elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vila-real acomiada el V Simposi d'Educació per a la Sostenibilitat amb un gran èxit de participació

Vila-real acomiada el V Simposi d'Educació per a la Sostenibilitat amb un gran èxit de participació
  • Vora 150 participants entre professors, investigadors i especialistes en medi ambient han debatut sobre el desenvolupament sostenible en l'àmbit educatiu

MÉS FOTOS
Vila-real acomiada el V Simposi d'Educació per a la Sostenibilitat amb un gran èxit de participació - (foto 2)
Vila-real acomiada el V Simposi d'Educació per a la Sostenibilitat amb un gran èxit de participació - (foto 3)

La ciutat de Vila-real (Castelló) ha acollit des de divendres 11 fins diumenge 13 de novembre la cinquena edició del Simposi d'Educació per a la Sostenibilitat. Es tracta d'una cita on destacats investigadors, docents i especialistes en diferents temàtiques ambientals s'han reunit per tal d'analitzar el paper de l'educació en la incorporació dels principis del desenvolupament sostenible. Enguany el lema triat ha sigut "Movent consciències: de l'emoció a l'acció". El president de la Fundació Cultura de Pau i exdirector general de la UNESCO Federico Mayor Zaragoza va realitzar la conferència inaugural titulada "Agenda 2030: una nova oportunitat per al desenvolupament". Mayor Zaragoza va fer un exhaustiu repàs a la situació actual del món amb temes com la situació dels immigrants, els refugiats o l'elecció de Donald Trump com a president dels EUA. «El més important és saber el que ha passat, el que tenim actualment, saber que hi ha aquesta fam al món, que existeix aquesta gent que viu en aquestes condicions però immediatament també hem de dir que el pervenir està per fer i aquesta és la nostra esperança. Natros el que hem de fer és deixar als nostres fills a les generacions venidores un món, des de el punt de vista conceptual, menys confús i que no s'arribe mai a punts de no retorn», va apuntar de manera positiva Mayor Zaragoza durant la seva conferència. La Fundació que presideix Mayor Zaragoza es dedica a promoure l'educació per a la pau, els drets humans i la democràcia.

Per la seua banda el coordinador del V Simposi, Vicent Vicent ha afirmat que l'objectiu principal de la trobada ha sigut reunir a professorat, educadors ambientals, al públic preocupat pel seu medi ambient per tractar de crear un clima de debat i reflexió sobre la problemàtica ambiental, natura i social i entre tots intentar buscar pautes d'acció enfront d'aquesta problemàtica.

Conferències, tertúlies i tallers

La jornada de dissabte 12 de novembre es va iniciar amb la conferència "L'estratègia valenciana d'Educació Ambiental" a càrrec d'Anna Pons, directora del Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana. Pons va anunciar que l'actual govern autonòmic està treballant per a recuperar l'estratègia que ha estat parada durant els últims anys. Tot seguit Carmen Ferrete i Elsa González del departament de Filosofia i Sociologia de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) van impartir la xarrada Ètica ambiental i feminisme. Seguidament el professor Vicent Tortosa de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques de l'UJI va parlar de l'acció de les ONG ambientals enfront de la contaminació industrial. A migdia va tindre lloc una taula redona titulada: Ciutats sostenibles. «El tema de la sostenibilitat està present en tots els àmbits de la societat però hi ha diverses maneres d'afrontar-ho. Des de l'àmbit de l'educació sembla que som més conscients que és necessari posar-la en el dia a dia del funcionament de l'escola i de posar a l'escola dins del funcionament de la ciutat però des de l'àmbit polític el que jo he vist és que ja forma part de l'agenda però tal vegada el que no hem vist són propostes concretes que realment demostren que hi ha una aposta reial per la sostenibilitat dels municipis», ha afirmat Anna Pons, convidada a la taula, a manera de resum.

Durant la vesprada es van realitzar tertúlies i tallers simultanis que van tractar temes com la dimensió eco social de l'actual educació, l'alimentació sostenible, els horts a les escoles i les xarxes escolars per a la sostenibilitat.

Itinerari pel riu Millars

Diumenge 13 de novembre el simposi es va traslladar al paratge natural del Termet de Vila-real. Van tindre lloc diverses activitats simultànies com un itinerari per la senda botànica de Vila-real on van participar unes 50 persones, un taller i per a conservar la biodiversitat i la Trobada d'Equipaments i Serveis d'Educació Ambiental coordinada pels integrants d'AVEADS.

El V Simposi d'Educació per a la Sostenibilitat està organitzat pel Seminari d'Educació Ambiental de Castelló (CsEA), la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport mitjançant el Servei de Formació del Professorat, l'Estratègia Valenciana d'Educació Ambiental i Desenvolupament Sostenible (EVEADS) i l'Ajuntament de Vila-real. L'encontre també ha comptat amb la col·laboració de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, la Universitat Jaume I de Castelló, la Diputació de Castelló i la Fundació Caixa Rural de Vila-real.

Pujar