elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València crearà una oficina contra la discriminació

València crearà una oficina contra la discriminació
  • Així ho ha anunciat Joan Ribó, amb l'objectiu de defensar els drets humans a la ciutat

MÉS FOTOS
València crearà una oficina contra la discriminació - (foto 2)
València crearà una oficina contra la discriminació - (foto 3)
València crearà una oficina contra la discriminació - (foto 4)

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha anunciat este dilluns la voluntat del Govern Municipal de posar en marxa un Pla Municipal de Convivència, «fruit del consens, que escolte totes les persones i que ajude la ciutadania a gaudir del seu dret, per a fonamentar la nostra ciutat com a espai de desenvolupament ple dels drets humans.». Així ho ha anunciat durant l'obertura del Simposium Europeu “Ciutats vs Odi: Bones pràctiques municipals per la convivència, contra la discriminació i l'odi”, que se celebra al Centre Esportiu Cultural La Petxina, en commemoració de la Declaració Universal dels Drets Humans.

Durant les diferents sessions, es presenten i es discutix sobre conceptes, exemples de bones pràctiques i enfocaments per a la implementació dels drets humans en el context municipal. El simposi, en el qual participen més de 300 persones, està organitzat per la Regidoria d'Igualtat, Polítiques de Gènere i LGTBI. L'Alcalde, Joan Ribó, ha participat en la inauguració de les sessions, acompanyat per la regidora d'Igualtat i Polítiques de Gènere, Lucia Beamud, i altres membres de l'equip de govern, com el vicealcalde Sergi Campillo i els regidors Isabel Lozano, Maite Ibáñez, Aarón Cano i Luisa Notario.

Durant la seua intervenció en l'acte d'obertura, l'alcalde ha destacat el «camí ferm que ha recorregut la ciutat de València en la lluita contra la discriminació i contra l'odi», i ha anunciat també la futura Oficina de No Discriminació, «que serà un instrument fonamental en este treball que, juntament amb la cooperació internacional amb ciutats experimentades, com per exemple Viena o Barcelona, marcarà un futur esperançador quant als drets humans a la ciutat».

En este context d'accions dirigides a garantir i fomentar la igualtat des del Consistori, Ribó ha recordat la recent celebració del IgualmentFest, «la festa per la Igualtat que l'Ajuntament organitza de la mà de moltes associacions cada any, el ressò del qual encara es percep». I ha citat també altres nombroses iniciatives impulsades per l'Ajuntament en este camp, com «el treball intens de la Policia Local i del grup Gama; la campanya antirumors que es promou des de la Regidoria de Cooperació, o la formació del funcionariat en drets humans, entre moltes altres».

L'alcalde, Joan Ribó, ha subratllat la defensa que encapçala l'Ajuntament de València «del dret de les persones a ser i viure lliurement a la ciutat«. «A vegades –ha subratllat l’alcalde- els fets discriminatoris ens limiten i ens impedixen ser qui som sense cap mena de trava; per això s'ha de notar, s'ha de veure la iniciativa i el suport municipal que, junt amb el treball d'entitats i organitzacions, ha d'orientar, ajudar i acompanyar aquelles persones excloses o assetjades només pel fet de viure en llibertat».

L'alcalde ha conclòs destacant el dret inalienable dels qui «solament volen viure com qualsevol persona, que solament volen poder expressar-se com la resta, que solament volen treballar, estudiar, gaudir, de la ciutat igual que qualsevol altra», i ha assegurat que l'objectiu últim de totes les polítiques d'igualtat i de defensa dels drets humans és aconseguir «una ciutat a escala humana, una ciutat per a ser, una ciutat per a gaudir».

A més de les intervencions de Joan Ribó i Lucía Beamud, l'obertura de les jornades ha comptat també amb la intervenció d'Albert Moncusí, vicedegà de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València. La jornada ha continuat amb la conferència titulada «Barcelona: model de ciutat diversa i intercultural», a càrrec d'Aida Guillén, directora de Serveis de Dret de Ciutadania i Diversitat de l'Ajuntament de Barcelona, acompanyada per la regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració de València, Maite lbáñez.

Posteriorment, ha intervingut la comissària de Drets Humans i responsable de l'Oficina de Drets Humans de la ciutat de Viena (Àustria), Shams Asadi, amb una ponència titulada «Esdevindre una ciutat dels drets humans», acompanyada per Joan Lacomba, doctor en Sociologia i professor titular de Departament de Treball Social de la Universitat de València.

La jornada continua al llarg del matí amb la celebració d'una taula redona moderada per Miquel Ramos, que compta amb les intervencions d'Aida Guillén, Shams Asadi, Ángeles Solanes, Ferran Senent, i Javier Vilalta. La jornada conclourà amb les intervencions del secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat, Alberto lbáñez; de la regidora d'Igualtat, Lucía Beamud; i del regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano.

Pujar