29 de setembre de 2020 29/9/20

José Benlloch: “Votar al PSOE a Vila-real és garantia d'estabilitat, de futur i progrés”

José Benlloch: “Votar al PSOE a Vila-real és garantia d'estabilitat, de futur i progrés” - (foto 1)
  • Elperiodic.com pregunta a l'actual alcalde de Vila-real, i candidat socialista a la reelecció, pels projectes que té per a continuar millorant la ciutat

MÉS FOTOS
José Benlloch: “Votar al PSOE a Vila-real és garantia d'estabilitat, de futur i progrés” - (foto 2)

“Treballe perquè els meus veïns siguen feliços a la seua ciutat”. Amb aquesta frase podria resumir-se l'objectiu amb el qual es presenta José Benlloch, actual alcalde de Vila-real i candidat del PSOE a la reelecció. Elperiodic.com li ha preguntat pel balanç que fa de la seua gestió i els objectius que té per a la pròxima legislatura en cas que fóra triat pels seus veïns.

Ací us deixem el qüestionari:

Pregunta: Quin és el balanç que fa dels últims quatre anys de govern a l'Ajuntament de Vila-real?

Resposta: Jo crec que estos quatre anys han sigut tremendament positius. No tinc una manera de veure la vida de pensar que res s'acaba de forma perfecta; tinc una obsessió en la millora contínua i açò moltes vegades et pot fer perdre la perspectiva de l'objectivitat. Però l'objectivitat és molt clara: estos últims quatre anys molts projectes s’han fet realitat i d’altres estan en marxa: la ronda Sud-oest, que començaran les obres esta setmana, amb una inversió de vuit milions d’euros; l’aulari del Carles Sarthou, amb un milió d’euros més adjudicat, més de 4,5 milions invertits cada any entre Generalitat i Ajuntament en programes d’ocupació.... Més de 30 milions d’euros invertits de forma històrica pel Govern valencià en Vila-real en els últims quatre anys. Per la nostra part, hem ficat en marxa la Ciutat Esportiva Municipal, hem adquirit i acabar de pagar el Gran Casino, una infraestructura cultural i de patrimoni de primer ordre per a la ciutat, amb subvencions dels fons europeus i la Generalitat per a rehabilitar-lo, entre moltes altres coses.

Malgrat totes les dificultats de les noves lleis, les dificultats de gestió de l'herència urbanística brutal que ha hagut de continuar pagant la ciutat, del que més orgullós em sent d’aquesta legislatura és que hem reduït el deute i hem aconseguit tenir menys atur, la meitat del que vam heretar en 2011, a més de ser una ciutat líder en matèria d'innovació i amb molts projectes damunt la taula d'inversió en la ciutat que la faran créixer i oferir oportunitats. Per tant, el balanç és positiu, malgrat que queda molt per fer, hi ha moltes coses per millorar i molts empastres encara del Partit Popular que hem d'arreglar. Però l'objectivitat és eixa: menys deute, menys atur, més projectes de futur, més subvencions d'altres administracions. En tots els sentits, podem dir que la ciutat avança.

P: Resumisca breument els eixos del seu programa electoral

R: Nosaltres considerem que el canvi que vam iniciar el 2011 no s'ha acabat i, per tant, el que proposem és continuar amb eixe canvi. Una persona vota a un partit i a un candidat per com és, pel que ha fet i pel que planteja; eixa és la línia argumental del nostre programa.

Primer, com som. Anem a continuar sent com hem sigut aquests vuit anys, intentant millorar els defectes que hagem pogut tindre. Anem a seguir sent oberts, dialogants, pròxims, i entenent que l'Ajuntament de Vila real no és nostre. Un projecte que es basa en les persones, en les oportunitats i en la defensa de lo nostre sempre per damunt de tot. També, per descomptat, amb responsabilitat amb els diners de tots i en col·laboració amb la societat civil en l'aliança històrica que hem fet, amb més de tres milions d'euros en convenis, que continuarem ampliant en els pròxims anys.

En segon lloc, plantegem davant de la societat que tots els projectes que tenim en marxa anem a portar-los endavant; eixe és el nostre eslògan, “Sempre endavant”. Tots els projectes que tenim en marxa i que no poden donar ni un pas enrere. El PSOE som la garantia que tots aquests projectes podran acabar-se. Perquè, que un projecte comence, no vol dir que puga acabar i tenim mil exemples de projectes frustrats amb el PP. Nosaltres, tots els projectes que tenim en marxa els contemplen en el programa per a seguir-los defenent i impulsant (torre Motxa, Molí la Vila, pavelló Campió Llorens, etc). Tots els expedients estan iniciats i els diners consignats, però necessitem un govern amb estabilitat per a garantir-los.

En tercer lloc, els nous projectes. No ens podem oblidar de construir la ciutat del futur, la Vila-real que mira al 2030. Per a això, tenim tota una sèrie d'iniciatives de les quals destacaria la de continuar amb l’aliança de la societat civil a través del Fòrum Vila real 2030.

El canvi no s'ha acabat. Queda molt per fer, continuar tots els projectes que tenim en marxa que no ha donat temps de fer i, després, evidentment, plantejar-li a Vila real una sèrie de 49 projectes nous que anem a posar damunt de la taula per treballar en els pròxims no quatre, sinó vuit o 10 anys.

P: Què preocupa als veïns de Vila-real?

R: Que Vila-real siga una ciutat que els garantisca la felicitat. Jo vaig entrar en política i treballe cada dia perquè els meus veïns siguen més feliços en la ciutat on paguen els seus impostos. Com a veí, el que volem és tenir un Ajuntament que, quan tenim un problema, ens escolte; que siga pròxim. Però no només que es preocupe del nostre problema, sinó que també se n’ocupe. És a dir, que pose els recursos necessaris per a intentar donar-li solució. En tercer lloc, què els coste el mínim possible: que els diners públics que paguen dels seus impostos i que costen molt de guanyar s'administren d'una manera responsable i que ningú se’ls emporte en la butxaca a sa casa. Que se sàpia en què es gasten i que siguen coses bones per a tots i per a totes.

P: Com donaria resposta al seu partit a aquestes preocupacions?

R: Crec que el nostre projecte respon molt bé als anhels que pot tenir qualsevol veí o veïna. Què li preocupa al poble de Vila real? Que l’escolten, que siga un Ajuntament obert i pròxim. Que s’actue en els problemes que té la ciutat i que es generen oportunitats per a millorar la felicitat i la qualitat de vida; i en tercer lloc, que els diners i els recursos de tots s'administren d'una manera responsable. Això és el que li preocupa a la gent i nosaltres, amb els nostres defectes i els nostres encerts, hem intentat complir.

P: Quina és la seua proposta en matèria fiscal?

R: La moderació impositiva. Nosaltres no anem a prometre abaixar els impostos a Vila real. Puc defendre perfectament que els hem abaixat ja i molt: l’impost de construccions estava al 4% pràcticament i l’hem abaixat al 2%, després d’estar dos anys eliminat; l’impost de vehicles l'hem congelat; les taxes d’esports són les més baixes de la província, les taxes del mercat i altres estan en una línia absolutament competitiva i no les hem tocades, i la contribució la vam abaixar durant tres anys, amb el que això suposa de disminució d'ingressos i dificultats de gestió. Perquè no podem oblidar que no hem de gestionar només el present o el futur, també s’ha de gestionar el passat. I el passat a Vila-real és duríssim, d’il·legalitats permanents del PP que vénen en forma de sentències, a les qual s’ha de fer front. S’ha de buscar l’equilibri entre gestionar eixe passat, el present i el futur.

Sóc molt conscient de la realitat i per això no vaig a fer la demagògia i la gran mentida de dir que estem en condicions de poder abaixar els impostos. Perquè sé, a través d'auditories objectives, dels informes dels tècnics municipals i de la meua experiència de vuit anys de govern en la ciutat, que això, en un moment determinat, podia produir la fallida dels pressupostos municipals i no poder fer front al model de ciutat i a la prestació de serveis públics indispensables. Acabaríem intervinguts pel Govern i això suposaria haver de renunciar a moltes coses, apujar taxes i impostos, generant un problema en la ciutat.

Nosaltres el que plantegem és moderació, que significa adaptar-nos a les necessitats de la ciutat en cada moment. Si tenim la sort que el passat no ens afecte com ens ha afectat fins ara, no n'hi hauria cap problema fins i tot d’abaixar-los. Però en aquests moments no estem en condicions de fer-ho, si volem garantir una ciutat que és 10 mesos consecutius la que menys atur té de tota la Comunitat, que té moltíssims projectes en marxa que la faran més atractiva per a les inversions. La ciutat és com un avió en marxa a molts quilòmetres per hora i depèn del pilot si arriba bé o no. El tema dels impostos és fonamental per a aconseguir-ho. Abaixar-los de manera imprudent ens podria fer retrocedir, tenint a més en compte l’informe de l’UJI, publicat fa uns dies, que ens avala com a la ciutat de la província on es paguen els impostos més baixos, després de Benicàssim.

P: Quines infraestructures són prioritàries per al seu partit i per les quals treballarà si governa per a posar en marxa?

R: La ronda Sud-oest i la depuradora són fonamentals. Dues coses que portem 25 anys reclamant i per als quals durant els anys de govern del PP no va vindre un euro. És més, en la ronda vam haver de pagar aquest equip de govern les expropiacions, amb prop de set milions d’euros.

Ambdues infraestructures són un eix fonamental de futur per a la ciutat. Perquè, si bé la depuradora moltes vegades no se li ha donat la importància que té, si haguérem tirat endavant el tema del Madrigal –que no ho hem fet per precaució i per protegir als veïns- hauria arribat un moment que la mateixa Conselleria haguera impedit el desenvolupament per no tenir una depuradora en condicions. Per tant, era un impediment al creixement i desenvolupament de Vila-real, per al Madrigal, per a la instal·lació de noves empreses i per a moltes altres coses. En segon lloc, la ronda Sud-oest va a generar unes possibilitats brutals, per a fer més fàcil l’accés a la ciutat i a projectes tractors com el CTE.

Són infraestructures que poden resultar menys cridaneres que altres com la pista d’atletisme o el Gran Casino, que també són importants, però són dues infraestructures fonamentals, perquè van a canviar la vida de la ciutat. I estan ja: tenim els projectes i els diners. Però és important qui governe a partir del 26 de maig per a portar-les endavant.

P: Com creu que es pot millorar l'ocupació en la seua localitat?

R: Per a seguir en la línia de ser líders en ocupació, com som en aquests moments, ha d’haver un bon clima per a les empreses, des del punt de vista d'impostos i de l’agilitat en la tramitació de papers, que estiguen els polígons en condicions adequades –que estem treballant ja en el Pla de Reindustrialització-, i que tinguen unes bones infraestructures. Perquè són les empreses al final les que creen l’ocupació, no l’Ajuntament.

Des de l’Ajuntament podem ajudar i hem ajudat moltíssim, a través dels nostres programes d’ocupació i de formació, en la nostra aliança amb la societat civil, en la Universitat, impulsant l'ecosistema innovador. Els programes d’ocupació no generen llocs de treball estables, però permeten donar-los l'experiència necessària per a després acudir al món privat i també al públic, quan podem traure places. Nosaltres som formadors i facilitadors d'experiència professional.

La nostra aposta és continuar per aquest camí, sent promotors de plans d’ocupació locals que permeten formació i una primera experiència laboral, especialment en sectors complicats com els joves, els majors de 45 anys, les dones. Però tenim clar que són les empreses les que creen l’ocupació estable i és en elles en les que ens hem de bolcar en allò necessiten, que és, fonamentalment, bons impostos, infraestructures i personal qualificat. Aquesta legislatura, per exemple, va ser possible modificar les ordenances per a permetre més altures i fer possible l’ampliació de naus. Amb un Ple sense majoria estable i ‘lio’ de partits, podríem haver tingut problemes.

P: Què és el primer que farà si governa?

R: Continuar treballant des del primer dia. Hi ha tantíssimes coses pendents que no puc anunciar una primera actuació, perquè si tan important fóra, ja l’hauria feta. Està pràcticament tancat i per a firmar les escriptures dels habitatges socials, també la piscina d’Aquasalut, el nou projecte en Maria de Luna... Tenim tantes coses damunt la taula i projectes en marxa, que no puc prometre una sola acció. El que anem a fer a partir del 27 de maig és seguir treballant per Vila-real.

P: Què li diria a aqueix lector de Vila-real que li està llegint en aquests moments? Un últim missatge a l'elector

R: Tenim una oportunitat històrica en Vila real que no s'ha produït en els últims 30 anys, que és que puga haver una sintonia entre les tres administracions, com són la Generalitat, l'Estat i l'Ajuntament. Nosaltres hem governat Vila real en els pitjors moments de la història de la ciutat, en la major crisi i amb la pitjor herència i ruïna ocasionada pel Partit Popular i l'hem sabut treballar, junts, en aliança amb la societat, per a tirar endavant la ciutat. El que ve per davant és tremendament més positiu. En aquests moments, el que vull demanar és eixa estabilitat necessària per a no donar un pas enrere: el vot útil a Vila real en aquests moments és el vot al PSOE. El vot per a no tirar enrere, perquè relaxar-se i considerar que tot està fet ja podria portar-nos a una aliança de diversos partits que ens fera tirar enrere, com ha passat en Andalusia. I això seria una pèrdua històrica per a la ciutat de Vila-real.

Tots els indicadors de la ciutat són millors després de vuit anys. Votar al Partit Socialista en Vila real és garantia d'estabilitat, de futur i progrés. Però és necessària una majoria absoluta, que no suposa que no anem a escoltar i a dialogar amb els altres partits, perquè hem demostrat amb fets i no només amb paraules que, a pesar d’haver tingut majoria absoluta, hem governat amb altres partits.

Pujar