Castellano

Desescalada esportiva: aquests són els consells de la regidoria d'Esports per a la volta als entrenaments

Desescalada esportiva: aquests són els consells de la regidoria d'Esports per a la volta als entrenaments

  quest dissabte 2 de maig comença una nova fase del desconfinamiento amb la mesures adoptades pel Govern per a poder realitzar esport a l'aire lliure. Caminar, córrer, muntar amb bicicleta tornarà a estar permés però amb restriccions subjectes a franges horàries. Perquè la volta a la rutina esportiva després de set setmanes de confinament no siga dràstica, des de la regidoria d'Esports, el tècnic esportiu municipal, Víctor Bautista, ha elaborat una sèrie de consells per als esportistes.
  Abans d'entrar àmpliament en els consells, els esportistes han de tindre en compte la següent valoracions prèvies.

  La principal idea que llança el tècnic és el sentit comú, ja que cada persona ha de valorar la seua pròpia identitat esportiva. Baptista divideix aquesta en quatre nivells:

  Nivell iniciació. Persones que entrenaven 1 vegada a la setmana i en algunes ocasions no totes les setmanes. 

  Nivell mitjà. Persones que entrenaven 2 vegades totes les setmanes a intensitat suau i màxim 1 h per entrenament. 

  Nivell avançat. Persones que entrenaven de 3 a 5 sessions setmanals de forma organitzada i estructurada. 

  Nivell expert. Esportistes que realitzen competicions de manera habitual durant l'any i entrenen per a millorar el seu rendiment esportiu.

  Un altre dels aspectes a valorar, és el grau d'esport que s'ha pogut realitzar durant aquestes 7 setmanes, així com la transferència al nostre esport real a l'aire lliure. És a dir, si s'ha entrenat 5 vegades a la setmana treballe de sala, força, entrenament funcional o uns altres, però el meu esport és la natació i eixiré a córrer, la transferència és molt més baixa que la d'un runner que ha estat corrent en cinta a la seua casa. En aquest aspecte devem cal tindre en compte que a menor transferència, major risc de lesió en el canvi d'activitat. 

  Una altra de les qüestions és l'augment de pes perquè és normal que durant aquests dies a casa s'haja augmentat de pes. També és un factor a tindre pels i les esportista, ja que no són els mateixos ara que fa 7 setmanes. 

  Els consells de la regidoria d'Esports

  Després d'aquestes valoracions, el tècnic d'esports llança els cinc consells següents per ordre de prioritat sobretot durant les primeres 2 setmanes en les quals hem d'evitar abans de res ocasionar-nos lesions per la mala praxi esportiva:  

  QUALITAT: Entrenaments en els quals es busque principalment el treball tècnic del nostre gest esportiu. A fi que el nostre cos torne a recuperar mecanismes i hàbits que s'han perdut.

  INTENSITAT: treball a intensitats suaus o mitjanes, fins i tot de manera intervàl·lica amb xicotets moments de descans a meitat de l'activitat a fi que el nostre organisme vaja de manera progressiva a estat natural.

  VOLUM: no voler recuperar en poc temps tot el que no hem pogut fer durant el confinament. Si el nostre organisme s'ha habituat a entrenar 30 minuts a casa o 60 minuts a casa, adequar els temps d'entrenament a l'exterior als quals hem anat realitzant baix sostre.

  SESSIONS SETMANALS: de la mateixa manera que el volum hem de valorar el nombre de sessions. No podem pretendre passar d'entrenar 2 dies a la setmana a entrenar tots els dies de manera incontrolada. Podem fer 1 sessió o màxim 2, respecte a les quals féiem a casa i tenint en compte que els períodes de descans són part inclosa i essencial en l'assimilació dels entrenaments. Evitem lesions.

  ASSESSORAMENT: si no estem acostumats a entrenar, o tenim dubtes, és positiu recórrer a professionals sobre aquest tema perquè ens donen unes pautes bàsiques, perquè cada esport i cada persona tenen una casuística individual que fa que el que és positiu i necessari per a uns, no ho siga per a uns altres.

  El regidor d'Esports, José Luis Lorenzo, ha afegit que “hem de realitzar una desescalada esportiva responsable. Per a totes aquelles persones que necessiten ajuda individual o tinguen algun dubte sobre com dur a terme els entrenaments hem habilitat un servei d'assessorament esportiu a través de l'email vbautista@raspeig.org  des del qual el tècnic esportiu de l'Ajuntament de Sant Vicent, Víctor Bautista, llicenciat en Ciències de l'Esport i Activitat Física, atendrà dubtes d'índole esportiva que puguen sorgir a la ciutadania”. A més, el regidor, ha agraït al tècnic la seua predisposició “per a ajudar a la comunitat esportiva de Sant Vicent”.

  Pujar