25 de juny de 2019 25/6/19

València introdueix l'esquirol roig en el Jardí del Túria

València introdueix l'esquirol roig en el Jardí del Túria - (foto 1)
  • Un projecte pilot de l'Ajuntament de València introduirà pròximament exemplars d'esquirol roig a la ciutat

Els Jardins del Túria albergaran aquesta primavera una nova espècie que serà sens dubte benvinguda per la seua activitat i la seua simpatia. Quatre exemplars juvenils d'esquirol roig seran les primeres a trepitjar el Jardí del Túria, com a part d'aquest projecte pioner que, segons la seua creadora Nerea Marín de la consultora ambiental Càdec, ajudarà a entendre aquests jardins no solament com a espais verds ornamentals, sinó com a ecosistemes complexos.

Aquests mamífers a més, poden ser beneficiosos per al medi ambient ja que està demostrada la seua “col·laboració” a l'hora de dispersar llavors d'arbres i arbustos.

Les dades

El jaulón previst per a l'aclimatació dels primers quatre exemplars ja està instal·lat en l'edifici Naturia del Jardí del Túria i en pocs dies els animals, després de no menys de 4 setmanes d'aclimatació, seran soltats per a començar la seua nova vida a la nostra ciutat. A més els quatre esquirols estaran dotades d'un collaret emissor per a fer un radi seguiment i poder així observar i recollir dades de les zones que els resulten més atractives i dels seus costums en llibertat.

Aquests animals procedeixen del Centre de Recuperació de Fauna del Saler, al qual van arribar enguany recuperats del medi natural; són juvenils perduts o lesionats que, una vegada reposats, tindran amb aquesta acció de naturalització del Jardí del Túria una nova llar.

El projecte té a més finalitats educatives, perquè representa un nou recurs d'educació ambiental, tant en el que fa al coneixement de la vida i costums d'aquesta espècie nativa, com de la importància dels nostres parcs i jardins en la conservació de la biodiversitat; aquesta possibilitat es plantejarà principalment entre les escoles de la ciutat.