16 de juliol de 2020 16/7/20

L’Ajuntament de Vila-real culmina els tràmits i abonarà en breu les ajudes pendents a les ONG

L’Ajuntament de Vila-real culmina els tràmits i abonarà en breu les ajudes pendents a les ONG - (foto 1)
  • El regidor de Cooperació, Álvaro Escorihuela, detalla la situació dels pagaments i reitera les disculpes pels retards, derivats de les dificultats de gestió i falta de personal

L'Ajuntament de Vila-real materialitzarà en breu el pagament de les ajudes a ONG pendents d'abonar, arran de les dificultats de gestió d'aquest tipus de subvencions i el dèficit de personal. El regidor de Cooperació, Álvaro Escorihuela, ha detallat aquest matí els passos que s'han donat pel seu departament per a resoldre definitivament una situació per la qual ha tornat a demanar disculpes a les entitats de desenvolupament internacional.

“Amb tota la transparència i humilitat que ens caracteritza, tornem a demanar perdó a les ONG per uns retards que ens dolen especialment, però que ja estem en disposició de solucionar de manera definitiva en els pròxims dies”, assenyala Escorihuela. En concret, estan a punt d'abonar-se els 48.000 euros del 20% restant de les ajudes de 2015 i els 160.000 euros del primer 80% de les subvencions concedides en 2017. Quant al segon 20% de les ajudes de 2016 -31.000 euros- també pendent, el termini de justificació de les factures s’acaba de tancar, per la qual cosa es procedirà a comprovar els rebuts, per part del departament d'Intervenció, per a procedir al pagament.

 “Es tracta d'un procediment molt costós, potser el més complicat dels que es realitzen en el pagament de subvencions municipals, ja que es tracta de comprovar la justificació de factures d'àmbit internacional, moltes vegades en altres idiomes i moneda estrangera. El departament d'Intervenció ha de fer un control molt rigorós de tots els pagaments que es fan amb diners de tots els contribuents, com no podria ser d'una altra manera. I aquesta circumstància, sumada a la falta de personal que hem tingut fins ara, ha derivat en un retard considerable”, argumenta el regidor. D’aquesta manera, en breu termini, podran ser abonats els 208.000 euros del segon termini de 2015 i el primer de 2017. Quant al 20% restant de les ajudes de 2016, s'abonaran una vegada concloga el procés de revisió de les factures presentades per les entitats.

Quant al 2018, recorda Escorihuela, no va ser possible obrir una nova convocatòria d'ajudes, per la qual cosa, tal com es va acordar amb les ONG, la convocatòria de 2019 s'incrementarà en un 50%. “Aquest estiu eixiran també les bases de les ajudes d'enguany, que hem incrementat fins als 300.000 euros, per a compensar parcialment el fet de no haver pogut convocar subvencions a ONGD l'any passat”, afirma. El regidor assenyala que la situació del pagament de les ajudes al desenvolupament s'ha traslladat en tot moment tant a la Coordinadora d'ONG com a entitats no governamentals que no formen part d'aquest organisme. “És una situació que ens dol especialment, perquè mai ha sigut un tema ni de falta de voluntat ni de falta de diners; les consignacions sempre han estat disponibles per a poder procedir als abonaments quan tècnicament i legalment ha sigut possible”, conclou.

Pujar