15 de desembre de 2019 15/12/19

Compromís denuncia el manteniment de símbols franquistes a Vila-real i reitera la importància d'actuar per a la seua retirada

  • El senador Carles Mulet i el Grup Municipal recorden que fa dos anys es va aprovar una moció de JovesPV per a eliminar la simbologia feixista de la via pública i que no s'està complint amb la Llei de Memòria Històrica

El manteniment de diferents símbols franquistes als carrers de Vila-real preocupa a Compromís, que denuncia que no s'actue per a complir amb la Llei de Memòria Històrica, al mateix temps que reitera la importància per a la salut democràtica de prendre mesures i retirar diferents plaques de la via pública.

Tant el Grup Municipal de Compromís, com el senador Carles Mulet, que ha visitat aquests dies la ciutat i s'ha fet ressò de la situació al Senat, denuncien que una de les mostres es troba present en la façana de l'església Arxiprestal. "Lamentablement, encara trobem una placa d'exaltació del franquismes en la qual es pot llegir Caídos por Dios y por España i José Antonio Primo de Rivera, presente", indica Mulet, qui recorda que "la Llei de Memòria Històrica prohibeix aquest tipus de manifestacions" i assenyala que "davant la presència d'aquestes plaques, hem preguntat al Govern i hem traslladat el cas de Vila-real, trobant llacunes molt importants, ja que ningú obliga el Bisbat de Sogorb-Castelló a retirar la placa i tampoc se li apliquen sancions".

Així mateix, el portaveu adjunt de Compromís a Vila-real, Santi Cortells, recorda que "en 2017 vam aconseguir que el Ple aprovara una moció de JovesPV per a eliminar la simbologia feixista de la via pública". "Una petició que vam aprovar en solitari amb quatre vots, ja que tots els altres partits -PSPV, Ciutadans i el PP- es van abstindre, posant-se de costat i demostrant que no tenen cap compromís real amb aquesta causa".

A més, des de Compromís es va tornar a reiterar un any després la petició que el Govern complisca amb la Llei de Memòria Històrica i amb el compromís d'eliminar els símbols franquistes dels carrers de tot l'Estat. "Sembla una qüestió recurrent, però igual que ocorre amb el finançament autonòmic, el pas subterrani de l'estació o la comissaria de Policia Nacional, hem d'eixir pràcticament tots els anys a demanar que se'ns escolte, ja que portem anys reivindicant sense que ningú faça res", indica Cortells. "Fa un any tornàvem a exigir al Govern que complira amb la Llei de Memòria Històrica i, a banda de retirar qualsevol símbol franquista, il·legalitzara la Fundació Nacional Francisco Franco, a més d'iniciar la cerca de les víctimes enterrades en cunetes", apunta.

"Com es pot comprovar, hi ha moltes llacunes i qüestions pendents que cap Govern ha abordat en condicions", manifesta Mulet, qui exigeix una nova llei i un procediment clar perquè els particulars puguen retirar les plaques, a més de contemplar sancions per als qui no ho facen. "Volem que es prenguen mesures i esperem que prompte la placa de l'església Arxiprestal siga retirada i, per fi, s'honre la memòria democràtica del poble de Vila-real", conclou.

ocultar
Compromís denuncia el manteniment de símbols franquistes a Vila-real i reitera la importància d'actuar per a la seua retirada
Pujar