30 de novembre de 2020 30/11/20

Compromís exigeix al Govern que transferisca les competències dels serveis de Rodalia a la Generalitat

  El grup municipal de Compromís per Vila-real ha presentat una moció al Ple del pròxim dimarts per a sol·licitar al Govern central que transferisca els serveis de Rodalia a la Generalitat Valenciana. El principal motiu és el col·lapse constant del servei i la falta d'inversions per part del Ministeri de Foment.

  Tant Renfe, com a operadora i Adif com a administrador de la infraestructura dels serveis ferroviaris de rodalies són empreses públiques dependents del Ministeri i, per tant, el funcionament és competència exclusiva de l'Administració central, que "a dia d'avui, no ha licitat cap de les grans actuacions previstes per al nostre territori", lamenten des de Compromís.

  "Actualment, la situació de les infraestructures en el País Valencià, especialment de la xarxa ferroviària i dels trens de rodalies -la qual cosa afecta de ple a Vila-real- és de col·lapse", indiquen, "i el llistat de greuges i de compromisos incomplits és interminable, governe qui governe".

  Així, recorden el conveni signat en 2010 entre el Govern central i el Consell per a activar el Pla de Rodalies 2010-2020, que preveia invertir 3.400 milions d'euros per a la construcció d'infraestructures, així com per a la modernització, millora i adequació d'estacions. També entrava en l'acord el tren de la costa Dénia-Alacant, les millores i l'adequació de la línia Xàtiva-Alcoi, les noves estacions promeses, l'acceleració de les obres del tercer carril entre València i Castelló, l'ampliació del servei de Rodalies entre Castelló i Vinaròs i Villena o l'acceleració de la redacció d'estudis i projectes del tren de la costa, especialment del tram Gandia-Oliva. La millora dels serveis entre Alacant i Múrcia, l'eliminació de l'actual transbord a Sant Isidre, l'electrificació de la via de Sant Isidre a Alacant, la posada en funcionament de la connexió de la línia C-3 entre la Font de Sant Lluís i València Nord para totes les circulacions i, finalment, la posada en funcionament de la línia C-3 fins a Utiel.

  "Després de l'aprovació dels Pressupostos de l'Estat 2018 podem observar que no s'han complit els compromisos que va adquirir públicament el Ministeri de Foment i que les actuacions anunciades en el nostre territori no es reflecteixen en els comptes", afirmen i lamenten que "tornem a estar discriminats pel Govern de l'Estat espanyol".

  Així mateix, critiquen que a única actuació realitzada ha sigut l'augment de freqüències de la línia Castelló-Vinaròs, "que ni és un servei de Rodalies, per la qual cosa costa més car, ni està adaptada a persones amb mobilitat reduïda, per la qual cosa entenem que per al Govern aquests usuaris són invisibles".

  Per no parlar del Corredor Mediterrani, que "una vegada més, es queda fora sense tenir en compte el que implica per a la competitivitat de les nostres empreses i les de l'arc mediterrani, on es concentren més de la meitat de totes les exportacions de l'Estat". "El nostre territori pateix problemes d'infrafinançament i infrainversió en les infraestructures des de fa anys, la qual cosa afecta directament al transport metropolità, deixant així un servei poc eficient i de baixa qualitat, que a més ha anat empitjorant en els últims quatre anys", asseguren.

  "Arribats a aquest punt, no podem dependre del Govern central i hem d'acabar amb la mala gestió i amb la falta d'inversions en el nostre territori", indiquen, "necessitem una solució a la nostra falta d'inversions, ja que som la tercera comunitat autònoma amb més trànsit de passatgers i de mercaderies".

  Per aquest motiu, Compromís insta a la Generalitat Valenciana a iniciar les gestions necessàries amb el Govern central per a aconseguir la transferència de competències dels serveis ferroviaris de Rodalies, segons disposa l'article 49.15 de l'Estatut d'autonomia, d'acord amb l'article 149.21 de la Constitució espanyola. Tanmateix, se sol·licita al Govern central que realitze totes les inversions necessàries per a poder assumir aquestes competències abans que es produïsca la transferència i acompanyar-la amb el finançament anual necessari per a poder gestionar i mantenir-les correctament i que siga la Generalitat qui puga donar compliment als compromisos i a les inversions pendents al nostre territori.

  Finalment, al text se li demana a Renfe l'adopció d'una política de preus extraordinaris per a pal·liar les deficiències del servei de transport de viatgers, que hauria de concentrar-se en la bonificació d'almenys el 50% del bitllet.

  Pujar