29 de novembre de 2020 29/11/20

València és reconeguda pel Ministre d'Hisenda com a "ciutat exemplar" per les seues inversiones en enllumenament públic i creixement sostenible

València és reconeguda pel Ministre d'Hisenda com a "ciutat exemplar" per les seues inversiones en enllumenament públic i creixement sostenible - (foto 1)
  • Notario: “És un merescut reconeixement a l’aposta d’este govern per millorar l’enllumenat de la nostra ciutat i al treball del personal tècnic municipal“

MÉS FOTOS
València és reconeguda pel Ministre d'Hisenda com a "ciutat exemplar" per les seues inversiones en enllumenament públic i creixement sostenible - (foto 2)
València és reconeguda pel Ministre d'Hisenda com a "ciutat exemplar" per les seues inversiones en enllumenament públic i creixement sostenible - (foto 3)

El Ministeri d'Hisenda, a través de la Direcció General de Fons Europeus pertanyent a la Secretaria d'Estat de Pressupostos i Despeses, ha admès els projectes de la ciutat de València com a “exemples de bones pràctiques” en matèria d'inversions per a millorar l'eficiència de les instal·lacions d'enllumenament públic, a proposta de l’IDAE (Institut per al Desenvolupament i Estalvi d'Energia). És la segona convocatòria consecutiva que realitza l’IDAE i en què l'Ajuntament de València participa, convocatòries que suposen un finançament de fins a 4 milions d'euros a retornar en 10 anys sense interessos. És a dir, s'han invertit en total 8 milions d'euros, finançats de manera íntegra amb fons FEDER. La regidora de Gestió de Recursos de l'Ajuntament de València, Luisa Notario, ha manifestat que “és un merescut reconeixement a l’aposta d’este govern per millorar l’enllumenat de la nostra ciutat”.

“Ens sentim realment orgullosos  ja que  és un  reconeixement també al gran treball que han fet els treballadors i les treballadores del servici d’Enllumenat Públic. Un projecte que ha esborrat València del mapa de la contaminació lumínica i el malbaratament d’energia i diners públics i l’ha col·locada en el mapa de l’ eficiència, la sostenibilitat i les bones pràctiques mediambientals. És un reconeixement que ens anima a continuar amb esta estratègia de renovació i canvi de l’enllumenat públic a tecnologia eficient”, ha afirmat Notario.

Un reconeixement del Ministeri d'Hisenda que premia el canvi de paradigma que ha experimentat València en tres anys, ja que en 2017 era considerada com una de les ciutats europees amb major contaminació lumínica que es traduïa en una factura elèctrica anual superior als 13 milions d'euros. Unes xifres que Notario ha posat en valor perquè “s'han reduït dràsticament, complint amb escreix els tres reptes que tenia la ciutat: renovar la totalitat del parc d'enllumenat públic per a assegurar una il·luminació eficient, reduir la factura elèctrica i les emissions de CO₂, i contribuir a crear una cultura ecològica i augmentar el benestar de la ciutadania disminuint la llum intrusiva”.

Pel que respecta a l'enllumenat públic, conformat per un parc de més de 107.000 punts de llum, en 2015 tenia una potència superior als 25 MW que suposaven un alt consum energètic i un elevat índex d'emissions de CO₂ així com una alta contaminació lumínica. L'Ajuntament de València va emprendre en 2018 la renovació de les seues instal·lacions d'enllumenat públic, l'equipament antiquat del qual no s'havia renovat des de 1990, en dos fases diferenciades. En la primera, que va finalitzar al juny de 2018, es van intervenir un total de 31.691 lluminàries de les quals 27.302 varen ser substituïdes per altres més eficients i, a més, es van renovar 4.389 lluminàries esfèriques instal·lades de baixa altura col·locant en gran part d'elles lluminàries LED de nova adquisició. En la segona, les obres de la qual han finalitzat esta mateixa setmana, s'han intervingut 10.875 punts de llum addicionals on els treballs han consistit en la renovació i millora de les lluminàries de baixa eficàcia lluminosa per altres amb font lluminosa LED d'alt rendiment.

D'esta manera, València ha aconseguit una reducció del consum d'energia elèctrica d'aproximadament 27.725 MWh a l'any i evitar l'emissió de 13.403 tones de CO2 anuals. Unes xifres que conformen un estalvi del 74% en el consum inicial de la instal·lació intervinguda i un 24% sobre el consum total de tot l'enllumenat de la ciutat. Uns treballs de renovació que van requerir d'un pressupost de vora 4 milions d'euros, aportant l'IDAE un préstec per la totalitat de la inversió, del qual FEDER ha contribuït amb una subvenció de 841.935 euros. Amb esta nova instal·lació s'ha disminuït el consum d'energia elèctrica aproximadament en 21.597,76 MWh a l'any i 11.252,43 tones de CO₂ d'emissions evitades anuals; el que es traduïx en un estalvi del 75% en el consum inicial de la instal·lació intervinguda i un 20% sobre el consum total de tot l'enllumenat de la ciutat.

Notario ha posat de manifest que el factor social ha estat un altre dels aspectes importants que ha tingut en compte l'Ajuntament de València, ja que les renovacions s'han dut a terme “en tota mena de carrers, zones i barris, incloent-se àrees que precisaven de regeneració social així com zones rurals”. La regidora de Gestió de Recursos ha posat en valor que s’ha renovat vora la meitat de l'enllumenat total de la ciutat i ha remarcat que “s'ha buscat optimitzar al màxim la inversió, prevalent l'estalvi econòmic de la instal·lació. Este plantejament ens ha permès actuar sobre un major nombre de punts de llum, obtenint, finalment, un major estalvi energètic global”. Unes instal·lacions que han aconseguit la qualificació energètica “A”, l'índex més alt d'eficiència energètica tant a nivell global de la instal·lació com per carrers, és a dir, que tenen la màxima il·luminació amb el menor consum d'energia possible.

Pujar