elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
COM ES RECUPERA VILA-REAL DE LA PANDÈMIA?

Xus Madrigal: “Destinarem mig milió d'euros per al renaixement de Vila-real”

Xus Madrigal: “Destinarem mig milió d'euros per al renaixement de Vila-real”
  • Entrevista al regidor d'Economia de l'Ajuntament de Vila-real per a conèixer quines mesures està implementant el consistori per a reactivar l'economia vila-realenca

MÉS FOTOS
Xus Madrigal: “Destinarem mig milió d'euros per al renaixement de Vila-real” - (foto 2)

La crisi sanitària ha portat amb si una crisi econòmica. Els municipis han d'implementar noves mesures per a tractar d'evitar el dur colp econòmic de la pandèmia. Per això, en elperiodic.com parlem amb el regidor d'Economia de l'Ajuntament de Vila-real, Xus Madrigal, per a saber com està actuant el consistori en matèria econòmica.

P: Com està afectant aquesta crisi a l'economia de la ciutat?

R: En primer lloc, cal dir que va ser una situació totalment inesperada i molt dura, sobretot al principi, quan vam haver de prevaldre el tema de salut als temes econòmics. A poc a poc, en la mesura que ens han deixat fer una desescalada, sempre prioritzant la salut de la gent al tema econòmic, anem tornant a una normalitat que sabem que no serà exactament igual que la que teníem, però a la qual hem d'anar adaptant-nos. En l'àmbit econòmic, evidentment, ha afectat perquè molts comerços i indústries, durant deu dies, han estat aturats i això ha afectat l'economia no sols de Vila-real, sinó en general.

P: S'adoptaran algunes mesures especials per a ajudar al comerç local?

R: Nosaltres estem en fase de prioritzar les nostres despeses en la línia que han d'anar sempre: a fomentar el tema sanitari i econòmic. Estem treballant en una taula pel renaixement de Vila-real, un pacte de tots els partits en la qual anem, cada setmana, prenent mesures de la forma més consensuada possible per a anar avançant. Això sumat a les accions de l'equip de govern que cada regidor està emprant. Nosaltres, des d'economia, sí que estem prenent mesures per a intentar fomentar el comerç, sempre prioritzant les mesures sanitàries.

P: Hi ha algunes mesures específiques que ja s'hagen aprovat?

R: De moment hem habilitat l'ampliació de les terrasses per a poder obrir els comerços, i l'extensió de les taxes, és a dir, anul·lem l'ordenança de pagament de taxes d'ocupació de via pública, pel qual tant els mercats, com els espectacles, com les mateixes taxes d'hostaleria no s'han hagut de pagar i no s'hauran de pagar durant aquest any. També hem dut a terme accions de dinamització en les quals estem treballant ara: campanyes comercials i accions directes de venda.

P: Per a les PIMES o els autònoms teniu algunes propostes?

R: El que vam fer a través de UCOVI va ser generar una oficina per a poder tramitar tota l'ajuda de subvencions tant de Generalitat com de l'Estat. En el tema dels ERTEs vam tindre una oficina totalment gratuïta en la qual se'ls ajudava a fer els tràmits necessaris per a poder optar a aquestes ajudes.

P: Han arribat a l'Ajuntament queixes en matèria econòmica?

R: En principi, directament, no. No ha vingut cap comerç a preguntar que per què està tancat, ells saben que les normatives no les marquem nosaltres, sinó que les marca l'Estat. Nosaltres hem intentat flexibilitzar al màxim tot el que hem pogut dins de la llei per a facilitar-ho. En principi no em consta que hi haja cap empresa que haja contactat en aquest sentit amb el consistori.

P: La reactivació del sector industrial dependrà de les mateixes empreses o l'Ajuntament proposarà mesures?

R: Jo crec que són empreses que tenen pulmó suficient. Són grans empreses que, en l'àmbit industrial, van tindre una parada d'uns deu dies obligatòria, encara que alguns van aprofitar per a fer també parada tècnica. Jo crec que la seua recuperació dependrà més de macrodades en l'àmbit nacional i internacional, com en el tema de les exportacions, que en les mesures que puguem prendre nosaltres.

P: S'ha pensat a destinar algun fons específic de l'Ajuntament per a la reactivació de l'economia?

R: Sí, de fet, ho aprovem en la taula del pacte pel renaixement de Vila-real. Hem aportat 500.000€ perquè tots els grups polítics puguem decidir en què ens gastem aquests diners. Del total, 250.000€ van destinats a l'àrea econòmica més, a part, els reajustaments que hem fet en les diferents regidories per a poder anar encaminant les dificultats que han aparegut i no estaven previstes a principi d'any.

Pujar