elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

'Yturralde. Cartografies del sublim', la primera exposició accessible per a persones amb discapacitat visual

  • La Fundació General de la Universitat de València i l'empresa Feedback Cultural presenten una audioguia per a mòbils iOS i Android disponible a través de la descàrrega gratuïta de l'APP Cultura Accessible

L'exposició 'Yturralde. Cartografies del sublim', que s'exhibeix a la Sala Martínez Guerricabeitia de La Nau fins el pròxim 29 de gener, és la primera totalment accessible per a persones amb discapacitat visual o amb dificultats de visió gràcies a l'aplicació per a mòbils Cultura Accessible, realitzada per Feedback Cultural en col·laboració amb la Fundació General de la Universitat de València.

A Espanya, el col·lectiu de persones amb algun tipus de discapacitat visual ho formen prop d'un milió. Són, per tant, persones en risc d'exclusió a l'hora de participar com a públic de projectes expositius i/o artístics. Facilitar l'accessibilitat a l'art d'aquest col·lectiu és el principal repte, i el primer projecte que posa en marxa aquesta eina és l'exposició 'Yturralde. Cartografies del sublim'.

L'eina ha estat presentada aquest dimecres pel vicerrector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño; el gerent de la Fundació General de la Universitat, Cristóbal Suria; i pels membres de Feedback Cultural Fernando Ortiz i Miguel Arce.

'Per a La Nau, aquest projecte marca una fita en la política cultural perquè respon a la idea de cultura accessible. Pensem que la cultura ha d'arribar a totes les persones, amb independència de les seues característiques socials, econòmiques i de diversitat funcional ', ha assenyalat el vicerector. Per la seua banda, Cristóbal Suria ha subratllat l'aposta de la Fundació General per la cultura per a tot el món i, per tant, ha donat tot el seu suport a aquest app.

'Creem continguts accessibles per a museus usant audiodescripcions inclusives de les obres d'art perquè el que volem és acostar la cultura tant al col·lectiu de persones amb discapacitat visual com al públic en general ', assenyala Miguel Arce, gestor cultural i membre de l'equip de Feedback.

Cultura Accessible és un projecte de caràcter social per a la creació de continguts accessibles i inclusius que faciliten l'enteniment d'una obra d'art 'sense necessitat de tindre un coneixement extens de l'exposició en què s'emmarca, permetent així gaudir de la visita d'una forma més completa ', afegeix.

Els continguts de Cultura Accessible es difonen mitjançant una aplicació gratuïta per a mòbils iOS i Android, que funciona com a audioguia. L'objectiu és, segons apunta Miguel Arce, que 'els museus i els centres culturals puguen oferir continguts accessibles i que, gràcies a les nostres descripcions especialitzades, totes i tots, sense distinció, puguen gaudir de l'art de manera inclusiva '.

L'APP
L'aplicació 'Cultura Accessible' és 'senzilla i intuïtiva ' -explica Fernando Ortiz, director executiu de Feedback Cultural-, 'gens més fàcil que descarregar-la, triar l'exposició i començar a gaudir de l'audiodescripció '.

Així doncs, després de seleccionar l'exposició 'Yturralde. Cartografies del sublim', l'usuari tan sols ha de descarregar les obres que la componen, activar el Bluetooth del seu 'smartphone' i començar l'escolta.

L'APP disposa de funcions, com la planificació de la visita: ofereix tota la informació sobre horaris, tarifes o com arribar fins a l'exposició, per exemple; dues modalitats diferents d'ordenació de les obres (llesta o mosaic); o una opció de cerca per a anar directament a una sola obra; entre unes altres.

Feedback Cultural és una empresa de Gestió Cultural que compta amb un equip d'experts en gestió del patrimoni cultural, edició de guies i revistes, disseny gràfic, i gestió cultural i de continguts. Ells són Fernando Ortiz, director executiu; Miguel Arce, director d'operacions; Alejandro Pagán, director de màrqueting; i les especialistes Laura Mena i Nadine Schmid.

Pujar