elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís per Vila-real defensa els treballadors públics en abús de temporalitat i demana la derogació de la Llei Iceta

  El Grup Municipal de Compromís per Vila-real ha presentat una moció al pròxim Ple en la qual defensa els drets dels treballadors i treballadores públics que es troben en abús de temporalitat i exigeix al Govern de Pedro Sánchez la retirada de la Llei Iceta. Tal com explica el portaveu adjunt, Santi Cortells, “la situació que viuen els milers d'interins i interines que treballen en molts ajuntaments com el de Vila-real, afectats per la no-convocatòria de processos selectius en les places que ocupen, ha fet que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea censurara aquesta pràctica i titllara de preocupant la precarietat permanent d'aquests treballadors”. “Es tracta d'una situació d'abús sobre aquest personal per part de nombroses administracions”, indica Cortells, que assenyala que la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea “diu clarament que s'ha perpetuat la precarietat d'aquestes persones amb la figura de l’interinatge”.

  “Davant la dimensió econòmica que està suposant ja indemnitzacions quantioses per condemnes, proposem que el Govern central possibilite als ajuntaments donar solucions extraordinàries a un gran problema que afecta treballadors dels consistoris que han demostrat àmpliament la seua capacitat i professionalitat per a seguir en els llocs que ocupen”, apunta.

  En aquest sentit, destaca que “a l'Estat espanyol s'ha perpetuat un atemptat contra els treballadors públics, ja que totes les regulacions i inspeccions sobre el frau s'han dirigit al mercat privat. Mentrestant, les administracions públiques de l'Estat, autonòmiques i locals, han vulnerat impunement els drets dels treballadors, la seua seguretat i estabilitat, creant dos sistemes legals: un per als empleats del sector públic, on l'administració fa el que li ve de gust amb l'estabilitat dels treballadors, i un altre per als del sector privat, on s'exigeix el contrari”.

  Per aquest motiu, des de Compromís per Vila-real es considera necessari que el Govern estatal aprove un indult per als milers de treballadors públics que desenvolupen el seu treball en la més absoluta precarietat i es posa en relleu que “d'acord amb la sentència del TJUE, les administracions públiques han comés un delicte, ja que hi ha treballadors que porten encadenant 10, 15 i 20 anys de contractes, fins i tot acostant-se al final de la seua vida laboral, que ara, gràcies a la llei d'Iceta, no saben si en un any estaran a l’atur”.

  Entre les peticions de Compromís figuren que es retire de manera immediata el Reial decret llei 14/2021, de 6 de juliol, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en el treball públic, conegut com a “Llei Iceta”. També es requereix al Govern de l'Estat que complisca amb la seua obligació d'aplicar la sentència del TJUE i les successives respecte del mateix assumpte que sancionen les administracions públiques a reconéixer els drets dels treballadors públics en frau de llei.

  Així mateix, se sol·licita a les Corts Valencianes que exigisquen la retirada immediata de la Llei Iceta pels efectes nefastos en les administracions locals i autonòmiques que acabarà havent-hi en cas d'incomplir allò que exigeix la sentència del TJUE en les administracions públiques espanyoles si s'aplica la citada llei, comportant un efecte dominó de dimensions imprevisibles per a les administracions locals i autonòmiques. Compromís també proposa que l'Ajuntament de Vila-real declare que està a favor dels drets dels seus treballadors i, especialment en aquest context, dels quals han prestat serveis durant més de tres anys, comprometent-se a atorgar l'estabilitat laboral que li correspon als seus treballadors, complint la Clàusula 5 de l'Acord marc de la Directiva 1999/70.

  “Esperem que les administracions assumisquen les seues responsabilitats i que promoguen les mesures legals perquè es preserven els drets laborals consagrats pel TJUE per a aquells treballadors que actualment no tenen cap seguretat present ni futura sobre el seu destí ni el de les seues famílies, malgrat portar anys o, fins i tot, quasi tota la seua vida treballant a l'Ajuntament de Vila-real o en uns altres com el nostre”, conclou Cortells.

  Pujar