elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València es declara ciutat llibre d’odi i discriminació

València es declara ciutat llibre d’odi i discriminació
  • La regidora d’Igualtat ha anunciat en el Ple la creació de l’Oficina de No Discriminació de la ciutat

El Ple ha corroborat que l'Ajuntament rebutja qualsevol forma d'exclusió discriminatòria per raó de naixement, raça, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social. D'esta manera, València s’ha declarat «com a ciutat lliure d'odi i discriminació», i consegüentment «ha manifestat la seua ferma condemna davant qualsevol acte de violència per motius racistes, antisemites o altres referents a ideologia, religió o creences, situació familiar, pertinença dels seus membres a una ètnia, raça o nació, el seu origen nacional, el seu sexe, orientació o identitat sexual, per raons de gènere, malaltia o discapacitat».

Amb estes paraules, la regidora d'Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucia Beamud, ha defès la moció alternativa que l’equip de govern ha presentat i acordat, sense el suport dels grups de l’oposició, davant una proposta de Vox «contra la violència i la discriminació». L’acord de govern s’ha pres per aclarir «que a l’executiu municipal li preocupa enormement esta matèria pel perill que suposa per la democràcia i per la convivència». De fet, ha asseverat la regidora, «l’Ajuntament ha manifestat reiteradament el seu rebuig a qualsevol forma de discriminació amb mesures concretes com ara la declaració institucional aprovada en el Ple d’octubre de 2017 per les llibertats democràtiques i una convivència lliure de violència en la Ciutat de València o l’apertura d'una oficina d’atenció enfront dels delictes d’odi i actes discriminatoris».

En el debat plenari generat al respecte, el portaveu de Vox, José Gosálbez, ha destacat «l’interès del seu grup per acatar la normativa vigent». Per això, ha sol·licitat al Ple «que l'Ajuntament es manifeste i defenga la igualtat social, sense que puga prevaldre cap discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social».

Seguidament, la regidora de Ciutadans Rocío Gil, que ha donat suport a la proposta de Vox, ha expressat que «la violència s’ha de condemnar amb fets»; mentre que la regidora Popular María José San Segundo ha demanat l’autorevisió d’esta proposta «per incoherència». «El que demana la moció és que es complisca la Constitució», ha aclarit.

Lucia Beamud ha argumentat que «resulta paradigmàtic que justament parlen de discriminacions regidors d’un partit que enarbora la bandera de la xenofòbia, i que s’alimenta electoralment del foment de l’odi», en al·lusió a fets que –segons ha aclarit Gosálbez- «estan en procés d’investigació».

 «València es una ciutat oberta i acollidora», ha reiterat la regidora Lucía Beamud que ha aprofitat la seua intervenció per explicar que el treball contra l’odi i la discriminació s’està materialitzant en, per exemple, el Pla Estratègic Municipal de Convivència de la ciutadania sota l’empara de L’Estratègia Valenciana per a la Igualtat de Tracte, la No-Discriminació i la Prevenció de Delictes d’Odi 2019-2024.

«Este Pla ha de dissenyar i desenvolupar polítiques de drets humans, com ara el desenvolupament del dret de ciutadania, la lluita contra el discurs de l’odi i la discriminació, i el treball per la plena ciutadania, i es materialitzarà en  l’Oficina de No Discriminació de la ciutat (ONDIS) de la que ja s’està treballant en la redacció del projecte d’obra. L’ONDIS tindrà com a missió aconseguir la igualtat efectiva de tota la ciutadania i lluitar contra qualsevol forma de discriminació o propagació de l’odi», ha conclós.

CANVI CLIMÀTIC I RISC D’INUNDABILITAT DE LA CIUTAT

Entre altre ordre d’assumptes, el Ple també ha decidit, amb el suport de l’equip de govern i dels regidors i regidores de Ciutadans i PP, instar la Confederació Hidrogràfica del Xúquer a reavaluar l’impacte del canvi climàtic i el risc d’inundabilitat a la ciutat de València.

Este acord s’ha pres com alternativa a una altra moció defensada per José Gosálbez en nom de Vox, per a reclamar «l'ampliació del Pla Sud». Concretament, este edil ha sol·licitat «que l'Ajuntament inste a les administracions implicades, l'estatal i l'autonòmica, a prendre les mesures necessàries per a garantir una major seguretat a la ciutat de València davant una possible gran inundació».

En este punt, el regidor de Ciutadans Narciso Estellés, que ha rebut la proposta amb satisfacció «per ser oportuna», ha assegurat que «almenys cal dur a terme un estudi per conèixer la situació actual». Per la seua banda, el regidor del Grup Popular, Juan Giner, ha considerat que «totes les actuacions per preveure els risc d’inundació són benvingudes», i ha proposat «in voce» que siga l’Ajuntament qui desenvolupe un estudi al respecte.

La regidora del Cicle Integral de l’Aigua, Elisa Valía, que ha assegurat que «el risc d’inundació en l’àrea urbana consolidada no existeix», ha defès que  «la capacitat hidràulica de la ciutat no és la del moment que es va aprovar el Pla Sud»,  i que «l’equip de govern, per suposat, donarà suport a qualsevol mesura per millorar esta capacitat, sempre que siga viable i beneficiosa per a València». Amb tot, ha afirmat, «el que cal és dirigir-se a l’administració competent perquè reavalue les infraestructures hidràuliques de la ciutat, així com la capacitat de reaccionar davant possibles incidents a conseqüència del canvi climàtic».

D'altra banda, el Ple ha debatut, a instàncies dels sis regidors i regidores de Ciutadans el cessament del regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, una proposta que el Ple no ha acordat perquè, tal com ha reiterat l’alcalde de València, Joan Ribó, la gestió de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) es manifesta en xifres. D’esta manera ha parlat de l’increment del 9,7% del nombre de viatgers de l’EMT, de la recuperació dels fons propis, o de l’ampliació del nombre de títols i abonaments. A més, ha afegit l’alcalde, «l’EMT és una empresa reconeguda, amb un notable índex de satisfacció dels seus usuaris i usuàries, i una flota renovada amb autobusos eficients i sostenibles».

El portaveu del grup, Fernando Giner, ha manifestat que, «a més del presumpte frau de l’Empresa Municipal de Transport, cal qüestionar la gestió de l’EMT». Esta proposta ha comptat amb el suport del Partit Popular, perquè, segons ha explicat el portaveu de Vox, José Gosálbez, «hauria d’haver posat el càrrec a disposició de la ciutadania en fer-se públic el frau, i reconèixer les errades de gestió».

En la mateixa línia, s’ha manifestat el regidor popular Carlos Mundina qui ha demanat, «amb respecte», la dimissió del regidor de Mobilitat «perquè hi hagut ocultisme i mala pràctica empresarial, i això no és una qüestió menor».

LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ I REBUIG DE LA VIOLÈNCIA

En el transcurs del Ple, el vicealcalde Sergi Campillo ha intervingut «per a defensar el dret fonamental de la llibertat d'expressió i ideològica», i ha argumentat «el rebuig de propostes que fomenten el discurs de l'odi». Així, ha rebatut la moció que ha defensat el regidor José Gosálbez de Vox, que ha suscitat el debat entorn «a la col·laboració de l'Ajuntament amb algunes entitats».

Gosálbez ha assegurat que, actualment, «s'utilitzen recintes públics per a fer política i clientelisme, mentre que, en representació del PP, la regidora María José San Segundo, ha sol·licitat «la retirada el suport a entitats que ataquen l'ordre institucional, i que només aconsegueixen fracció social i pobresa».

Sergi Campillo, que ha qualificat «d'extrema dreta» estos arguments, ha assegurat que «qui governa no deu oblidar els drets fonamentals». «La proposta de Vox implica una manera d'entendre la política, i que reclama que no es recolze entitats totalment legítimes, una postura que no comparteix l'equip de govern municipal que no mira el biaix ideològic de les entitats a l'hora de concedir subvencions, perquè en un estat de dret els únics que poden condemnar situacions il·legals són els jutges», ha afirmat Campillo.

En la sessió plenària també s'ha acordat «manifestar el més profund rebuig de la corporació als aldarulls i actuacions violentes que s'han produït als carrers de diversos municipis de Catalunya en les últimes jornades, i s'ha condemnat qualsevol tipus de comportament, siga quina siga la seua procedència, que coarte la llibertat o atempte contra la convivència pacífica de les persones a les seues ciutats».

Així es desprén del text de la proposta alternativa i aprovada, amb l’abstenció dels grups de l’oposició, la moció presentada pel Partit Popular i defensada per la seua regidora María José San Segundo. Segons la proposta de govern, explicada per la vicealcaldessa Sandra Gómez, i el regidor Carlos Galiana en el Ple, «l'Ajuntament de València insisteix que l'exercici de la llibertat d'expressió i de manifestació no pot derivar en cap moment cap a la violència i condemna, en conseqüència, qualsevol actuació o disturbi que, de manera oportunista, s'empare en aquestes llibertats».

«L'Ajuntament, que ha fet una crida respecte a la legalitat, la defensa de la Constitució, i la unitat democràtica, considera que garantir els drets a la ciutadania forma part de les responsabilitats de les institucions, entre elles, els Governs Locals, i per això ha mostrat el seu suport a tots els responsables locals que durant estos dies defensen eixos drets, així com a les institucions, governs, Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i els qui, responsablement, treballen per la llibertat i seguretat dels seus veïns i veïnes», conclou el text aprovat.

Pujar