Els valencians reciclàrem en 2016 un 3% més de vidre respecte a 2015
Els objectius de reciclatge aprovats recentment per la Unió Europea, i una creixent preocupació pel canvi climàtic i l'esgotament dels recursos del planeta fan més que imprescindible continuar fomentant i facilitant als ciutadans la tasca del reciclatge. A més, no solament el reciclatge, sinó també la prevenció de generació de residus i la reutilització dels mateixos són assignatures obligatòries.
En este sentit, EcoVidrio, l'entitat encarregada del reciclatge de la majoria de contenidors del nostre país ha facilitat les dades arreplegades durant 2016 de tots els contenidors, iglús i campanyes en les quals ha arreplegat vidre per tota Espanya. Al capdavant se situen les Illes Balears al costat del País Basc i Navarra. Pel que fa a la Comunitat Valenciana, on existeixen actualment una mica més de 23.000 contenidors repartits en les tres províncies, s'han arreplegat 81.993 tones de vidre. Esta xifra suposa un augment del 3% pel que fa a l'arreplegat l'any anterior, la qual cosa comporta que cada valencià i valenciana haja reciclat una mitjana de 16,5 quilograms. En els últims cinc anys el creixement del percentatge de reciclat ha sigut del 15%, encara que les terres valencianes encara no aconsegueixen els percentatges de regions com el País Basc o Navarra, o la veïna Balears.
Així mateix, des d'Ecovidrio s'ha anunciat un esforç en la col·locació de 1400 nous contenidors i punts de dipòsit d'envasos de vidre per a facilitar encara més el reciclatge d'este residu. A més des de l'entitat s'han oposat a la proposta de SDDR (Sistema de Devolució, Dipòsit i Tornada d'Envasos) que proposa la Generalitat Valenciana, argumentant que, d'engegar-se, es perdran inversions i llocs de treball i dificultarà la tasca recicladora a comerços i ciutadans. No obstant açò, de moment i amb el sistema vigent, entitats i institucions segueixen treballant en la difusió de les bondats d'un correcte reciclat, açò és, excloent envasos de ceràmica i vaixella, bombetes o gots de cristall, objectes que, encara que puga semblar-ho, no són vidre i la mescla d'estos amb el vertader material vidriós dificulten el procés de reciclat.
Cal destacar que, amb l'estalvi d'energia que comporta el fabricar tres nous botellins de vidre reciclat i no de nous materials es pot mantindre encesa una bombeta de baix consum durant nou dies, posar la llavadora tres vegades o carregar un Smartphone durant tot un any.