elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cinema amb consciència i desfilada de rostres coneguts posen la directa a l'equador de Cineculpable

Cinema amb consciència i desfilada de rostres coneguts posen la directa a l'equador de Cineculpable
  • Carmen Machi, Jon Plazaola, Íñigo Aranburu o Belinda Washington es colen aquesta nit en la pantalla gran de l’Auditori de Vila-real

  • La segona sessió de la Secció Oficial convida a la reflexió sobre temes com els abusos sexuals, l'esquizofrènia o la soledat de les persones majors

MÉS FOTOS
Cinema amb consciència i desfilada de rostres coneguts posen la directa a l'equador de Cineculpable - (foto 2)
Cinema amb consciència i desfilada de rostres coneguts posen la directa a l'equador de Cineculpable - (foto 3)
Cinema amb consciència i desfilada de rostres coneguts posen la directa a l'equador de Cineculpable - (foto 4)
Cinema amb consciència i desfilada de rostres coneguts posen la directa a l'equador de Cineculpable - (foto 5)
Cinema amb consciència i desfilada de rostres coneguts posen la directa a l'equador de Cineculpable - (foto 6)
Cinema amb consciència i desfilada de rostres coneguts posen la directa a l'equador de Cineculpable - (foto 7)

La Secció Oficial del Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-real Cineculpable posa aquest dimecres rumb al seu equador amb una posada en escena que reuneix un bon grapat d'atractius. Varietat de gèneres (comèdia negra, documental, animació) i procedències (França i Austràlia, a més de Granada, Melilla, Madrid, Tenerife, Barcelona o Bilbao). També qualitat, l'avalada pel ric palmarés de les deu propostes que projectarà aquesta nit l’Auditori vila-realenc (22.00 hores, amb entrada gratuïta); la capacitat de sorprendre que guarda tota òpera prima i una garantia: despertar riures, però també convidar a la reflexió i sacsejar consciències sobre temes com els abusos sexuals, l'esquizofrènia o la soledat de les persones majors. I per a tancar el cercle, a la sessió de hui s'uneix tota una desfilada de rostres coneguts en el repartiment.

Com a mostra, diversos botons. Començant per ¿Por qué miente la gente? de Dídac Cervera. Una comèdia que tracta de donar una nova i tendra visió sobre l'esquizofrènia. Carmen Machi dóna vida a Andrea, una dona vital i positiva que lluita en secret contra aquesta malaltia mental. Machi, famosa per sèries com Aída o Siete Vidas, Goya 2015 a Millor Actriu per Ocho apellidos vascos i versàtil en els seus papers en pel·lícules com Los abrazos rotos, La mujer sin piano, Que se mueran los feos o Los amantes pasajeros; està acompanyada en aquest curtmetratge per Sergi Cervera (fitxatge de l'espai de sàtira política de TVE3 Polònia).

També amb repartiments famosos compta Beber, de David P. Sañudo, una comèdia que protagonitza Jon Plazaola (el famós Iñaki en Allí abajo); o el curtmetratge Materoren Ama, d'Aitor Arregi i José Mari Goenaga. Un drama sobre soledat i vellesa que lidera l'actor donostiarra Íñigo Aranburu (Handia, preseleccionada per als Oscar, guanyadora de 10 premis Goya en 2018 i del premi especial del jurat en el Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià, entre altres). Aranburu interpreta a Angel Mari, que decideix fer el cor fort i anar a visitar a la seua mare a la residència d'ancians on està internada.

La llista segueix amb la comèdia Una mujer completa, de Ceres Machado, protagonitzada per Belinda Washington (coneguda per sèries com Paquita Salas, Cita a ciegas, Vecinos o Hermanos de leche) i Alejandro Vergara (El secreto de Puente Viejo).

Israel Elejalde, amb més de 18 sèries de televisió a la seua esquena (de Compañeros a Águila Roja, Cuéntame, Bajo sospecha, El comisario o Los hombres de Paco) protagonitza Amador, el drama de temàtica social que acosta a Cineculpable Carlos Polo, nominat al Goya 2015 al Millor Curt de Ficció per Trato Preferente (sobre la venda de preferents per diferents entitats bancàries a Espanya). Amador intenta posar damunt de la taula (de la manera més asèptica i subtil possible) que qualsevol persona, aparentment normal cap als altres, en realitat pot ser un desequilibrat mental, capaç de cometre abusos sexuals fins i tot aparentant ser l'espòs i el pare perfectes.

En un salt de gènere irrompen els multipremiats No apto para menores (Daniel Noblom signa aquest curt que cavalca entre el thriller psicològic, el cinema negre i la fantasia i aborda el tema de la violència des de múltiples òptiques) i Salatka, una curta història sobre les relacions, les amistats, l'esperança i les decepcions que dirigeix Rut Angielina.

La sessió d'aquest dimecres avança amb la comèdia Lotería, òpera prima de Salvador Díaz que transcorre un 22 de desembre en un bar on tres parroquians es reuneixen per a seguir el sorteig de la Loteria de Nadal; i amb les dues propostes internacionals de la jornada. D'una banda la fantasia d'animació francesa 400 MPH, òpera prima de Paul-eugène Dannaud, Julia Chaix, Lorraine Desserre, Alice Lefort, Natacha Pianeti i Quentin Tireloque. I per un altre, El sitio más idóneo (David Regos), un curt documental australià de temàtica històrica que narra el crucial paper que va jugar el poble de Fresnedillas al juliol de 1969, durant la històrica missió Apollo 11 a la lluna.

Pujar