27 de setembre de 2020 27/9/20

Els vestidors de la Geperudeta

Els vestidors de la Geperudeta - (foto 1)
  Galeria de fotos
  València - Falles 2019 - Vestidors
  València - Falles 2019 - Vestidors
  MÉS FOTOS
  Els vestidors de la Geperudeta - (foto 2)
  Els vestidors de la Geperudeta - (foto 3)
  Els vestidors de la Geperudeta - (foto 4)
  Els vestidors de la Geperudeta - (foto 5)
  Els vestidors de la Geperudeta - (foto 6)

  Qui diria que aquelles Clavarieses que en 1941 van depositar rams de flors a la Verge en la Basílica, donarien origen a una tradició que s'ha convertit en un dels actes més emotius i arrelats de les falles de València. L'Ofrena ha evolucionat molt des de llavors: 100.000 persones, 60.000 rams, 400 comissions i quasi vint hores de pas, són les xifres de l'homenatge mes sentit a la patrona dels valencians.

  Però encara que tot canvia, el sentiment continua sent el mateix. I un dels quals millor ho coneix és Pepe García, amb mig segle “vestint” a la Geperudeta i més de quaranta anys locutant les ofrenes: “No hi ha res com veure la cara d'una criatura quan entra en la plaça per primera vegada i es troba amb la gran imatge de la Mare de Déu i se li posen els ulls com a plats, no es pot explicar amb paraules. O les mares que vénen a oferir als seus fills a la Verge amb aqueixa emoció que no poden contindre, com tampoc poden fer-ho els homes que li tiren una rosa o li guinyen un ull. Estar ací és realment una labor impagable i una sort”.

  És el que es coneix com Llumenà, llegenda que gira entorn de l'Ofrena i que intenta posar nom a un fenomen que viuen molts fallers en entrar en la plaça de la Verge i topar-se amb la imatge: “És el moment en el qual entres en la plaça, veus la imatge i passa tota la teua vida per davant, a tots els canvia el semblant”, explica Pepe.

  Són molts anys i moltes persones veient passar. Pepe és la primera de les tres generacions de vestidors que es dedica a aquesta labor amb gran devoció. Que per cert, la paraula “vestidors” la va encunyar ell mateix per a posar-li nom a aqueix ofici tan particular de “vestir” a la *Geperudeta. Una gran aportació a la història de l'Ofrena, com també la incorporació de les dones a la locució d'aquesta, alguna cosa que va impulsar Pepe fa tres anys.

  Hui dia hi ha uns quaranta vestidors de totes les edats, des dels més jovenets, amb 16 anys, fins als mes majors, alguns fins i tot jubilats. “Estic tot l'any esperant que arribe aquest moment, recorde la primera vegada que vaig poder estar ací dins i només de pensar-ho se'm posa la pell de gallina. A més, estem tota la família, és una cosa molt bonica”, ens compta Ana Valero, que amb vint anys porta ja cinc a la seua esquena vestint a la imatge de la Verge.

  El seu oncle, Rafa Jordà, va ser un dels primers que va començar la tradició -fa ja quatre dècades- de la mà de la família Llorca: “És igual que siguen quaranta anys que quaranta setmanes, el sentiment i l'honor és el mateix… o fins i tot més!”, assegura emocionat Rafa, que s'encarrega a més de coordinar a l'equip: “Són gent molt vàlida, que ho fa amb molt lliurament i cor”.

  La imatge actual, de 15 metres d'altura i construïda amb travessers de fusta, va ser instal·lada per primera vegada en la Plaça de la Verge en 1987: “Es va pensar en tot. Els llistons, per exemple, tenen tres dits entre ells perquè càpia un ram de flor”, explica Pepe García. Una altra curiositat és que al principi el mantell no tenia dibuix, cada falla donava el ram que volia, “però l'esperit de renovació ens ha fet anar innovant cada any”. De fet, hui dia el dibuix del mantell és un dels secrets millor guardats de l'Ofrena, fins al punt que ni tan sols els *estidors el saben fins a uns dies abans.

  Nous costums que en uns anys es convertiran en tradicions. Per exemple, enguany al costat de la imatge de la Verge s'ha col·locat una imatge de San José, propietat de Junta Central Fallera, que va ser restaurada per petició de Pepe: “Li he demanat al meu nét de quinze anys i vestidor des de l'any passat, que a partir d'ara serà ell l'encarregat que se li oferisquen flors a la imatge. Així s'acordarà tota la vida quan jo no estiga. És el meu llegat a l'Ofrena”, reconeix emocionat Pepe.

  I mentre aquest reportatge ha sigut escrit, centenars de valencians estan “vestint” a la seua patrona perquè lluïsca ben bonica en unes hores. Tot això no seria possible sense l'entregada i emocionant labor de les seues vestidors.

  Pujar