elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València tindrà un centre d'emergències 24 hores per a dones víctimes de violència

    Una trentena d'associacions, entitats i servicis públics s'han reunit per a millorar la coordinació del Protocol de Violència de Gènere en la ciutat de València, baix la coordinació de la Regidoria d'Igualtat i Polítiques Inclusives. La regidora, Isabel Lozano, ha explicat que la ciutat de València comptarà amb un centre d'emergència per a l'atenció de dones víctimes de violència i els seus fills i filles, dins de la xarxa d'atenció que està desenvolupant la Generalitat Valenciana.

    Així ho ha anunciat Lozano, després que hagen finalitzat les jornades que s'han celebrat a l'edifici del Rector Peset de València, esta setmana. Els centres d'emergències són punts on es facilita l'acollida a les dones i als seus fills o filles amb caràcter immediat i temporal, i presta l'allotjament, protecció i suport necessari així com la intervenció psicosocial adequada a través d'un equip de professionals, mentre es gestiona una alternativa residencial.

    Fins ara, sols tenien un centre d'estes característiques les ciutats d'Alacant i Castelló. Així, a partir de la seua apertura, València comptarà també amb este "recurs fonamental".

    Això significa que "podrem atendre les dones víctimes de violència de gènere, quan la situació ho requerisca per la urgència o la gravetat dels fets patits, i quan no tinguen un altre recurs d'allotjament alternatiu, no disposen de mitjans econòmics suficients per a poder afrontar la situació de maltractament i córrega perill la seua integritat física i/o psíquica", ha dit Lozano.

    Les Jornades de coordinació del Protocol de Violència de Gènere en la ciutat de València, "han generat coneixement mutu més profund entre totes les organitzacions, associacions i entitats que formem part de la comissió del Protocol d'Actuació".

    Ens ha donat l'oportunitat de plantejar dificultats concretes i arribar a solucions o propostes concretes per millorar l'atenció a les dones víctimes de violència, garantir la seua protecció, possibilitar la recuperació i recomençament de les seues vides autònomes, que és l'objectiu d'esta comissió municipal. Volem ser més eficaces i prestar la millor ajuda i acompanyament. Per això hem organitzat estes jornades", ha afirmat Lozano.

    A més, tal i com ha destacat la regidora, una de les conclusions més importants ha sigut la necessitat d'acreditar la condició de víctima de violència de gènere encara que l'ordre de protecció ja haja caducat, i que siga suficient amb una sentència judicial o un informe dels servicis especialitzats i servicis socials, de manera que es possibilite l'accés a tots els recursos i prestacions.

    En les jornades també s'ha assenyalat que "continuen les dificultats en l'àmbit judicial, ja que segueix sent un espai hostil per a les dones víctimes de violència, de manera que se senten doblement maltractades. La justícia no es posa en la pell d'estes dones i, per tant, considerem urgent invertir en formació i recursos per a personal funcionari de justícia".

    Així, Lozano ha dit que "és necessària la formació especialitzada amb perspectiva de gènere per als jutges i fiscals dels jutjats de violència a nivell social i psicològic, i no només jurídica".

    La regidora ha recordat que el Protocol es va signar a l'Ajuntament de València l'any 2014, "però es va quedar en un calaix i no va ser fins a finals de 2015 quan vam formar la comissió i el vam posar en marxa". Eixa comissió de coordinació "és la que ha de treballar-lo, posar-lo en marxa, fer valoracions i actuar en tots els àmbits".

    Pujar