5 de desembre de 2020 5/12/20

Compte arrere per al Festival Internacional de Teatre de Carrer de Vila-real

Compte arrere per al Festival Internacional de Teatre de Carrer de Vila-real - (foto 1)
  • Teatre, dansa, música i circ es donen la mà en la 32 edició del Festival Internacional de Teatre de Carrer de Vila-real, que congrega enguany a 21 companyies locals, nacionals i internacionals

MÉS FOTOS
Compte arrere per al Festival Internacional de Teatre de Carrer de Vila-real - (foto 2)
Compte arrere per al Festival Internacional de Teatre de Carrer de Vila-real - (foto 3)
Compte arrere per al Festival Internacional de Teatre de Carrer de Vila-real - (foto 4)

Si t'agrada el teatre, la dansa, la música i el circ; si aprecies l'art a l'aire lliure; si gaudeixes emocionant-te però també reflexionant entorn de la cultura i si busques un espectacle únic, gratis i de gran qualitat, el Festival Internacional de Teatre de carrer de Vila-real és la teua proposta.

Tres dècades d'història, traspassant fronteres, i amb companyies vingudes de tota Espanya i de fora de les nostres fronteres, són sens dubte la millor carta de presentació de FITCarrer que se celebra el pròxim cap de setmana -del 3 al 5 de maig- en la localitat castellonenca de Vila-real. La cita anual que reuneix algunes de les millors companyies del món es prepara per a tornar a trencar totes les expectatives en aquest festival obert, gratuït i amb espectacles fixos i itinerants preparats per a tots els públics.

Enguany, el seu 32 edició se centrarà en el reconeixement de l'impacte que les arts de carrer proporcionen a la societat i ho farà amb la proposta que ens porten les 21 companyies que participen enguany en el festival. Ho faran tant en les jornades professionals que inauguraran la trobada divendres que ve 3 de maig, com al llarg de tota la programació.

Quines novetats trobarem enguany? Ens les ha resumides el regidor de Cultura de Vila-real, Eduardo Pérez, que destaca que enguany el festival comptarà amb la participació 21 companyies, moltes vingudes de tota la geografia espanyola, una portuguesa, dues franceses i la resta de Vila-real. Perquè, sabies que en aquesta ciutat existeixen tretze companyies d'arts de carrer?

És sens dubte una xifra aclaparadora si tenim en compte que a Vila-real viuen unes 50.000 persones. Com s'explica l'elevat nombre de companyies? “Som una ciutat molt creativa i amb molta activitat cultural. Hi ha molta gent que es dedica a això encara que no visca de la cultura específicament”.

De fet FITCarrer es converteix sens dubte en una oportunitat única per a veure per primera vegada i en exclusiva obres que les companyies locals aprofiten per a estrenar en aquest festival i, posteriorment, començar la gira oficial. És el cas de Escandall Teatral i work in progress, ens avança el regidor de l'àrea, que faran el preestreno al llarg d'aquesta trobada.

Programació

Les actuacions arranquen amb diferents propostes, algunes d'elles molt especials, com l'espectacle Bona nit, Europa, de Animasur, "un dels referents del teatre a Andalusia" o el de Paula Escamilla, o cosa que és el mateix, Escandall Teatral, que "de la mà de Xarxa Teatre ens porta passades de la seua controvertida obra sobre masclisme i violència de gènere amb tres passades de Florets, Flowerless i Florera".

Jule, de Hortzmuga Teatroa, dirigida als més xicotets, i Sefiní, de Trapu Zaharra, completen l'agenda de la jornada, al costat de Click, que representarà Illa. "L'humor estarà present en les actuacions, una d'elles, la de Click, molt esperada, ja que es va haver de suspendre per la pluja l'any passat i no deixarà indiferents", explicava el director artístic del festival, Pau Ayet, fa uns dies en l'esperada roda de premsa de presentació.

El dissabte serà el torn de John Fisherman, amb dues passades diferents de Money for Free, i Claire Ducreux, amb Avec li temps, entre altres. "Comptarem amb la col·laboració de les escoles de teatre i dansa de la ciutat, així com de Castelló i de l'UJI", indica el responsable del FITCarrer, qui recorda que la programació al complet es pot consultar a través d'una APP gratuïta que porta el nom del FITCarrer.

La jornada també comptarà amb La furtiva, que forma part de Scura Splats, amb el seu espectacle All&oli, un work in progress que servirà per a divertir i provar l'espectacle abans de portar-lo al complet a altres festivals. Adhok també arribarà a Vila-real el dissabte amb els seus treballs Inmortels: L'envol i Li nit, mentre UpArte oferirà Auri. Els Impunxibles representaran Painball, que combina dansa contemporània i música i per a completar el dissabte El Carromato desplegarà els seus Big Dancers -marionetes gegants- des de la Mayorazga a la plaça Major, "un espectacle molt visual, amb llums i música”.

L'últim dia de festival comptarà amb les actuacions d'Acrobàcia mínima, amb Seu-et! i Asaco Produccions, amb Tanc Gurugú, que "es dirigeixen a un públic familiar i prometen ser dues obres molt divertides".

John Fisherman tornarà amb la seua obra i Xa! Teatre mostrarà un altre work in progress, en aquest cas de dansa aèria, titulat Murocràcia. La Temerària portarà fins a la ciutat Passió per un tub i OtraDanza representarà Vacío.

Però la jornada no acabarà fins que els espectadors gaudisquen de l'espectacle A s'ombra, dels mallorquins Atirofijo circ, i Entremundos, dels portuguesos PIA. Les diferents representacions tindran lloc en espais com el carrer Pere Gil, la Mayorazga, la plaça Major, la zona del Crist de l'Hospital, la plaça al costat del Mercat Central, l'avinguda del Cedre, la plaça Bayarri, la Panderola i el Llaurador.

Pots veure el programa complet en LA SEUA PÀGINA WEB.

Pujar