4 de juny de 2020 4/6/20

Vila-real viu un estiu tranquil sense la presència de molts mosquits

Vila-real viu un estiu tranquil sense la presència de molts mosquits - (foto 1)
  • La campanya que l'Ajuntament va engegar per a prevenir i atallar les plagues està funcionant amb efectivitat, gràcies també a la col·laboració i conscienciació ciutadana

  • L'Ajuntament seguirà amb el tractament fins a novembre previsiblement, quan es vaja la calor que afavoreix la presència d'aquests insectes

MÉS FOTOS
Vila-real viu un estiu tranquil sense la presència de molts mosquits - (foto 2)

Està sent un estiu tranquil a Vila-real en el que a la presència de mosquits es refereix. El pla de prevenció que va engegar l'Ajuntament de la localitat al passat mes d'abril sembla que està donant els seus fruits, tal com reconeix la regidora de Seguretat, Silvia Gómez: "No hem tingut cap queixa ciutadana sobre aquest tema ni hem rebut instàncies, per la qual cosa sembla que està funcionant ben la campanya".

Una cosa a la que també ha contribuït, en paraules de l'edil, la col·laboració ciutadana. De fet, la major part de focus i casos es registren en parcel·les privades: "Vam engegar una campanya publicitària perquè necessitem la prevenció del particular amb accions com evitar acumulacions d'aigua en tests, pitxers o basses", ha explicat l'edil en una entrevista amb elperiodic.com.

I encara que la campanya està anant bé, des de la regidoria de Sanitat no baixen la guàrdia: "Hi ha un tractament continu i exhaustiu fins a novembre perquè aquesta època és molt complicada. Cal recordar que, amb l'augment de les temperatures, augmenta també la presència d'aquests insectes". Per açò mateix, l'Ajuntament té marcat un calendari de fumigacions, pensades en un inici com a mesura preventiva però que ara es va adaptant a les necessitats de cada moment.

Precisament, es compleixen dos anys des que l'Ajuntament va aprovar una nova ordenança municipal que regula les actuacions i protocols a seguir per a prevenir la proliferació del mosquit tigre també en l'àmbit domèstic: "A l'abril vam començar la campanya i la mantenim en marxa fins a novembre més o menys, tenint en compte que és el temps -la calor- qui marca els temps".

Com es pot prevenir la presència del mosquit tigre?

El mosquit tigre mesura entre 2 i 10 mil·límetres i és de color negre amb taques blanques en el tòrax. A més, té les potes blanques i negres. Aquesta espècia ve del sud-est asiàtic, on sol criar en buits d'arbres plens d'aigua. Per aquest motiu sol criar en zones amb poca aigua com a pitxers o tolls. Açò, combinat amb les altes temperatures de l'estiu, són la combinació perfecta per a la seua reproducció. Solament piquen les femelles ja que necessiten sang per a desenvolupar-se, d'ací la seua agressivitat.

Entre les mesures que podem engegar a casa per a evitar la proliferació del 'Aedes albopictus' -així se li denomina- està la de no deixar l'habitual plat amb aigua baix del test per a regar-la així com evitar els poals d'aigua amb poca quantitat. També es recomana posar mosquiteres.

Cal tenir en compte que el 80% d'aquests mosquits es detecten en domicilis, en patis interns o en xicotetes zones amb gespa recentment regada pel que aquests xicotets canvis del dia a dia poden ajudar a marcar la diferència. També hem de buidar l'aigua residual de canaletes o de l'interior de pneumàtics abandonats.

Aquests insectes té una mitjana de vida curta -uns quinze dies- i es desplacen molt poc, amb prou faenes uns sis metres quadrats. Què fer si ens pica un mosquit tigre? La seua picada és més irritant que el d'un normal pel que cal evitar gratar-se i col·locar-li fred durant uns minuts.

Pujar