elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La violència en la pantalla i el menjar protagonitzen els cicles de l'Aula de Cinema de la Universitat

    L'Aula de Cinema de la Universitat de València proposa per aquest mes de maig al Col·legi Major Rector Pesset un recorregut sobre la representació de la violència en el cinema. D'altra banda, al Palau de Cerveró de la Universitat es podrà veure un cicle dedicat a l'alimentació des del punt de vista de la capacitat de definir una cultura. Les sessions, com és habitual, seran d'accés lliure i gratuït, a les 18 hores.

    Les pel·lícules s'exhibiran en versió original subtitulada, aniran precedides d'una petita presentació i seran comentades en el col·loqui posterior.

    Cicle Alimentació i cultura al Palau de Cerveró

    La programació del cicle començarà hui dijous 4 de maig amb Yin shi nan nu (Ang Lee, 1994), un retrat costumista de la societat taiwanesa explicat a través de les aventures de les tres joves filles d'un xef retirat. La sessió següent, el dijous 11 de maig, serà Babettes gæstebud (Gabriel Axel, 1987), guanyadora de l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa i que ens explica com, per mitjà del menjar, es poden desafiar també els costums conservadors i puritans i deixar-se portar cap al pur plaer de menjar. A continuació, el dijous 18 de maig, es podrà veure la pel·lícula Politiki kouzina (Tassos Boulmetis, 2003), en la qual un famós científic haurà de tornar a buscar les seues arrels familiars en un context també molt relacionat amb el menjar. El cicle acabarà el dijous 25 de maig amb An (Naomi Kawase, 2015), que, com és habitual en el cinema de la directora japonesa, retrata de forma intimista la relació entre un cuiner de poques paraules i una anciana de vida atzarosa que, no obstant això, comparteixen un dolor i una tristesa que poden ser mitigats gràcies als dorayakis que preparen junts.

    Cicle Radiografia de la violència al Rector Peset

    El cicle s'obri el pròxim dimarts, 9 de maig, amb la projecció de Funny Games (Michael Haneke, 2007), remake hollywoodià que el director austríac va fer de la seua pròpia pel·lícula de 1997 i en què una vegada més traça amb freda precisió l'horror que s'amaga en l'aparentment perfecta vida burgesa. La sessió següent serà el dimarts 16 de maig, amb la pel·lícula The Texas Chainsaw Massacre (Tobe Hooper, 1974), mític títol de culte que popularitzaria el gènere slasher i introduiria en l'inconscient col·lectiu Leatherface, assassí sanguinari que és també metàfora de l'Amèrica profunda. El dimarts 23 de maig continua el cicle amb Only God Forgives (Nicolas Winding Refn, 2013), pel·lícula altament estilitzada i quasi abstracta, amb un hipnotisme visual que ens fa preguntar sobre l'estètica de la violència. Finalment, el dimarts 30 de maig es tanca la programació amb Straw Dogs (Sam Peckinpah, 1971), on un habitual del cinema "violent" com Peckinpah ens mostra sense concessions l'expressió dels instints més baixos de l'ésser humà quan afronta situacions límit.

    Cinema en valencià

    A més el Servei de Política Lingüística de la Universitat programa el cicle de Cinema en valencià, tant a la ciutat de València (http://links.uv.es/8lx8GSh) com a la seu universitària d'Ontinyent (http://utiye.cat/).

    Pujar