Castellano

Colp al DAESH a Alacant: detingut per difondre a través de videojocs online propaganda gihadista

Colp al DAESH a Alacant: detingut per difondre a través de videojocs online propaganda gihadista
  MÉS FOTOS
  Colp al DAESH a Alacant: detingut per difondre a través de videojocs online propaganda gihadista - (foto 2)
  Colp al DAESH a Alacant: detingut per difondre a través de videojocs online propaganda gihadista - (foto 3)
  Colp al DAESH a Alacant: detingut per difondre a través de videojocs online propaganda gihadista - (foto 4)

  En el marc d'una investigació conjunta del FBI i del Servei d'Informació de la Guàrdia Civil, un jove ha sigut detingut a Sant Vicent del Raspeig (Alacant) per difondre propaganda gihadista en diferents plataformes d'internet.

  En les seues publicacions mostrava la seua completa afinitat amb els postulats més violents del grup terrorista DAESH, amb l'edició i difusió de múltiples continguts audiovisuals de contingut terrorista.

  L'arrestat havia arribat a gestionar personalment diversos fòrums i repositoris multimèdia vinculats a l'entramat oficial del DAESH, difonent milers d'arxius de vídeo i abundant informació sobre la creació, ús i maneig d'armes.

  El detingut havia estat anteriorment molt implicat ideològicament amb el moviment xarxa skin i comptava amb diversos antecedents policials, tant en l'àmbit domèstic com en l'escolar.

  El seu salt com a col·laborador actiu del terrorisme gihadista es va produir en 2019, havent passat desapercebut en el seu entorn perquè passava la pràctica totalitat del dia connectat a l'àmbit virtual des del seu domicili.

  En la seua labor propagandística ha utilitzat plataformes de videojocs online, -de caràcter violent-, permetent-li d'aquesta manera contactar -entre altres entorns- amb més joves, fins i tot algun d'ells, menors d'edat.

  L'activitat del detingut a través de plataformes d'internet es corresponia plenament amb l'estratègia propagandística desenvolupada per DAESH. Amb aquesta operació s'ha neutralitzat un important i actiu focus d'expansió i difusió de l'ideari gihadista que a més comptava amb multitud de connexions internacionals.

  Així mateix, el detingut estava fortament conscienciat en l'ús de mesures de seguretat i l'ús de plataformes de comunicació que garanteixen un gran anonimat. Els investigadors han necessitat múltiples recursos durant molts mesos fins a poder demostrar el grau d'implicació d'aquest subjecte amb la causa terrorista, l'abast de l'activitat que estava duent a terme i la perillositat que podia suposar.

  El treball conjunt entre Guàrdia Civil i FBI posa en relleu l'estreta cooperació i compromís existent entre totes dues institucions en matèria de terrorisme, i la necessitat determinant de centrar el major nombre d'esforços internacionals possibles contra l'estratègia propagandística de DAESH.

  En la lluita contra el terrorisme gihadista, la cooperació internacional és un factor de total importància a causa del condicionant que genera l'alta mobilitat dels terroristes i la utilització de xarxes socials i aplicacions d'internet.

  Des de l'elevació al nivell 4 d'alerta antiterrorista al juny de 2015, la Guàrdia Civil ha reforçat tots els dispositius operatius i línies d'investigació relatives a l'amenaça terrorista, especialment aquelles sobre individus immersos en un procés de radicalització que puga desembocar en el desplaçament a zona de conflicte o en la comissió d'accions terroristes als països de residència.

  Pujar