16 de novembre de 2019 16/11/19

València es manifesta contra la sentència de la Mana de Manresa al crit de ‘No és no, la resta és violació’

València es manifesta contra la sentència de la Mana de Manresa al crit de ‘No és no, la resta és violació’ - (foto 1)
  • Una protesta feminista aconsegueix reunir a quasi 500 persones a València

MÉS FOTOS
València es manifesta contra la sentència de la Mana de Manresa al crit de ‘No és no, la resta és violació’ - (foto 2)
València es manifesta contra la sentència de la Mana de Manresa al crit de ‘No és no, la resta és violació’ - (foto 3)
València es manifesta contra la sentència de la Mana de Manresa al crit de ‘No és no, la resta és violació’ - (foto 4)

Convocades per la Coordinadora Feminista de València “no és no, la resta és violació” criden a l'uníson unes 500 persones, les quals s'han manifestat davant la seu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), per a solidaritzar-se amb l'adolescent de 14 anys que va patir una violació múltiple a Manresa.

La sentència final ha causat un gran enrenou ja que cinc dels sis acusats han sigut declarats culpables, imputant-los penes de 10 i 12 anys per abús sexual i abús sexual continuat, però no per violació. Aquesta resolució ha provocat manifestacions feministes en 40 ciutats d'Espanya.

“Hem vingut hui ací perquè estem indignats per la justícia patriarcal que tenim” assegura Carmen García Albero, presidenta de l'associació de Dons de Xirivella en Acció, qui a més apuntava que en casos com aquest no hauria de “haver-hi cap mena d'interpretació sobre si és abús o és violació”. “Quan una dona parla cal escoltar-la i no donar-li de costat, com fa el sistema” ha assegurat.

La zona del Parterre es va omplir així aquest dilluns a la vesprada d'homes i dones que van unir les seues veus en protesta, carregant pancartes en les quals es podien llegir frases com ‘Abans que histèrica, sóc històrica’ o ‘Sola i borratxa vull arribar a casa’.

Codi penal i justícia “patriarcal”

“Les lleis de hui dia no protegeixen a les víctimes”, afirma Mireya Sánchez, jove feminista que es trobava en la manifestació. Ella creu que el Codi Penal ha de ser “reformat amb urgència” perquè es condemnen les violacions. A més, segons relata Laura Muñoz, jubilada i membre d'una associació feminista, els jutges pensen que per anar vestides d'una determinada manera “volem que ens violen” i això és un problema “de la seua mentalitat patriarcal” i encara que la llei és bona “no està definida i necessita reformes”.

Una postura compartida per Carmen García Albero, qui se suma a la petició de reformar el Codi Penal “no pot ser que quan es realitza algun tipus de tocament a una dona - estant aquesta inconscient o conscient - no es pense que siga una violació”.

El problema, segons estableix la Presidenta té l'origen en els propis jutges, ja que aquests ”han sigut educats en el propi masclisme”. I és que el Dret Penal, Civil i “tota la carrera d'advocacia” arrossega moltes lleis i mentalitats “que són patriarcals” i és que amb “el sistema que tenim ningú fa res i, a més quan un jutge s'equivoca com és clarament aquest cas no rep sanció ni cap càstig”. No obstant això, encara no s'està donant una educació ni existeix un dret “en temes de gènere”, conclou Laura Muñoz, jubilada i membre d'una associació feminista.

Només “sí que és sí”

La jove feminista que es trobava en la manifestació, Mireya Sánchez, estableix que “la injustícia” és el que li ha fet vindre a aquesta manifestació, ja que “no és possible que un jutge no diga que és violació perquè no va haver-hi violència pel mig”, quan la víctima en aqueix moment “no es podia defensar”.

A més, també relata que una dona en aquests casos “sempre té les de perdre”. I és que tan sols “no som violades quan donem el nostre consentiment”, ja que únicament “sí que és sí” i no per callar-te en aqueix moment “presa del pànic i el terror” hages de “fer com si això t'agradara i no poder denunciar-ho públicament”, conclou Laura Muñoz.

ocultar
València es manifesta contra la sentència de la Mana de Manresa al crit de ‘No és no, la resta és violació’
Pujar