elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La campanya de prevenció de la violència arriba al instituts amb ‘Bésame 2.0’

La campanya de prevenció de la violència arriba al instituts amb ‘Bésame 2.0’
    MÉS FOTOS
    La campanya de prevenció de la violència arriba al instituts amb ‘Bésame 2.0’ - (foto 2)
    La campanya de prevenció de la violència arriba al instituts amb ‘Bésame 2.0’ - (foto 3)
    La campanya de prevenció de la violència arriba al instituts amb ‘Bésame 2.0’ - (foto 4)

    La Regidoria d'Igualtat ha començat avui una nova edició de la campanya Bésame 2.0, que imparteix als instituts de Vila-real per a sensibilitzar i prevenir els casos de violència masclista entre els joves.

    La regidora de l'àrea, Rosario Royo, ha presentat juntament amb la tècnica d'Igualtat, Ana Esteve, i la directora artística de l'esdeveniment, Pepa Cases, aquesta activitat, que forma part de la política de la Regidoria, que passa per impulsar la visibilitat i apoderament de les dones, oferir atenció primària a les víctimes i fomentar les campanyes de sensibilització i prevenció, especialment en les noves generacions.

    "L'educació és fonamental per a aconseguir un vertader canvi en la societat", indica Royo, qui assegura que la Fundació Isonomia de la UJI s'encarrega dels tallers per a alumnes de primària, mentre que Bésame 2.0 està "pensada i creada específicament per als estudiants de Secundària i Batxillerat".

    La treballadora de la Casa de la Dona explica que fa sis anys es va plantejar la realització d'un taller que incloguera dansa i teatre com a eina pedagògica per a acostar-se al públic més fàcilment i "donar a conèixer als joves en què consisteixen les relacions de maltractament, especialment psicològic, ja que el físic el coneixen més".

    "Portem 17 anys fent aquestes campanyes i s'han anat introduint noves metodologies per a conscienciar i creiem que el teatre ajuda a remoure la consciència i els sentiments dels adolescents, ja que així ho demostren en cada taller", indica Esteve, al mateix temps que assenyala que "abans els cursos eren només per a Batxillerat, però hem hagut de fer-los extensius a edats més primerenques, ja que s'ha constatat que els joves cada vegada s'inicien abans en les relacions sentimentals i els centres també ho demandaven, fins i tot perquè els propis docents aprengueren tècniques en aquest àmbit".

    Els tallers, que han començat avui al col·legi de la Nostra Senyora de la Consolació, seguiran durant el curs en altres centres educatius i comptaran amb les interpretacions de Pepa Cases, que al costat d'Ana Esteve s'acosta als alumnes per a mostrar com va calant el maltractament en les relacions i com es pot acabar amb ell.

    "Els joves són partícips, ja que se'ls ofereixen dues versions d'una mateixa història i es posen en la pell de la protagonista, mentre la tècnica d'Igualtat va explicant pas a pas què succeeix i posteriorment es realitza un col·loqui molt interessant amb els estudiants, que fins i tot arriben a contar les seues experiències", indica Cases. A més, enguany la campanya, pionera a Vila-real, està d'enhorabona, ja que "no només ha rodat per Europa i Sud-Amèrica, sinó que va a estar de gira per diferents punts de Castelló i també per Osca, dins d'un programa de desenvolupament de zones rurals del país".

    Rosario Royo afirma que "per a nosaltres és un orgull saber que tant els docents com els alumnes valoren de manera tan positiva aquests cursos i, especialment, estem satisfets de saber que el projecte Bésame 2.0 s'exporta a la resta d'Espanya". A més, explica que "la campanya ensenya el grau de subtilesa que arriba a aconseguir el maltractament psicològic perquè les xiques òbriguen els ulls i perquè vegen que, malgrat tot, també hi ha homes bons i que es pot eixir d'una situació com aqueixa". "No volem més minuts de silenci, volem que la nostra joventut estiga educada en els valors de la pau i el respecte per a no haver de lamentar més víctimes", conclou.

    Pujar