elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València implementa la normativa més restrictiva d'Espanya per a limitar els allotjaments turístics: estes són les cinc mesures

València implementa la normativa més restrictiva d'Espanya per a limitar els allotjaments turístics: estes són les cinc mesures
  • La nova regulació establix que, en cada barri, només el 2% de les vivendes podran destinar-se a esta mena d'ús

València ha aprovat una nova normativa que busca posar fre a l'expansió descontrolada dels apartaments turístics a la ciutat. Amb la implementació de fins a cinc filtres per a la concessió de llicències, la capital del Túria es convertix en la ciutat amb les restriccions més severes en tot el territori espanyol quant a allotjaments turístics.

La nova regulació establix que, en cada barri, només el 2% de les vivendes podran destinar-se a esta mena d'ús. D'esta manera, el 98% restant es mantindrà per a ús residencial o per a activitats comercials i d'oci.

El regidor d'Urbanisme, Juan Giner, ha destacat que “amb la normativa que hui presentem busquem regular amb orde i visió de futur, una orientació clara del model de ciutat que volem per a València. I, fonamentalment, el que volem és que València siga per als valencians, posant per davant els veïns i el seu dret a viure tranquils a la ciutat”. Així mateix, la normativa també “incidirà en l'oferta de vivendes disponibles i en la millora de l'oferta turística”.

Per part seua, el portaveu del govern municipal, Juan Carlos Caballero, ha assenyalat que esta mesura proposa “el model de ciutat que volem per a València per als pròxims anys, un model de futur, un model de prosperitat, un model que combina la sostenibilitat amb el progrés de la nostra ciutat i a més amb el descans també necessari dels nostres veïns”.

“Cinc anells de protecció”

Tal com ha apuntat el regidor d'Urbanisme, “la regulació és una normativa que tanca i limita les portes als apartaments turístics i protegix els veïns a través de cinc cadenats, cinc anells de protecció”.

1. El primer control que prohibirà la implantació de noves places turístiques en els districtes que superen el 8% de nombre de places turístiques (hotels i apartaments) respecte el nombre de veïns empadronats en el districte, és un primer nivell de protecció dels veïns.

2. Posteriorment, en un segon nivell de protecció dels veïns, es prohibirà en aquells barris que superen el 8% de nombre de places turístiques (hotels i apartaments) respecte el nombre de veïns (empadronats) en el districte.

3. Respecte a la tercera mesura, esta només es referix a les vivendes d'ús turístic i haurà d'haver passat els dos filtres anteriors, i és que no podrà superar el 2% del nombre de vivendes residencials en cada barri.

4. A més, per a evitar que s'aglutinen en una poma concreta, una quarta limitació serà que les vivendes d'ús turístic no poden superar el 5% del total de les vivendes d'una poma,

5. Finalment, el quint element de control regularà que el 85% de les plantes baixes d'una poma, han de ser a destí comercial.

Els cinc filtres són excloents i a més, inclou la regulació d'incentius per a afavorir la reversió d'apartaments turístics en vivendes residencials, sempre que complisquen amb les condicions d'habitabilitat establides en la normativa.

Estudi i fase actual de la nova normativa

Després que el maig passat s'aprovara una suspensió general de llicències d'apartaments turístics, amb la finalitat de poder regular i de poder estudiar en profunditat la regulació de l'ús turístic, “durant estos mesos, s'ha dut a terme un procés d'estudi i anàlisi per part de diferents delegacions i departaments de l'ajuntament, així com des de la Fundació Visit València s'ha elaborat un informe molt complet sobre l'allotjament turístic a la ciutat”, ha explicat Giner .

També es va realitzar un encàrrec a la Càtedra MESVAL –Model Econòmic Sostenible de València i l'Entorn– de la Universitat de València sobre la regulació existent de l'ús turístic en les diferents ciutats europees. “Fruit de tot este treball i estudis d'estos mesos, hui estem en condicions d'iniciar el procediment urbanístic de regulació de l'ús turístic a la ciutat de València”, ha indicat el regidor d'Urbanisme.

Després de realitzar els estudis citats, la Junta de Govern Local ha aprovat i iniciat la fase que es denomina ambiental, d'avaluació ambiental estratègica, que incorporarà consultes a les associacions de veïns, al sector afectat i als grups polítics. Una vegada superada esta fase, s'emportarà al Ple de l'Ajuntament una normativa perquè siga exposada, en este cas, al públic en general i puguen fer-se els suggeriments i al·legacions pertinents.

Una vegada superat este tràmit, juntament amb els informes sectorials preceptius, es tornarà a portar al Ple per a la seua aprovació definitiva d'esta ordenança que “serà una de les més restrictives en allotjaments turístics de les ciutats d'Espanya”, ha destacat Juan Giner.

“La limitació permetria amnistiar 5 vegades el número d'apartament”

Per part seua, el portaveu del PSOE, Borja Sanjuan, ha denunciat que l'alcaldessa de València, María José Catalá “vol limitar al 2% en cada barri el nombre d'apartaments turístics, però esta xifra té diversos paranys. La primera és que el 2% de vivendes totals a València són 8.400 i actualment les dades oficials de l'Ajuntament diuen que solament hi ha 1.500 vivendes turístiques que siguen legals”.

Per tant, “eixa limitació el que permetria és amnistiar 5 vegades el nombre d'apartaments que hi ha ara. En lloc de reduir, la qual cosa farà és blindar més apartaments turístics”, ha destacat Sanjuan.

També “hi ha paranys addicionals”, ja que “hi ha barris on ja hi ha més del 2% i ella no ha parlat en cap moment de tancar apartaments turístics que ja existixen i que fins i tot són regulars”, ha criticat Borja Sanjuan.

En este sentit, “ solament portarà per a mantindre la saturació en els barris que ja estan saturats i permetre obrir fins al 2% de manera legal en aquells barris que encara no estan tan saturats i que ja comencem a veure que s'obrin apartaments turístics, barris de la perifèria” ha destacat el portaveu.

Pujar