13 d’agost de 2020 13/8/20

La pàgina web de l'Ajuntament de Vila-real compleix un 52,2% dels indicadors de transparència

  La pàgina web de l'Ajuntament de Vila-real ocupa el primer lloc del rànquing de transparència en la província de Castelló i el lloc número 12 de la Comunitat Valenciana, en complir amb un 52,2% dels indicadors.

  La regidora de Noves Tecnologies, Mónica Mañas, apunta a les dades que maneja Dyntra, la primera plataforma global en transparència, que revela que la ciutat més transparent de la Comunitat compleix amb un 70% dels requisits, mentre que Vila-real, amb un 52,2% (83 indicadors de 159), se situa en el dotzè lloc de les 74 ciutats analitzades, per davant d'altres grans urbs i municipis.

  "L'Ajuntament de Vila-real té a la seua pàgina web un apartat de transparència, en el qual cada departament publica tot allò prescriptiu en transparència que permet la llei i que pot ser interessant per als ciutadans", explica. 

  Així mateix, apunta a l'existència d'una Junta d'Administració Electrònica, Seguretat de la Informació i Transparència (JAESIT), que es reuneix aproximadament una vegada al mes i que al personal amb el qual explica habitualment acaba de sumar la figura d'una persona com a Delegada de Protecció de Dades.

  "Parlem d'un equip molt actiu que, a més, realitza un gran esforç per a seguir avançant en matèria de transparència,  cosa que no sempre resulta fàcil", indica, al mateix temps que reafirma l'aposta de l'equip de govern per "introduir novetats per a millorar i facilitar la informació que s'ofereix". "Actualment, des de Noves Tecnologies es treballa amb Hisenda i Tresoreria per a crear un visor pressupostari, que permetrà consultar de manera fàcil, interactiva i atractiva tota la informació pressupostària municipal", assegura Mañas. "Es tracta d'un procediment complicat al que se suma el fet de comptar amb una plantilla ajustada però que, així i tot, està tirant endavant per a complir amb la transformació necessària tan important que requereix el moment que vivim", manifesta l'edila, qui recorda que "gràcies a tots aquests avanços som un ajuntament referent en l'àmbit de l'administració electrònica".

  Cal destacar que els ciutadans compten ja amb accés al 100% dels procediments a través de la seu electrònica, "la qual cosa també contribueix a la transparència" i recorda que "fa poc que s'ha incorporat al web el sistema Cl@ve "amb l'objectiu d'arribar encara a més persones".

  En aquest sentit, apunta a la importància de la formació, que a més d'arribar als funcionaris de la casa també arriba als ciutadans, "ajudant a agilitar tots els tràmits i treballant per a evitar l'ús de notificacions en paper". "L'objectiu és que aquestes accions arriben a la gent i ens agradaria que al setembre la formació arribara tant ciutadans interessats en el tema, associacions i centres de secundària", afirma Mañas, "perquè per a nosaltres és tan important tenir un alt índex de transparència com que els ciutadans siguen capaços de visualitzar-la, sempre ajustant-se a la legalitat". 

  L'aplicació mòbil de l'Ajuntament és una altra de les iniciatives que han facilitat l'accés a la informació municipal de manera fàcil, àgil i intuïtiva. La creació de tres punts wifi gratuïts, als quals en breus se sumarà el quart, permetrà acostar l'Ajuntament a més ciutadans, "recolzant-ho amb una sala d'accés lliure a l'edifici de la BUC dotada amb 11 ordinadors i lectors de DNI electrònic per a realitzar tràmits". "Per a aquells que necessiten aprendre a fer ús d'aquests recursos, ja hem impartit sessions formatives gratuïtes, de les quals s'han beneficiat 220 persones i amb les quals continuarem a través d'app.vila-real.es i seuelectronica.vila-real.es", conclou.

  Pujar