30 d’octubre de 2020 30/10/20
ENTREVISTA

José Benlloch: “Estic convençut que la gent de Vila-real renaixerà”

José Benlloch: “Estic convençut que la gent de Vila-real renaixerà” - (foto 1)
  • Elperiodic.com entrevista a l'alcalde de Vila-real per a conéixer com s'està gestionant la crisi i com es prepara per a la fase de desescalada

La pandèmia del coronavirus esguita per igual a tots els municipis de la Comunitat Valenciana, siga amb més o menys impacte. És en aquests moments quan el paper dels Ajuntaments de torna fonamental per a gestionar la realitat de cada ciutadà i adaptar les mesures que pal·lien l'impacte del virus.

En elperiodic.com entrevistem l'alcalde de Vila-real, José Benlloch, per a conéixer com s'està gestionant la crisi i com es prepara el municipi per a la fase de desescalada.

Pots llegir l'entrevista al complet, a continuació

Pregunta: Fa més de dos mesos que la crisi sanitària és la protagonista de la vida de tots els espanyols Com està afrontant Vila-real aquesta crisi?

Resposta: Amb responsabilitat i preocupació. La preocupació ens sembla absolutament necessària per a mantindre una certa tensió i pensar molt bé les mesures que es prenen des de l'Ajuntament. Ara comencem a veure la llum a la nostra ciutat, on ho hem passat malament en conéixer a les persones que morien, però evidentment el virus estava i és ací.

Preocupació també per com afrontaran i com podem ajudar al nostre xicotet comerç, i pels efectes que tindrà aquest mes i mig d'inactivitat econòmica en la nostra indústria que és el motor d'aquesta ciutat. També per la salut de les persones, que és el que ens ha guiat des del primer dia a l'hora de prendre decisions amb les quals ajudar a les famílies més necessites i amb les quals intentar alleujar les despeses al sector econòmic.

Quan un està preocupat vol dir que aquesta preparant del que s'ocuparà, i això significa que està pensant en accions i en què fer, i això és important també.

Però al mateix temps s'està afrontant amb optimisme, perquè estem convençuts que amb l'esforç de la ciutadania d'una ciutat emprenedora com aquesta, tot anirà bé.

P: El seu dia a dia com a alcalde també haurà canviat Com es viu aquesta situació des de l'alcaldia?

R: Evidentment no té res a veure una crisi com aquesta que et genera canviar totes les estructures d'organització que té la casa, i els canvis de l'estat de dret que ha canviat en sis setmanes. S'ha creat un estat de dret nou que ha creat nous drets i també limitacions. Com a administració també hem vist com la nostra pròpia normativa i manera de treballar, la seguretat jurídica, ha anat modificant-se.

Tot és un canvi brutal que, especialment, a una administració que gestiona 46 milions de pressupost que té 400 funcionaris mes empreses que treballen en concessió., mes tot el que suposa l'impacte en la ciutadania i en el seu comerç, és un canvi importantíssim.

Al final ens anem adaptant i hem aconseguit no dedicar-nos només al virus. Des del primer dia, hem volgut que l'Ajuntament no parara la seua activitat i la seua vida ,i això ho hem demostrat amb mil iniciatives. Amb les juntes de govern, hem autoritzat llicències d'obra, hem possibilitat que els ciutadans pogueren fer tramites en l'administració… Hem volgut que la vida no parara, perquè estem convençuts que això no durarà per sempre.

Com més prompte millor ho superem millor i també dependrà de nosaltres que ho superem com més prompte millor.

P: Estan els veïns complint amb el seu deure de complir el confinament?

R: Si, absolutament. L'única cosa que ha pogut passar són anècdotes, i la resta han sigut unes actituds de les quals com a alcalde em puc sentir tremendament orgullós.

P: Considera que hauria sigut necessari prendre mesures abans per a evitar estar en l'actual situació?

R: No tinc cap capacitat per a poder dir això. Això d'explicar el futur o el present, quan ja tens totes les dades damunt de la taula és un mal costum que entenc que la pot fer algú desesperat però no l'els representants polítics o públics quan el que han de fer és donar-nos exemple a tothom.

Evidentment només cal anar a buscar l'hemeroteca i veure qui ,de tots aquests que estan exigint que era necessari prendre mesures abans, les demanaven anteriorment. No hi ha ningú que pot dir que les demanara, fins a algun partit, com per exemple VOX que em causa en aquests moments una tristesa brutal, critiquen la manifestació del 8M quan ells estaven en Vista Alegre i el seu propi líder, Ortega Smith contagie a tota la cúpula.

Això no ho podia previndre absolutament ningú. Haver pres mesures en un moment determinat, sense cap mena de criteri sobre aquest tema, hauria fet que els ciutadans no acceptaren l'autoritat del Govern. Si jo haguera estat en la pell del president del Govern, també m'hauria plantejat que és la primera vegada en la història que obligues a algú a no eixir de la seua casa, multant-lo amb 600 euros o fins i tot detenint i diga'm vosté si els ciutadans s'hagueren quedat a la seua casa per dir-los que aqueix queden a la seua casa perquè ve una cosa greu.

P: Un dels grans afectats d'aquesta crisi està sent l'economia local Com puga ajudar l'Ajuntament a pal·liar aqueix impacte?

R: Exigint-los menys ingressos per la línia dels impostos en la mesura que puguem, és a dir, a un l'ajudes quan li dónes alguna cosa o quan li deixes de demanar alguna cosa. No podem esprémer i mes en un moment com aquest.

Anem prenent decisions, sent el primer Ajuntament a llevar taxes i per la mesura de les despeses és més complicat. En aquests moments no tindrem 180 mil euros que tènies de mercats i terrasses, la qual cosa ens dóna 5 o 6 mesos per a reajustar el pressupost com qualsevol família quan sap que no tindrà uns ingressos previstos. No hi ha marge i no ajudaríem en res, estaríem venent fum i ajudant-los molt poc.

Nosaltres els ajudarem amb iniciatives potents, des del punt de vista d'estar al seu costat i permetre'ls que, com més prompte millor, puguen treballar i sent permissius des de l'administració perquè continuen vius.

P: Des de l'Ajuntament troben a faltar una mica més d'ajuda de la resta d'administracions?

No, crec que en una crisi com aquesta s'està actuant dins de les possibilitats i amb un esforç total per part de totes les administracions. No em cap al cap que algú que siga autoritat pública puga escatimar un euro en aquesta mena de qüestions. Hi ha un element d'humanitat i ajuda als altres.

El president Puig ha sigut un exemple quant a nombre d'avions que ha arribat amb material comparat amb altres comunitats. Hem d'entendre que tenim una comunitat molt exportadora, amb moltíssimes empreses que tenen relacions amb altres països i que això ens ha facilitat a l'hora crear xarxes a través de les cambres de comerç. Ha sigut crear els fonaments d'una relació que ens ha servit molt en aquesta crisi.

Això són dades objectives, però de debò no vull fer cap crítica a l'administracions. Nosaltres hem demanat al Ministeri de Defensa i l'UME ha sigut ací. Hem demanat a Sanitat i en la mesura que han pogut ens han ajudat. Tant Diputació, Generalitat, Estat, o fins i tot alguns pobles independent del color polític, hem tingut una col·laboració entre tots bastant seriosa i important.

P: A més, els més xicotets han hagut d'adaptar la seua educació a la distància. Des de l'Ajuntament han assegurat que s'investigarà a les famílies que fomenten l'absentisme escolar Com ho faran?

R: Dins del pla d'absentisme escolar que tenim i a través dels professors, que són us que tenen la informació i els que detecten als pares que no estan sent responsables amb els seus fills, anirem i estem anant ja casa per casa a cridar al timbre - si és que no estan agafant el telèfon - a manar-los una notificació a través de la policia per a dir-los que es posen en contacte amb el departament d'educació, i es prendran mesures.

Es té en compte la realitat de cada casa i es fa des de l'empatia, en això l'Ajuntament de Vila-real ja ha donat ordenes perquè se siga molt empàtic si va per ací els ajudarem, i si va per una irresponsabilitat denunciant dins de les autoritats que han de vetlar per això, i fins i tot en casos extrems anar a la Fiscalia.

P: Està preparada Vila-real per a tornar a la realitat? Com s'afrontarà aqueix dia després?

R: No hi ha ningú preparat per a la normalitat després d'un accident com aquest, perquè es pot dir accident. Malgrat això, tenim clar que es pot eixir.

Del tema sanitari eixirem per descomptat perquè ens ajudaran els metges i els científics, i la sort de la globalització també la tindrem. En altres circumstàncies sense globalització igual hauríem estat 10 anys per a tindre en una vacuna.

Lamentem moltíssimes morts i moltíssim dolor, però cal pensar què haguera passat si no existira un món globalitzat, per això tinc esperança que en l'àmbit sanitari hi haja solució i en el tema econòmic en aquesta ciutat també. Estic convençut que la gent ací renaixerà.

P: Des d'elperiodic.com li convidem a enviar un missatge a tots els veïns de Vila-real en aquests complicats moments

R: El missatge és d'absoluta confiança i d'optimisme. El pitjor ha passat haurem de prendre decisions i precaucions perquè hem de continuar estant preocupats, és bo que hi haja una certa preocupació en el ciutadà, però això no ens ha de fer com la mare no gaudir del xiquet. Ens hem de preocupar i estar en alerta, però no deixar d'il·lusionar-nos.

Pujar