25 de novembre de 2020 25/11/20

València vol que el nou "superbanco" es quede a la ciutat

València vol que el nou "superbanco" es quede a la ciutat - (foto 1)
  • La corporació reclama que la fusió de Bankia i CaixaBank tinga la seua seu social i fiscal a València i que mantinga els llocs de treball

El Ple de l'Ajuntament ha expressat hui la seua «voluntat clara i inequívoca que l'entitat resultant de la fusió de Bankia i CaixaBank tinga la seua seu social, fiscal i operativa de manera definitiva a la ciutat de València», i s'ha compromés “a defensar, en conseqüència, tal posició davant les citades entitats bancàries, així com davant els organismes i institucions pertinents i, en particular, davant el Govern d'Espanya”.

La proposta d'acord inicial havia sigut presentada pel Grup Popular però ha sigut finalment aprovada amb una esmena de l'equip de govern, amb el vot de tots els grups municipals (excepte el de Vox, que s'ha abstingut) que reclama que se situe a València no només la seu social, sinó també la seu fiscal, a més de mantindre els llocs de treball de les entitats.

Segons l'acord plenari, l'Ajuntament instarà al Govern d'Espanya «a sumar-se a esta proposta, i a comprometre's amb la seua consecució, realitzant totes les gestions i mesures que siguen precises per al seu compliment». Finalment, el Ple també ha decidit instar a l'entitat bancària resultant “a adoptar un pla de manteniment, requalificació i reubicació de tot el personal afectat pel procés de fusió, especialment aquells de la ciutat de València, així com a mantindre i impulsar encara més els seus projectes d'obra social i uns altres d’interés general que es desenvolupen en la Comunitat Valenciana i més concretament a la ciutat de València”.

L'acord ha sigut defensat per la regidora d'Emprenedoria i Ocupació, Pilar Bernabé, i el regidor d'Innovació, Carlos Galiana, els qui han subratllat “la importància de la reubicació del personal d'estes entitats”. “En la societat valenciana necessitem bones notícies financeres, després d'anys molt complicats en els quals hem hagut de recuperar el nostre prestigi. I no ens oblidem dels més de 51.000 treballadors que salen d'eixa fusió”, ha assegurat Bernabé.

La proposta inicial del PP defensava la «voluntat clara i inequívoca de l'Ajuntament perquè l'entitat resultant de la fusió de Bankia i CaixaBank tinga la seua seu operativa o, amb caràcter subsidiari, alguna de les seues divisions administratives a la ciutat de València». I la seua portaveu, María José Català ha agraït el consens, mentre que el regidor Rafael Pardo, de Ciutadans, ha sol·licitat “que es negocie” i “se li oferisquen els màxims avantatges possibles a esta entitat per a convertir València en la seua seu operativa”.

Per part seua, el regidor Vicente Montáñez, de Vox, ha explicat l'abstenció del seu grup amb l'argument que “València ha de ser més ambiciosa i això s'aconsegueix generant un entramat empresarial perfecte, que dista de l'existent actualment a la ciutat per l'acció de l'equip de govern”.

INVERSIONS DEL CICLE INTEGRAL DE L'AIGUA

En el torn de mocions, la regidora del Cicle Integral de l'Aigua, Elisa Valía, ha presentat una proposta al Ple de suport de la Corporació per a «seguir amb les actuacions que té planificades el Cicle integral de l'aigua», en resposta a la moció que havia presentat el portaveu del Grup Municipal Vox, José Gosálbez, sobre «el greu problema que pateixen des de fa anys els veïns del Barri de Camí Real». La proposta de Vox plantejava el compromís del Ple per a adoptar «les mesures necessàries per a solucionar urgentment estos greus problemes», que l'edil ha enumerat: mals olors provinents del clavegueram dels carrers Manuel Colomer Marco, Ciutat de l'Aprenent, Pintor Rafael Solbes, José Soto Micó, Alcalà de Xivert i carrer Rafael Lapesa Melgar, així com de l'estació de bombament d'aigües fecals del carrer Manuel Marco Colomer».

La regidora Valía ha recordat que en els últims 5 anys, el Govern Municipal ha dut a terme un total de 7 intervencions en la zona (instal·lació de nebulitzador, repàs d'embornals,… com a proves pilot, precisament per a intentar solucionar estos problemes, «que són de gran complexitat», i d'ací la moció alternativa, «que pretén subratllar la continuïtat d'eixes actuacions». Valía ha recordat que el Ple no és competent per a aprovar projectes concrets, i d'ací el rebuig a la proposta de Vox. El Govern i el PP han donat suport a la moció de la regidora, mentre que Ciutadans i Vox s'han abstingut.

PROJECTE WELLBASED PER A VALÈNCIA

Durant la sessió plenària també s'han rebutjat les propostes de cessament dels membres del Govern municipal Giuseppe Grezzi i Carlos Galiana, que ha presentat el Grup Municipal Ciutadans demanant el «cessament o dimissió del regidor Carlos Galiana», que el seu portaveu, Fernando Giner, ha justificat per «la intolerable acció de playback del regidor, simulant una intervenció en anglés, aprofitant que cobria la seua boca amb màscara» durant la defensa de la candidatura de València com a Capital Europea de la Innovació. Giner ha assegurat que «les normes de la Comissió Europea exigien a les ciutats finalistes que feren l'últim discurs en anglés a través del seu alcalde, o en defecte d'això a través del regidor en qui este delegara», i ha qualificat d'«intent d'engany i vergonyós ridícul» la intervenció de Galiana, «que va infringir clarament les normes de la Comissió Europea exigit a totes les ciutats finalistes».

Tota l'Oposició ha recolzat la petició de dimissió d'edil, qui ha intervingut per a aclarir que en una reunió prèvia amb la comissària europea i les persones representants de les altres ciutats candidates «es va informar que anava a intervindre amb un traductor». «Així que no era un play-back ni un doblatge; era una cosa tan senzilla com un traductor; i la Comissió Europea estava més que informada que anava a participar d'eixa manera», per la qual cosa «no es va infringir clarament cap norma», ha afirmat Carlos Galiana.

Galiana ha defensat la seua labor com a regidor delegat de Comerç, de Cultura Festiva i d'Innovació. I precisament, en esta àrea, objecte de la polèmica, el regidor ha anunciat un projecte que acaba de ser aprovat per la Comissió Europea per a València, WELLBASED, «un pla per a reduir la pobresa energètica i els seus impactes en la salut i el benestar de la població vulnerable». El projecte busca construir evidència científica empírica basada en set pilots de set països (Espanya, Holanda, Regne Unit, Turquia, Hongria, Ucraïna i Letònia). Els socis valencians són Las Naves (coordina el consorci), K-Veloce, INCLIVA, Fundació València Canvi i Energia. Té una duració de 4 anys, i començarà en el primer trimestre de 2021. El pressupost total del projecte és de 5. 106.771 €, i el 31% va a València, la qual cosa suposa una quantitat d'1.613.062 € per a la nostra ciutat sumant les aportacions de tots els socis.

En el cas del regidor Giuseppe Grezzi, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha demanat el seu cessament «com a regidor Delegat de Mobilitat Sostenible i com a conseller de l'EMT i president del Consell d'Administració de l'EMT per les seues responsabilitats polítiques al voltant del frau comés contra l'empresa», i així mateix ha demanat «la reprovació de l'alcalde per les seues responsabilitats polítiques al voltant del frau comés contra l'EMT». De nou tots els grups de l'Oposició han donat suport a esta proposta, i han exigit a l'edil «que assumisca la responsabilitat política» dels fets.

L'alcalde, en aplicació de l'article 70.5 del Reglament de funcionament del Ple ha indicat que es passara directament la proposta a votació, que ha sigut rebutjada per tots els regidors de l'Equip de Govern.

Pujar