elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Valenciaport renova la màxima certificació ambiental del sistema portuari

Valenciaport renova la màxima certificació ambiental del sistema portuari
  • L'Autoritat Portuària de València (APV) ha obtingut de nou la certificació PERS (Port Environmental Review System) que concedeix l'Organització Europea de Ports Marítims (ESPO)

L'Autoritat Portuària de València (APV) ha renovat la certificació Port Environmental Review System (PERS) que concedeix l'Organització Europea de Ports Marítims (ESPO). PERS és una norma mediambiental específica per al sector portuari que Valenciaport obté per setena vegada. Esta norma reforça i posa en valor les bones pràctiques en sostenibilitat ambiental de l'equip professional de Valenciaport i la gestió de les mesures que s'han implantat en col·laboració amb la comunitat portuària.

Isabelle Ryckbost, secretària general de l’ESPO, ha felicitat el recinte valencià i als ports espanyols que “demostren el seu compromís amb el comportament mediambiental, el seguiment dels objectius i la transparència”. En la mateixa línia s'ha pronunciat Valter Selén, assessor principal de Política de l’ESPO i coordinador de EcoPorts, “la certificació PERS del Port de València demostra que els ports espanyols tenen un compromís comú amb la sostenibilitat ambiental i la millora contínua a través de la Xarxa EcoPorts. Estem encantats de continuar treballant amb Valenciaport en l'esforç conjunt de la descarbonització en el sistema portuari europeu”.

Per al president de l’APV, Aurelio Martínez, “la lluita contra el canvi climàtic i la reducció de les emissions de CO₂, i d'altres partícules contaminants, és una prioritat irrenunciable. En este context estem treballant per a compatibilitzar la disminució de l'impacte de les activitats portuàries en el medi ambient amb el creixement comercial. I este compromís es materialitza amb projectes concrets per aconseguir l'objectiu de Valenciaport 2030, zero emissions, avançant-se dues dècades als objectius que els organismes internacionals han projectat per a 2050”.

Disposar del certificat PERS acredita la transparència dels ports en matèria mediambiental, i implica un monitoratge constant de tots els components com una política de millora contínua en esta àrea. EcoPorts és una iniciativa mediambiental del sector portuari europeu creada en 1997 per a la cooperació i l'intercanvi de coneixements en matèria de sostenibilitat entre els recintes portuaris. Actualment 104 ports de 25 països formen part d'esta xarxa, dels quals 31 compten amb el segell PERS.

El compliment de la norma PERS de EcoPorts és avaluat de manera independent per Lloyd's Register, companyia global de serveis professionals especialitzada en enginyeria i tecnologia per a la indústria marítima. El certificat té una validesa de dos anys que es revisa després d'este període per a garantir que el port continue complint amb els requisits.

Creixement i sostenibilitat

Les actuacions i inversions planificades per l’APV es venen desenvolupant des de fa ja molts anys baix la directriu compartida per la comunitat portuària de València de compatibilitzar creixement i sostenibilitat. De fet, Valenciaport va posar en marxa un programa propi també anomenat Ecoport al qual s'adhereixen les empreses portuàries on es marquen uns objectius ambientals. Estes accions passen des de la implementació de sistemes eficients de gestió, tant ambiental com energètica en instal·lacions portuàries i el reporte dels seus resultats a la societat, fins al càlcul d'indicadors d'èxit d'estes implementacions, com és el cas del càlcul de la petjada de carboni.

Valenciaport té el seu sistema de gestió ambiental inscrit en el Sistema Comunitari de Gestió i Auditoria Mediambiental (EMAS), regulat pel Reglament CE 1221/2009, del Parlament Europeu i del Consell de 25 de novembre de 2009; i a més, ha implementat en les seues instal·lacions un sistema de gestió energètica basat en la norma ISO 50001, i ha calculat la petjada de carboni del port de València, amb un descens del 30% en el període 2008-2019. Cal destacar, que l’APV va ser la primera Autoritat Portuària a inscriure la petjada de carboni d'un recinte portuari en el registre de petjada de carboni, compensació i projectes d'absorció de CO2 creat pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, obtenint el segell “càlcul”.

Pujar