elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís proposa que Vila-real tinga un espai del record destinat al dol perinatal i neonatal.

Compromís proposa que Vila-real tinga un espai del record destinat al dol perinatal i neonatal.

  La pèrdua perinatal, gestacional o neonatal és una realitat encara sovint molt invisibilitzada socialment i que pateixen moltes famílies en silenci. Segons les dades, l’any 2019 van morir 157 menors d’un any, dels quals 34 abans de les primeres 24h i 96 entre el dia 1 i els 28 dies.

  Es considera mort gestacional, perinatal i neonatal les pèrdues que es donen durant l’embaràs o en el moment al voltant del naixement.

  Aquest tipus de pèrdua  segueix sent un tema tabú en la nostra societat, silenciat i minimitzat, fet que provoca que sovint les famílies que ho pateixen es troben soles a l’hora d’afrontar aquest dolor.

  “Ha estat gràcies al trencament del silenci de moltes mares, de moltes famílies i d’entitats, que aquest dol perinatal, o 'dol no reconegut' a poc a poc disposa de més visibilitat", apunta Fajardo, ja que el reconeixement social i també mèdic del vincle establert és el mateix que el de qualsevol ser estimat.

  És per això, i essent el 15 d’octubre el dia per a la visibilització d’aquestes famílies la raó per la qual des de Compromís proposem la creació d’un espai per al record que cada vegada més ajuntaments tenen creats als seus cementiris.

  Es tracta de crear un espai col·lectiu específic per facilitar el dol i l’acompanyament de les famílies que pateixen la pèrdua del fill o filla durant l’embaràs o després del part.

  "Volem que des de les institucions es faça un reconeixement per les pèrdues perinatals, gestacionals i neonatals per fer extensiu el reconeixement social i donar-li la importància que mereix".

  “Des de Compromís seguirem treballant per visibilitzar el dol perinatal i neonatal i estarem al costat de les famílies que l'han patit i el segueixen patint”, conclou.

  Pujar