 aniversari, ha mostrat el seu compromís “amb el desenvolupament urbanístic, industrial i el progrés de la ciutat de Vila-real i del seu entorn” i han indicat que el “recurs presentat respon tan sols a qüestions tècniques i de defensa dels interessos de les empreses del grup i en cap cas suposa l'oposició de Porcelanosa Grup al PAI industrial del clúster de la innovació ceràmica, que aquesta empresa secunda i defensa com un projecte estratègic per al desenvolupament industrial de la província”.

El futur del PAI no està en joc

A més, Benlloch ha incidit en què aquesta via judicial “no suspén la reactivació del PAI, que afecta 2,5 milions de metres quadrats i suposarà una inversió de 44,5 milions d'euros, en el qual continuem treballant amb la intenció de poder reprendre les obres aquesta primavera”. “Després de 23 anys, per fi hem pogut rellançar un projecte imprescindible per a la nova Vila-real del segle XXI, que posarà a la disposició de la indústria sòl de qualitat, que millorarà de manera important les condicions de les empreses actualment en la zona i atraurà noves inversions”, subratlla l'alcalde.

La història del PAI es remunta a 1999, amb el govern del Partit Popular, quan es va aprovar inicialment el projecte, que va quedar paralitzat en 2008 amb només un 34% d'obres executades. Des de 2011, l'actual equip de govern ha treballat en la redefinició del projecte, mentre s'ha donat eixida a importants propostes industrials en la zona i fins a 10 unitats de reparcel·lació. Aquest nou projecte es va aprovar definitivament pel Ple el 4 d'octubre de 2022 després d'un llarg procés administratiu, amb 520 propietaris notificats. Les modificacions del projecte es deriven, a més, en una nova retaxació del 19,3% i un nou conveni urbanístic, la qual cosa suposa que el cost de la urbanització s'incrementa en 7,2 milions d'euros respecte al cost previst en 2008, fins a aconseguir els 44,5 milions d'euros. Aquest augment correspon a l'increment de l'IPC des de 2008, les millores exigibles a la urbanització així com a obligacions legals.

Pujar