elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vila-real es converteix en la tercera ciutat de la Comunitat amb més ajuda per a l'impuls del valencià

    La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport acaba de concedir, a través de l'àrea de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, una línia d'ajudes econòmiques destinades a ajuntaments de la Comunitat Valenciana dotada amb 1.114.639 euros, que s'han repartit entre 232 municipis. De tots ells, Vila-real és la tercera població en major quantia rebuda per a seguir impulsant el valencià a través de la Regidoria de Normalització Lingüística i la primera de tota la província.
    En total, l'Ajuntament de Vila-real ha obtingut 22.874 euros per al foment de l'ús del valencià, només per darrere d'Elx, dotada amb 28.359 euros, i de València capital, amb 26.920 euros. El regidor de Normalització Lingüística, Santi Cortells, afirma: "Som el primer Ajuntament de Castelló i el tercer de tota la comunitat autònoma que més diners ha rebut, si tenim en compte la quantitat subvencionada respecte al nombre d'habitants per població, ja que Elx compta amb 230.000 residents i València ronda els 800.000, mentre Vila-real, amb al voltant de 52.000 persones, ha aconseguit una quantitat molt similar a ambdues ciutats".

    Per a la consecució de l'ajuda, cada municipi presenta una memòria amb totes les activitats que es realitzen al llarg de l'any per al foment de l'ús de la llengua i "el servei de Normalització Lingüística de Vila-real ha tornat a demostrar, una vegada més, el seu excel·lent treball". "Vila-real s'ha convertit en un referent en el territori valencià, ja que compta amb una intensa activitat i campanyes periòdiques impulsades per la Regidoria que ens han ajudat a alçar-nos amb el tercer lloc en el rànquing d'aquestes subvencions en quantia econòmica, i a convertir-nos en la primera ciutat de l'autonomia, en relació a la quantia per habitant", indica.

    Entre les iniciatives que es desenvolupen en la ciutat destaquen els cursos de valencià per a la població adulta, la campanya del Voluntariat pel valencià, actuacions de música o sessions de cinema en valencià, dirigides a centres educatius i també al públic en general, durant tot l'any. Des de la Regidoria també es planifiquen activitats com a teatre en valencià i el programa radiofònic Ràdio-activitat, s'elabora la guia educativa municipal Recull i es col·labora en el lliurament dels Premis Sambori de literatura en valencià per a xiquets. A més, s'editen agendes escolars, s'impulsen campanyes de suport a la lectura en valencià, el Correllengua escolar, l'edició de la revista Font, les cartes als Reis d'Orient i la campanya El nom és Vila-real, entre altres activitats, "que es veuran reforçades gràcies a l'ajuda concedida per part de la Conselleria i que serviran per a seguir fomentant l'ús de la nostra llengua en tots els àmbits i aconseguir la seua completa normalització", conclou Cortells.

    Pujar