elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València rebrà 2,7 milions € per al desenvolupament del projecte europeu d'innovació ‘Plastic Circle’

    València liderarà en els pròxims 4 anys el projecte europeu Plastic Circle, junt amb les ciutats d'Utrech (Holanda) i Alba Iulia (Romania), una iniciativa d'innovació en què participen 9 estats de la Unió i que serà finançada amb fons europeus en un 90 % del pressupost total. Els regidors Jordi Peris (Innovació i responsable d'InnDEA) i Pilar Soriano (Gestió de Residus Sòlids) han presentat hui el projecte.

    Es tracta d'un programa que ha liderat InnDEA denominat Plastic Circle i que suposa una iniciativa molt important per a la nostra ciutat, atés que ha sigut seleccionada per a este projecte pilot amb l'objectiu d'extrapolar i estendre les seues conclusions i resultats a la resta de ciutats dels països comunitaris.

    Tal com ha explicat Jordi Peris, "perseguix una millora de la cadena de residus d'envasos de plàstic des d'un enfocament d'economia circular, amb l'objectiu final de reintroduir els envasos a la cadena de valor de plàstic". "Suposa", ha afegit l'edil, "un gir social d'InnDEA, que es posa al servici de la ciutat, per a plantejar projectes que li aporten valor". El regidor ha assenyalat que la denominada "economia circular" és "una prioritat per a la UE, i València", ha afegit, "es posa al capdavant d'este impuls i se situa en el mapa com a ciutat líder de l'economia circular".

    La duració del projecte és de 4 anys i la prova pilot es durà a terme en el barri de Sant Marcel·lí. La regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano, ha explicat que durant l'any que ve, 2017, es procedirà a impulsar tot el procés de disseny i estudi del projecte, que es portarà a la pràctica en els anys 2018, 2019 i 2020. "Es tracta", ha assenyalat Soriano, "de reintroduir els envasos de plàstic dins de la cadena de valor a través de processos d'innovació en totes les fases de recollida de residus, transport, classificació i recuperació".

    El projecte suposarà una inversió de 3 milions d'euros, dels quals la Unió Europea aporta el 90 % (2,7 milions). A l'Ajuntament i a l'empresa concessionària SAV (Sociedad de Agricultores de la Vega) competix la instal·lació de contenidors intel·ligents amb capacitat d'identificar els usuaris i implantar mesures antifrau. Tal com ha afirmat el regidor d'Innovació, Jordi Peris, "l'objectiu és implantar solucions innovadores per a la gestió dels residus plàstics de les llars".

    CONTENIDORS INTEL·LIGENTS I RETRIBUCIÓ A LA CIUTADANIA

    En la fase de la recollida es preveu implantar un sistema que permeta identificar la quantitat i qualitat d'envasos generats per família per mitjà del disseny de contenidors que identifiquen els usuaris, i complementant l'acció de depòsit dels envasos amb un sistema de retribució a la ciutadania per a afavorir una recol·lecció òptima.

    La fase del transport és la que ocasiona major despesa, ha recordat Pilar Soriano. Per això, es preveu dotar els contenidors de sensors que reconeixeran els nivells d'ompliment a temps real, per a optimitzar les rutes de recollida; i es dotarà els camions amb un sistema de premsat de residus per a maximitzar la seua capacitat, amb estalvi de combustible. Actualment, el nivell de compactació dels residus ronda els 28 quilos per metre cúbic i es preveu arribar als 35 kg/m3.

    Les millores en la classificació preveuen accions com la realització per mitjà de flux d'aire (actualment es realitza en cinta transportadora), i la separació en les fraccions òptimes que es recuperaran posteriorment. I quant a la recuperació de material, es pretén el desenvolupament de productes innovadors en les fraccions prèviament classificades: plaques d'escuma per a aerogeneradors, estructures d'aïllament, para-xocs, bosses de fem, làmines d'asfalt o mobiliari urbà (tanques, bancs, murs de protecció).

    Tot això, a través del desenvolupament de plans de negoci reproduïbles, transferibles i disponibles tant per a la ciutat de València, com per a tota la Unió Europea.

    Per a la presentació del projecte es va conformar un consorci que està integrat per 20 institucions (tant públiques com privades) de 9 estats de la UE (Espanya, Noruega, Alemanya, Holanda, Regne Unit, Itàlia, Bèlgica, Romania i Eslovènia). Tant Jordi Peris com Pilar Soriano han manifestat la seua satisfacció davant del fet que, de tot el consorci, la prova pilot del sistema es farà en tres ciutats, i València (barri de Sant Marcel·lí) ha sigut una de les seleccionades.

    Els socis espanyols del consorci són: InnDEA, que ha coordinat la redacció i coordina el desenvolupament, ITENE (Institut Tecnològic d'Investigació d'Embalatge, Transport i Logística), SAV-LAVEGA (concessionària per a la recollida de residus), INTERVAL (Indústries termoplàstiques valencianes), ECOEMBES i la Fundació KIMbcn (Knowledge Innovation Market Barcelona). Les empreses privades corren amb el 10 % del pressupost previst.

    El regidor Peris ha destacat la importància d'este projecte també pel rerefons que implica de participació ciutadana, atés que en el disseny del programa es dóna gran importància al concepte de cocreació, és a dir, les aportacions dels mateixos usuaris del sistema. I així mateix, ha subratllat Peris, més enllà de les instal·lacions als barris, l'acció implica trobar "solucions noves i viables econòmicament que donen lloc a noves solucions tecnològiques amb plans de negoci associats... I que tot això puga ser implantat en la resta de la ciutat i en la resta de les ciutats de la Unió Europea".

    La regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano, ha conclòs assegurant que es tracta d'un "verdader privilegi per a València, que se situa a l'avantguarda dels estudis i les accions de sostenibilitat i innovació amb este programa europeu".

    Pujar