27 de novembre de 2020 27/11/20

Valenciaport serà el primer port d'Europa a utilitzar l'energia de l'Hidrogen en les seues terminals de contenidors

Valenciaport serà el primer port d'Europa a utilitzar l'energia de l'Hidrogen en les seues terminals de contenidors - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Valenciaport serà el primer port d'Europa a utilitzar l'energia de l'Hidrogen en les seues terminals de contenidors - (foto 2)

  El Port de València serà el primer port d'Europa a incorporar l'energia de l'hidrogen per a reduir l'impacte ambiental de les seues operacions. Una reach stacker de càrrega/descarrega i transport de contenidors i un cap tractor de terminal per a operacions ro-ro seran les primeres màquines propulsades per piles d'hidrogen que operaran en condicions reals en l'enclavament valencià. La iniciativa està promoguda pel Port de València i s'emmarca dins del seu pla estratègic de desenvolupament d'energies renovables. El projecte pilot, denominat H2Ports, també incorpora la instal·lació d'una estació mòbil de subministrament d'hidrogen, o “hidrogenera” que en la fase inicial del projecte treballarà en les terminals de Grimaldi (València Terminal Europa) i de MSC del Port de València.

  Esta estació es desenvoluparà amb criteris de seguretat i de rendibilitat econòmica amb l'objectiu de contribuir a la descarbonització de la cadena logístic-portuària.

  El projecte H2Ports comportarà una inversió total de 4 milions d'euros, i compta amb la participació - a més de l'Autoritat Portuària de València - de la Fundació Valenciaport, del Centre Nacional de l'Hidrogen, i de les empreses privades MSC Terminal València, Grup Grimaldi, Hyster-Yale, Atena, Ballard Power Systems Europa i ENAGAS.

  Este projecte ha rebut finançament de la Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCHJU). Esta entitat de col·laboració públic-privada és l'organisme europeu que promou l'adopció de l'hidrogen com a alternativa baixes emissions i rep suport a través dels programes d'Investigació i Innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea, Hydrogen Europe Research i Hydrogen Europe.

  En el marc de la seua estratègia energètica, el Port de València va incorporar en 2017 la utilització de l'hidrogen i de les piles de combustible com a alternativa energètica, en el seu objectiu de millora contínua en la reducció d'emissions i de la denominada Petjada de Carboni.

  L'estratègia va rebre impuls definitiu al juny de 2017 quan l'Autoritat Portuària i la Fundació Valenciaport van signar d'un acord de col·laboració amb la FCH JU per a la seua participació en la iniciativa Regions and Cities amb l'objectiu de promoure l'ús de l'hidrogen i les piles de combustible en el Port de València. Amb el citat acord, APV i Fundació Valenciaport formen part de les més de 88 regions i ciutats pertanyents a 22 països de la Unió Europea que ja ha subscrit este memoràndum, entre les quals es troben les ciutats de Londres, Reykjavik, Venècia o Hamburg i les regions de Països del Loira o Rhin-Westfàlia, entre altres.

  El projecte H2Ports permetrà demostrar en operacions reals estos nous prototips en les terminals de Grimaldi i d’MSC, convertint-se així en les primeres instal·lacions portuàries europees que utilitzaran maquinària propulsada amb hidrogen.

  Amb la posada en marxa de les accions derivades del projecte H2PORTS l'Autoritat Portuària i la comunitat portuària continuen en la senda de la cerca de combustibles menys contaminants per a la seua utilització en els ports i d'esta manera contribuir a la descarbonització de les activitats relacionades amb el transport.

  L'energia de l'hidrogen és una font energètica alternativa que pot utilitzar-se en lloc del carbó o del petroli. Això significa que la de l'hidrogen és una font d'energia viable, que no contamina el planeta com poden arribar a fer-lo els combustibles fòssils i la biomassa. Estos altres combustibles estan basats en el carboni. No obstant això, quan es cremen, el diòxid de carboni i monòxid de carboni s'alliberen en l'atmosfera. Quan l'hidrogen es crema, es combina amb l'oxigen en l'aire per a difuminar-se en l'aigua. L'energia de l'hidrogen es recicla al 100%; y en lloc de fum es converteix en aigua.

  Pujar