Castellano

PODEM pregunta en Els Corts per l'impacte mediambiental de la Cementera d'Alacant CEMEX

    La diputada Beatriz Gascó i els diputats Antonio Estañ i Daniel Geffner, preguntaran al Consell sobre els perills que suposa per al medi ambient i la salut pública la planta de la cementera CEMEX situada al voltant de la ciutat de Sant Vicent del Raspeig i de l'Universitat d'Alacant.

    Segons diversos estudis de la comunitat científica, les cementeras emeten substàncies cancerígenas, com les dioxines, els furanos o compostos derivats del benzè que tenen un impacte significatiu en la qualitat de l'aire. A més, quan al marge del seu ús normal, s'utilitzen per a la incineració de residus el problema s'acreix, perquè residus com a pneumàtics o llots alliberen contaminants inorgànics (derivats de sofre, metalls pesats com a plom i mercuri) a l'atmosfera i que ser transportats fins a llargues distàncies per partícules generades en la incineració. Tot açò genera un perjudici especialment greu per a la salut de les persones que viuen, treballen o estudien prop de la planta que pateixen exposicions agudes a compostos tòxics.

    Per aquests motius, PODEM preguntarà en seu parlamentària sobre l'estat dels mesuradors de qualitat de l'aire propers a la cementera CEMEX d'Alacant i que aquests garantisquen que aquests controls públics de mesurament proporcionen, no sol dades anuals sinó també puntuals, especialment en els dies de treball de la cementera. Sol•licitarà, així mateix, que aquesta informació siga actualitzada i accessible a qualsevol persona o entitat que vulga consultar-la.

    I, finalment, demandarà que es realitzen estudis de salut específics per a la població de Sant Vicent del Raspeig i dels treballadors i estudiants de l'Universitat d'Alacant, a fi de determinar quin és l'impacte que té sobre la salut pública i la qualitat de l'aire l'activitat industrial de la citada cementera.

    Pujar