elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València crea un pla per a previndre els incendis forestals durant els pròxims 15 anys

ARCHIVO
ARCHIVO
  • El document recull propostes per a reduir la propagació del foc a la Devesa-Albufera o el llit del *Túria, entre altres zones

La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de València ha aprovat este divendres el projecte de Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals del municipi de València, obligatori per als municipis amb terrenys forestals en zones d’alt risc segons el que establix la legislació estatal i autonòmica.

El vicealcalde i portaveu municipal, Sergi Campillo, ha explicat que “en este document es planifiquen totes les propostes que tenen com a objectiu reduir la propagació dels incendis forestals” no només a la Devesa-Albufera, “que, a més, compta amb altres figures de protecció recollides en el pla de prevenció del Parc Natural de l’Albufera”, sinó també a altres àrees de la ciutat com ara la pineda de les Pedreres de Massarrojos, la marjal de Rafalell i Vistabella o la zona forestal de l’antic llit del riu Túria prop de Campanar.  

El projecte de Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals aprovat hui per la Junta de Govern Local “té una vigència de 15 anys i un pressupost estimat de mig milió d’euros”, segons ha indicat el vicealcalde i portaveu municipal, Sergi Campillo, en la roda de premsa posterior a la reunió de l’òrgan col·legiat del govern executiu municipal.

El document, que recull propostes i recomanacions per reduir la propagació dels incendis forestals, contempla “una revisió de la xarxa viària, dels accessos a les masses forestals, una anàlisi sobre la necessitat de fer tallafocs i tractament sobre la vegetació, la xarxa hídrica, infraestructures en àrees urbanitzades i la redacció de plans d’autoprotecció per part de les comunitats de veïns que estiguen enclavades en àmbits forestals”.

Campillo ha destacat que este pla, obligatori segons marca la normativa forestal estatal i autonòmica, no afecta només a la Devesa-Albufera, sinó a totes les zones de la ciutat. Pel que fa a la Devesa, l’edil ha recordat que, a més, disposa de “moltes figures de protecció ja recollides en el pla de prevenció del Parc Natural de l’Albufera” i ha assegurat que “és un dels boscos més protegits d’Espanya” gràcies a les brigades de Divalterra, encarregades dels treballs de poda, la tasca de les brigades del servici municipal de la Devesa-Albufera, i el voluntariat mediambiental durant els mesos d’estiu.

El regidor s’ha referit així mateix a la reguarda de Bombers, “que en estiu multiplica els seus efectius i té com a característica, molt inusual, que es troba a la mateixa Devesa” i a la “xarxa extensíssíma d’hidrants per disposar d’aigua de forma immediata”. Tot això, junt amb el suport dels mitjans aeris de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, ha fet que, “des de l’any 2015, que va produir-se l’últim gran incendi a la Devesa, no hi ha hagut cap altre, de la qual cosa ens hem de congratular”.

Entre les actuacions que inclou el pla destaca l’adaptació del vial al límit oest de la marjal de Rafalell i Vistabella, abans d’ús agrícola, per a la vigilància i extinció d’incendis forestals; la millora del vial de la zona forestal de l’antic llit del riu Túria prop de Campanar, on hi ha un punt negre per al pas dels vehicles de Bombers; la col·laboració amb els ajuntaments de Massamagrell i Rocafort per protegir les àrees de massa forestal confrontants, o la construcció d’un nou dipòsit d’aigua al poble de Massarrojos, on hi ha la pineda de les Pedreres. També establix la redacció de plans d’autoprotecció per part de les comunitats de propietaris en zones de risc d’incendi forestal.

Pujar