elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El model d'innovació de Vila-real traspassa les fronteres nacionals

El model d'innovació de Vila-real traspassa les fronteres nacionals
    MÉS FOTOS
    El model d'innovació de Vila-real traspassa les fronteres nacionals - (foto 2)

    El model d'innovació de Vila-real salta les fronteres nacionals. L'alcalde de Vila-real i president de la Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovació, José Benlloch, ha participat hui en la inauguració del congrés International Renewable and Sustainable Energy Conference, que se celebra fins al dissabte a Rabat. Benlloch ha participat en la cita acompanyat pel director de la Càtedra d'Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real, Juan Carda, convidats per l'organització del seminari com a exemple de l'aplicació de polítiques innovadores des de les administracions.

    “Que Vila-real haja sigut convidada a un esdeveniment internacional d'aquestes característiques, amb ponents de tot el món, dóna compte dels fruits que el treball que hem realitzat en els últims anys”, valora Benlloch, qui ha volgut agrair particularment el paper de la Càtedra d'Innovació Ceràmica i de Juan Carda en la projecció internacional del model d'innovació de Vila-real. El primer edil ha impartit davant del plenari del congrés la conferència ‘Support for innovation from the Local Government: the example of Valencian cities network for innovation’, en la qual ha detallat el camí seguit per Vila-real des de la reconversió d'una economia agrícola a una de base industrial fins a liderar la Xarxa valenciana de ciutats per la innovació. “L'àmbit competencial dels municipis a Espanya és bàsicament la prestació de serveis al ciutadà; no obstant açò, la clau del futur està a saber donar el salt des d'aquesta funció bàsica de les administracions locals cap a la promoció d'ecosistemes d'innovació en el territori, recolzant al nostre teixit productiu i convertint-nos en catalitzadors del canvi”, assenyala Benlloch. “Açò és l'hem fet a Vila-real des que, l'any 2011, vam aconseguir la distinció com a Ciutat de la Ciència i la Innovació, marca que vam revalidar en el 2015 i que ens inclou en el selecte club de poblacions a Espanya que formen part de la xarxa Innpulso”, recorda l'alcalde.

    En la dissertació, Benlloch ha detallat alguns dels àmbits d'impuls de la innovació en els quals ha treballat la ciutat, principalment des de l'aliança amb la societat i la Universitat com a seu del coneixement. La implantació a Vila-real de l’UJI, a través de la seu de la Plana i de les càtedres de Mediació Policial i Innovació Ceràmica, a més de ser seu del centre associat provincial de la UNED i de la UOC, el compromís amb la formació al llarg de la vida –sota la marca Ciutat Educadora- o el foment de la col·laboració públic-privada són alguns dels eixos sobre els quals s'assenta el model d'innovació de Vila-real. La creació de la Fundació Globalis, en 2011, o la fira de transferència tecnològica Destaca són unes altres de les fites assenyalades per Benlloch, entre els quals destaca també la creació, en 2017, de la Xarxa valenciana de ciutats per la innovació, de la qual Vila-real ostenta la presidència.

    “La Xarxa valenciana és un instrument fonamental per a la promoció de l'ecosistema innovador del nostre territori, establint un fòrum permanent de diàleg i treball des del qual afavorir la incorporació de nous municipis, cooperar i treballar per la innovació, un àmbit en el qual les administracions locals estan cridades a jugar un paper decisiu”, agrega el president de la xarxa. La incorporació a la recent Llei de contractes del sector públic de clàusules que afavoreixen la innovació a través de processos de compra pública innovadora és una altra de les oportunitats de futur que planteja Benlloch.

    L'alcalde ha volgut agrair a l'organització, l'associació Mediterranean Space of Technology and Innovation (MSTI) i al Govern de Rabat la invitació a participar en aquest congrés internacional i la seua hospitalitat.

    Pujar