22 de novembre de 2019 22/11/19
PEATONALITZACIÓ DE LA PLAÇA

València preguntarà als veïns com volen que siga la nova Plaça de l'Ajuntament

València preguntarà als veïns com volen que siga la nova Plaça de l'Ajuntament - (foto 1)
  • Des del govern municipal han obert un nou procés participatiu a partir del qual es definirà l'estructura de conversió en zona de vianants de la plaça central de la ciutat

  • El nou disseny respectarà l'espai per a disparar la mascletá i el transite de transport públic, però eliminarà la font i reubicarà els llocs de flors

MÉS FOTOS
València preguntarà als veïns com volen que siga la nova Plaça de l'Ajuntament - (foto 2)

La conversió en zona de vianants de la Plaça de l'Ajuntament de València està cada vegada més prop de convertir-se en una realitat. Després d'anunciar la seua intenció de tancar-la al trànsit privat aquest matí Sandra Gómez – responsable de Renovació Urbana - i Elisa Valía – responsable Participació Ciutadana i Acció Veïnal - han presentat un nou procés participatiu l'objectiu del qual és conéixer com volen els veïns que siga el nou disseny.

“Comencem ja a dissenyar la plaça que volem per a la nostra ciutat” afirmava Gómez en roda de premsa, qui ha avançat que no serà fins que es finalitzen les conversions en zona de vianants previstes en altres places – com són la Plaça de la Reina i la Plaça de la Llotja – quan es comencen les obres.

Fins llavors, s'aniran recopilant les opinions de veïns, institucions, treballadors i persones que es veuen implicades en les conseqüències d'aquesta conversió en zona de vianants a través d'activitats i qüestionaris que es penjaran en una pàgina web creada per a l'ocasió (http://www.valencia.es/pensem-la/es/).

Entre les activitats plantejades destaca la ‘Butaca pensa la plaça, els grups de discussió temàtics i la instal·lació de bústies en equipaments i comerços. El resultat d'aquest procés es recollirà en un document amb propostes ciutadanes prioritàries per a la renovació de la plaça. Un document que s'inclourà en les bases del futur concurs públic per a la reurbanització de la plaça de l'Ajuntament.

Una reurbanització en tres nivells

Per part seua, Elisa Valía ha convidat als veïns a participar en aquest procés de “reflexió conjunta” pensat per a desenvolupar-se en dues fases: l'escolta, la transformació des del punt de vista urbanístic. Aquest procés, assegura, “ens permetrà tractar a la plaça com un espai de trobada”.

En aquest sentit, Valía ha apuntat una sèrie de característiques pròpies “d'aquest govern i de la societat actual” que se seguiran també a l'hora de transformar la Plaça de l'Ajuntament. Aquestes característiques són: la sostenibilitat, la inclusió i la perspectiva de gènere.

 A partir d'aquests valors, la responsable de l'àrea d'Acció Veïnal ha explicat que es posa en marxa un procés compost de tres fases, de les quals el primer referent als límits ja ha culminat. S'espera tindre el procés participatiu acabat a principis de novembre per a així tindre les conclusions de l'estudi llestes abans de Nadal.

Límits de la conversió en zona de vianants

Tal com han explicat les dos regidors del consistori, prèviament a la posada en marxa d'aquest procés participatiu s'han estudiat els límits que no es poden traspassar a l'hora de dissenyar la nova plaça.

Entre aquests límits destaca el de respectar l'espai per a disparar les mascletáes durant les falles i el trànsit de transport públic, és a dir, el respecte a les línies de l'EMT ja veuran afectades les seues rutes. Referent als tradicionals llocs de flors l'Ajuntament ha anunciat que es respectarà el comerç però que seran reubicats.

En el costat contrari de la balança, es troba la font instal·lada en la plaça i la posterior estàtua les quals deixen en mans dels veïns la seua permanència en la Plaça.

ocultar
València preguntarà als veïns com volen que siga la nova Plaça de l'Ajuntament
Pujar