elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El gos ratoner valencià rep un reconeixement internacional

El gos ratoner valencià rep un reconeixement internacional
  • Aquesta raça, que és patrimoni cultural i històric de Vila-real, forma part de la Federació Cinológica Internacional

El Gos Rater Valencià ja forma part de la Federació Cinológica Internacional, una declaració que “plena d'orgull” a tota la ciutat de Vila-real, segons ha comunicat l'Ajuntament en les seves xarxes socials i “que ens impulsa a continuar secundant, com ja hem fet des del primer moment, al reconeixement del gos rater, fidel company i protector dels nostres llauradors i símbol indiscutible de la nostra tradició agrària”.

Això significa que aquesta raça podrà participar en la Winner i la Mundial, tant en les finals del Grup 3, en el BIS i rebre els títols de World Winner.

Cal assenyalar que l'Ajuntament de Vila-real ha declarat el Gos Rater Valencià com a patrimoni cultural i històric de la localitat, “perquè la nostra ciutat és l'única població de la Comunitat Valenciana que compta amb una associació local per a fomentar i protegir la raça”.

Cal recordar que aquesta iniciativa va partir del Club Espanyol del Ratoner Valencià (CERVA).

La popularització d'aquesta raça va sorgir a causa de la seva condició de caçador, avisador i fidel company. Encara que és difícil de determinar quan es va originar aquest vincle, encara que és a partir de principis del segle XX quan el ratoner valencià estableix el seu arrelament i desenvolupament a Vila-real, coincidint amb l'auge del cultiu de la taronja.

Vila-real prepara un homenatge

Des de l'Ajuntament de Vila-real estan preparant un homenatge a través d'una escultura dedicada al gos rater que reconeixerà el treball i estima de la nostra gent per aquesta raça aporfitant la declaració de raça internacional per la Federació Cinològica Internacional (FCI), la qual cosa obri les portes al fet que puga criar-se i exposar-se en qualsevol part del món.

Aquest reconeixement mundial culmina el treball realitzat pel Club Espanyol del Rater Valencià (Cerva), presidit pel vila-realenc Joan Quemades, que ha comptat amb el suport de l'Ajuntament de Vila-real, a través de la Regidoria de Tradicions. De fet, el consistori està treballant ja en un homenatge en reconeixement al treball per la defensa de la raça, coneguda també popularment com fusterier, a través d'una escultura dedicada al gos rater. Així ho ha explicat la regidora de Tradicions, Noelia Samblás, qui ha recordat que el Ple de l'Ajuntament va aprovar la declaració com a patrimoni cultural i històric de Vila-real del Gos Rater Valencià, atés que a més “la nostra ciutat és l'única població de la Comunitat Valenciana que compta amb una associació local per a fomentar i protegir la raça”.

“Vila-real és sens dubte un dels bressols del gos rater, ja que donada la dedicació dels veïns i veïnes de Vila-real amb les tasques del camp, es va propiciar la popularització d'aquesta raça, a causa de la seua condició de caçador, avisador i fidel company dels nostres agricultors”, recorda Samblás. Aquest arrelament es documenta des de principis del segle XX, coincidint amb l'auge del cultiu de la taronja i és “gràcies al treball de tots els aficionats i seguidors del fusterier de Vila-real que s'ha mantingut la puresa de la raça al llarg dels anys”.

Samblás ha posat l'accent en el treball d'aquests aficionats i especialment del Club Espanyol del Rater Valencià (Cerva) que es va crear en 2010 a Vila-real amb la intenció d'agrupar els aficionats del rater valencià de tota Espanya i treballar per al seu defensa i promoció mitjançant congressos, fires o concursos.

“El reconeixement internacional del Gos Rater Valencià no hauria sigut possible sense la dedicació del Cerva i de manera especial del seu president, Joan Quemades”, assegura l'alcalde, José Benlloch, qui ressalta també el paper de “criadors com el senyor Batiste Soriano i tants uns altres que han lluitat per la supervivència del gos rater”. “Vull traslladar l'enhorabona i l'agraïment a totes les persones que han lluitat per a aconseguir aquesta declaració de raça internacional, que projecta el patrimoni històric i cultural de Vila-real més enllà de les nostres fronteres i que contribueix a mantindre'l viu per a les futures generacions”, subratlla el primer edil.

La presentació del reconeixement mundial del Gos Rater Valencià per la Federació Cinológica Internacional tindrà lloc aquest divendres a Madrid coincidint amb la celebració de l'Exposició Mundial Canina (World Dog Show).

Si tens alguna informació, foto o vídeo interessant del teu municipi, pots posar-te en contacte amb ELPERIODIC.COM escrivint un missatge privat a través de les nostres xarxes socials en Facebook, Instagram i Twitter, escriure al correu hola@elperiodic.com o via Whatsapp a través del número 682 03 06 02.
Pujar