elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València llança un programa de voluntariat ambiental per ajudar a la conservació del Corriolet camanegre a les platges naturals de la Devesa

València llança un programa de voluntariat ambiental per ajudar a la conservació del Corriolet camanegre a les platges naturals de la Devesa
  • Demà comença la formació dels voluntaris i voluntàries que tindran com a missió informar i advertir als visitants de la zona de les recomanacions per preservar els nius i el període reproductor d’este espècie protegida

MÉS FOTOS
València llança un programa de voluntariat ambiental per ajudar a la conservació del Corriolet camanegre a les platges naturals de la Devesa - (foto 2)
València llança un programa de voluntariat ambiental per ajudar a la conservació del Corriolet camanegre a les platges naturals de la Devesa - (foto 3)
València llança un programa de voluntariat ambiental per ajudar a la conservació del Corriolet camanegre a les platges naturals de la Devesa - (foto 4)

El vicealcaldei regidor de Devesa-Albufera, Sergi Campillo, explica que este voluntariat forma part del conveni de col·laboració de les entitats gestores del Tancat de la Pipa, SEO/BirdLife, Acció Ecologista Agró i l’Ajuntament de València. També s'estan col·locant barreres dissuasòries perquè garantir que tinguen un espai propi on poder nidificar i criar els seus pollets. Tot i això, Campillo ha lamentat que “per desconeixement, hi ha persones que han passat estes tanques i no han fet cas dels cartells d’advertència provocant la pèrdua d’alguns nius”.

El Corriolet camanegre (Charadrius alexandrinus) és una espècie protegida i vulnerable que forma part de la biodiversitat del Parc Natural de l’Albufera. Tot el seu cicle vital es desenvolupa en platges i dunes. De fet,  el vicealcalde destaca que algunes parelles d’estes aus s’han establert a les vores de l’Estany del Pujol. Però amb la tornada a les platges després de la desescalada s’està posant en perill la seua conservació especialment ara que és l’època de cria.

Per ajudar a la seua conservació, s’ha establit este voluntariat ambiental que consistirà en torns de vigilància en llocs sensibles amb la intenció d’informar als usuaris de les platges i de la Devesa sobre la importància d'aquesta au i de complir les normes. Recomanacions com ara que els gossos no poden anar solt en tota la zona del paratge natural protegit o respectar els senyals de seguretat. Al mateix temps, per part de l’entitat SEO/BirdLife es farà un seguiment de l'evolució dels nius i el creixement dels pollets.

El voluntariat estarà actiu des del 9 de juny fins al 15 de juliol, amb 5 torns de 2 hores de vigilància des de les 8 del matí fins a les 21 de la vesprada en caps de setmana i només per la vesprada entre setmana, que és quan s’ha detectat, gràcies al veïnat de la zona, una major necessitat de vigilància i informació. La principal zona sobre la qual s’actuarà serà l’Estany del Pujol. La inscripció estarà oberta durant tota la durada del programa per a les persones interessades.

El Corriolet camanegre va ser declarada au de l’any 2019 por SEO/BirdLife per tal de donar a conèixer els problemes de conservació d’esta espècie i posar en marxa per millorar les seues poblacions. “estes accions de sensibilització són molt importants perquè a l’estiu les persones estem envaint la seua casa sense conèixer realment l’existència d’estes aus i les seues problemàtiques com ara l’eliminació de restes d’algues on troben el seu menjar o de la vegetació més pròxima a la costa que és on fan els seus nius”, explica Ana Valentín, tècnica de SEO/BirdLife i treballadora del Tancat de la Pipa.

El vicealcalde i regidor de Devesa-Albufera, Sergi Campillo, fa una crida a la responsabilitat i la conscienciació per tindre cura del medi ambient i del nostre patrimoni natural.

Inscripcions mitjançant formulari: https://forms.gle/vmGkabeGNnvQJ8Gz8

Més informació a: visitas@tancatdelapipa.net

Pujar