elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
Embossos, botelló i EMT

Els veïns denuncien els grans embossos que no deixen d'augmentar a València

Els veïns denuncien els grans embossos que no deixen d'augmentar a València
  • La Federació de Veïns adverteix que l'EMT és la principal perjudicada i tem que el tràfic augmente en 2018 amb les obres previstes

MÉS FOTOS
Els veïns denuncien els grans embossos que no deixen d'augmentar a València  - (foto 2)
Els veïns denuncien els grans embossos que no deixen d'augmentar a València  - (foto 3)

La Federació de Veïns de València ha fet un balanç del que ha sigut l'any 2017 a nivell de gestió per part de l'equip de Govern de l'Ajuntament de València.

Sobre aquest tema, la dirigent veïnal, María José Broseta, ha destacat que l'any ha estat marcat per les novetats en matèria de mobilitat i per un augment del tràfic que per diversos motius està provocant problemes d'embossos, especialment en hora punta, en gran part de la ciutat (ronda interior, grans vies, avingudes principals, centre històric, bulevard nord i sud, etc).

Entre les principals mesures adoptades figuren l'obertura d'un gran nombre de carrils bici, amb l'anell ciclista com a projecte estrella, la prohibició d'estacionar a les nits en el carril bus de l'EMT que compta amb línies nocturnes o les restriccions de trànsit en el centre històric amb la creació de bucles per a evitar el tràfic oportunista.

Sobre aquest tema, Broseta ha comentat que "ningú pot posar en qüestió avui dia els indiscutibles beneficis que té l'ús de la bicicleta com a mitjà de transport, així com la necessitat de guanyar espai per als vianants, especialment en el centre històric".

No obstant açò, ha demanat als responsables polítics i especialment a l'edil de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, que tinga en compte les dades sobre l'evolució del tràfic en els últims anys i les previsions de cara al futur abans de prendre mesures que dificulten encara més la circulació per la ciutat, ja que es corre el risc de congestionar-la, una congestió que el seu principal damnificat és el servei de l'EMT i les seues milers d'usuaris pels retards que aquesta situació produeix en unes ja de per si mateix millorables freqüències de pas.

I és que, si l'objectiu és reduir el trànsit de vehicles privats, no és suficient amb fer infraestructures ciclistes sobre la calçada. Unes infraestructures que s'han de fer sempre amb previ acord de les associacions veïnals. A més, caldrà dotar a l'EMT d'autobusos i plantilla suficient com per a fer-la més competitiva posat que les actuals freqüències de 15 i 20 minutos, no contribueixen al fet que els ciutadans es plantegen deixar el cotxe a casa. Unes esperes que, si s'incrementen amb embossos interminables, es poden convertir en la millor excusa per a no tornar a agafar un autobús.

Sobre la prohibició de l'aparcament nocturn en el carril bus, Broseta ha insistit que la mesura hauria d'haver anat acompanyada de línies que funcionaren durant tota la nit, almenys els caps de setmana, per a facilitar una alternativa al cotxe que actualment és inexistent tant en bus com amb metro, a diferència del que succeeix en la majoria de grans ciutats espanyoles, per la qual cosa ha insistit que s'estudie aquesta proposta de cara a l'any que ve.

Broseta ha advertit que totes aquestes complicacions, tant la falta d'alternatives d'accés dels veïns del centre com les deficitàries freqüències de pas de l'EMT causades entre altres coses pels embossos que es vénen produint podrien agreujar-se seriosament amb l'inici de les obres de reurbanització de la plaça de la Reina previstes per a abril de 2018, la qual cosa també suposarà la peatonalització d'una part de la plaça de l'Ajuntament.

Participació Ciutadana

Sobre els processos participatius, Broseta ha valorat positivament que s'estiguen fomentant les consultes ciutadanes, encara que ha insistit que han de servir per a prendre decisions consensuades, no solament com a excusa o coartada per a validar mesures prèviament preses. Sobre aquest tema, ha considerat molt pobre el 2,6% de participació obtingut en la consulta dels pressupostos participatius DecidimVLC.

Cabanyal i terrasses, cara; botelló i apartaments turístics, creu

D'altra banda, la Federació de Veïns ha reconegut que en 2017 hi ha hagut un canvi d'actitud per a atallar tant els problemes de convivència i tràfic de drogues del Cabanyal, com la problemàtica de la massificació de terrasses en les zones d'oci que són un focus de contaminació acústica i dificulten la mobilitat dels vianants i persones amb mobilitat reduïda davant l'ocupació de gran part de l'espai públic amb taules i cadires.

Segons Broseta, en tots dos casos està sent clave la pressió del moviment veïnal. En el Cabanyal gràcies a la gran labor que realitzen l'associació de veïns i la plataforma Salvem i en matèria de terrasses i contaminació acústica gràcies a la taula de treball creada ex profeso en el si de la Federació amb presència de representants de les associacions de les zones ZAS i pre ZAS.

Degradació en Orriols, Benicalap, Velluters...

Tampoc s'han observat mesures concretes per a frenar la degradació derivada de l'okupació il·legal d'habitatges que tants problemes de convivència està generant en barris com Orriols o Benicalap (a més del Cabanyal). En el que a degradació es refereix, s'ha sumat Velluters, un barri històric replet de solars plens de brossa i assentaments i on els problemes associats a la prostitució i al consum de drogues han tornat a cobrar força al llarg de l'any com han vingut denunciant les associacions veïnals.

Urgeix incrementar la presència policial per a dotar al barri de major seguretat davant els problemes de drogues i per a frenar als proxenetes. A més, s'ha de fomentar el treball dels serveis socials per a donar una alternativa a les dones que són obligades a prostituir-se,

Neteja, poda i parcs i jardins

Malgrat l'increment pressupostari aprovat per a 2017, han seguit arribant queixes a la Federació pels problemes de brutícia, els excrements canins i sobretot per la falta de poda de l'arbrat i de manteniment en els parcs i jardins. Broseta ha considerat positiu que s'haja previst un nou increment en ambdues partides per a 2018 i caldrà esperar per a veure si aquesta vegada és suficient.

Façana Marítima

No hi ha hagut grans avanços a Natzaret ni en l'impuls a la Dàrsena que s'esperava. La Federació espera que en 2018 es materialitzen els compromisos del port amb Natzaret, principalment l'inici de les actuacions lligades al parc de desembocadura. A més, s'ha de cercar una solució definitiva per a donar un ús públic a la zona del circuit de Fórmula 1 que actualment divideix els barris del Grau i Natzaret. No és suficient solament amb obrir el Cuc de Llum.

Quant a les platges, s'ha de contemplar les reculades i avanços de les platges perquè no succeïsca com en el passat temporal en el Saler o en Pinedo, on el mar es va menjar l'arena i va haver-hi desperfectes que poden afectar als habitatges dels veïns.

Grans infraestructures

La Federació veu amb optimisme l'avanç en les obres del Parc Central i considera irrenunciable el soterrament de les vies (inclòs en Serradora per a donar continuïtat a l'Albereda i avinguda França) i el túnel pasant per a poder completar tota la zona verda prevista. D'altra banda, és positiu que s'haja anunciat enguany la recuperació de la línia 2 de FGV, però Broseta ha recordat que s'ha de fer en una sola fase el tram entre el carrer Castelló i Natzaret, deixant en tot cas per a una segona fase la prolongació de la línia fins a la Marina de València.

Pujar