elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Millora la fauna piscícola autòctona del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars

Millora la fauna piscícola autòctona del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars
  • El Servei de Guarderia Rural ha trobat dues espècies de peixos endèmics del curs alt i mitjà com són la madrilla i la madrilla bagra

MÉS FOTOS
Millora la fauna piscícola autòctona del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars - (foto 2)
Millora la fauna piscícola autòctona del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars - (foto 3)

El Servei de Guarderia Rural del Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars ha localitzat dues espècies autòctones de peixos en el tram fluvial baix, concretament en la zona del Molí de l'Ermita del terme municipal de Vila-real. Es tracta de diversos exemplars de madrilles (Parachondrostoma turiense) i de madrilles bagra (Squalius valentinus). Dues espècies de ciprínids que solen habitar i ser abundants en el Alt Millars. Es tracta d'una troballa important perquè es tracta de dos endemismes valencians de gran interés faunístic. La primera de les espècies localitzada al riu Millars al seu pas pel molí de l'Ermita de Vila-real, la madrilla, està catalogada com en Perill en la Llista Roja de la Unió Internacional de la Conservació de la Natura (UICN, 2006). En el Llibre Roig dels Vertebrats d'Espanya està citada com a espècie rara i en l'Atles i Llibre Roig dels Peixos Continentals Espanyols figura com En Perill. Els factors d'amenaça poden ser diversos, des de la presència d'espècies exòtiques com la perca americana (Micropterus salmoides), la disminució de la qualitat de les aigües per activitats industrials o agrícoles de la zona, la regulació dels cabals i també els nombrosos obstacles que troba en el riu com poden ser assuts i preses, ja que realitzat migracions reproductives, segons el Museu Nacional de Ciències Naturals del Consell Superior d'Investigacions Científiques. Es tracta d'una espècie endèmica de la península Ibèrica que a tot el món únicament es troba a les conques hidrogràfiques dels rius Túria i Millars. La madrilla habita en els trams mitjans i alts dels rius en aigües corrents, per tant, la seua presència en la zona del molí de l'Ermita és una notícia important pel que fa a la millora piscícola de la zona. Recentment, la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica va publicar una Ordre on s'han actualitzat els llistats valencians de les espècies protegides de flora i fauna i on ha sigut inclosa. 

La madrilla bagra

Respecte a la segona espècie localitzada, la madrilla bagra, és una espècie més comuna que la madrilla, però també es tracta d'un endemisme valencià que habita les zones mitjanes dels rius. També és una espècie de gran interés faunístic que apareix a la Llista Roja de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) com a vulnerable, de fet ha passat de ser un peix abundant als rius valencians, a ser cada volta més rar. Concretament les espècies exòtiques, la contaminació de les aigües i la destrucció de l'hàbitat contribueixen a la seua escassesa. La madrilla bagra està citada al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars l'any 2006 i des d'aleshores no s'havia tornat a citar. Cal tindre en compte que el fet que el riu Millars porte aigua de forma constant des de fa diversos anys per la zona del molí de l'Ermita ha sigut fonamental per a trobar a les dues espècies vivint aquest tram del riu. El treball constant de seguiment de la biodiversitat que realitzen els guardes rurals del Consorci riu Millars ha sigut determinant per a sumar dues espècies importantíssimes al catàleg faunístic piscícola del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars.

Pujar