19 de setembre de 2020 19/9/20

Cooperació i el Fons Valencià per la Solidaritat signen un conveni per a enfortir la democràcia local a El Salvador

Cooperació i el Fons Valencià per la Solidaritat signen un conveni per a enfortir la democràcia local a El Salvador - (foto 1)
  • El projecte compta amb una dotació de 120.000 euros, un 60% més que en l'exercici anterior

  • La iniciativa durà a terme la consolidació dels consells municipals plurals del país centreamericà

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i el president del Fons Valencià per la Solidaritat (FVS), Álvaro Escorihuela, han signat aquesta vesprada el conveni de col·laboració entre les dues institucions per a l'exercici 2019.

Aquest acord persegueix enfortir la democràcia local a través de la millora del compromís dels governs municipals a El Salvador, país que s'inclou en IV Pla Director de la Cooperació Valenciana.

Pérez Garijo, ha destacat després de la signatura del conveni, que el FVS "és una associació purament municipalista, i exporta precisament aquestes pràctiques municipalistes i democràtiques des del punt de vista de la solidaritat, avançant en la qualitat democràtica".

Per part seua, el president del FVS, Álvaro Escorihuela ha manifestat la seua satisfacció per la signatura de l'acord, "el qual durà a terme la consolidació dels consells municipals plurals d'El Salvador, realitzant-la des de l'exemple de la pluralitat política valenciana, des de la nostra òptica municipalista".

La iniciativa, que finança la conselleria, compta amb una dotació econòmica de 120.000 euros, la qual cosa suposa un increment del 60% respecte al finançament realitzat l'exercici anterior.

A la signatura del conveni han assistit també la secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica, Belén Cardona, i la directora general de Cooperació Internacional al Desenvolupament, Xelo Angulo.

Projecte a El Salvador

L'objectiu del projecte 'Enfortiment de Consells Municipals Plurals a El Salvador' és consolidar aquest tipus de consells de caràcter local mitjançant l'impuls d'objectius que afavoreixen la transparència i la democràcia del país.

Al mateix temps, s'articula un espai de coordinació de les organitzacions de la societat civil, instàncies governamentals i de cooperació que es van involucrar en l'impuls de la reforma dels citats consells.

En aquest projecte participen de manera directa un total de 665 persones, de les quals 70 són membres de consells municipals plurals de 5 municipis; 70 persones que lideren organitzacions ciutadanes locals; 25 membres del grup gestor; 250 líders que s'involucren en les dinàmiques dels consells; a més de 250 persones d'organitzacions governamentals i de la societat civil. Es beneficien de manera indirecta els 262 Consells Municipals Plurals del país.

A través de la iniciativa que desenvolupa el Fons Valencià per la Solidaritat sobre el terreny es realitzaran estudis per a avaluar l'estat actual, l'abast d'aquesta iniciativa, s'organitzarà un fòrum públic de presentació i difusió dels resultats, s'oferirà assistència tècnica i intercanvi d'experiències, a més de desenvolupar i capacitar a la ciutadania a través d'eines que augmenten la seua participació i incidència en els consells plurals, entre altres actuacions.

Mitjançant l'execució d'aquest projecte, el Fons Valencià per la Solidaritat pretén, a més de brindar capacitació i assistència tècnica als diferents municipis implicats, afavorir l'intercanvi d'experiències i de coneixements tècnics entre els socis del Sud i les entitats locals sòcies, enriquint-se tots amb altres visions de treball i gestió.

Així mateix, es pretén augmentar les capacitats de les persones i institucions cap al seu propi desenvolupament, aconseguir un enfortiment bidireccional, tant per als governs locals dels països on es treballa com per als ajuntaments socis, ja que es genera un procés de transferència recíproc on totes dues parts s'enriqueixen.

El Fons Valencià per la Solidaritat és una associació sense ànim de lucre constituïda en 1993 per a contribuir al desenvolupament dels països empobrits. Formen part de l'entitat un total de 102 ajuntaments i 9 mancomunitats de la Comunitat Valenciana.

Pujar