València concedix la Medalla de la Gratitud 2025 a les entitats que van prestar la seua col·laboració en l'incendi de Campanar
Es tracta de la segona vegada en la història de l'Ajuntament que s'atorga esta distinció, ja que la primera va ser entregada a partir de 1958, després de la riuada de 1957
Es concedixen a 63 organitzacions, empreses o institucions com Bombers de València i del Consorci, Policia Local, la UME, Creu Roja i voluntaris de Protecció Civil, entre altres
El regidor de Cultura, José Luis Moreno, ha destacat que “es pretén reconéixer la seua col·laboració immediata, coordinada i desinteressada en favor de totes les persones afectades, en una acció destacada de solidaritat, proximitat humana i empatia”
L'Ajuntament ha resolt concedir la Medalla de la Gratitud de la Ciutat de València, a favor de 63 entitats que van mostrar la seua solidaritat i van prestar la seua col·laboració amb motiu de l'incendi de Campanar de 22 de febrer de 2024. Es tracta de la segona vegada en la història del consistori que s'atorga esta distinció, ja que la primera va ser creada en 1957 i entregada a partir de 1958 “per a agrair l'ajuda rebuda després dels danys molt greus causats per la riuada del 14 d'octubre de 1957”, segons indica Francisco Pérez Puche, cronista de la ciutat.
Així, el consistori lliurarà esta distinció a SH Valencia Palace; Servici Atenció Emergències Socials (SAUS) de l'Ajuntament de València; Mercadona; Bombers de València; Agrupació Voluntaris Protecció Civil; Policia Local de València; Valientes, Associació Valenciana per la Inclusió; Rossman; BC Fabrics; Reig Martí / Vantry World, SL; i Cotopur.
També rebran este reconeixement l'Associació Espanyola de Fabricants de Joguets; Sklum; El Corte Inglés; Fundació Juan Peran-Pikolinos; Dormitienda i Fundació del somni Mónica Duart; Ikea; JV Facility Services; el Consorci Provincial de Bombers; i la UME.
Així mateix, la Medalla de la Gratitud es concedirà a Creu Roja; CICU (Conselleria de Sanitat); al Col·legi d'Advocats i al de Notaris de València; l'Associació Viktor Franki, psicólogos; Iberdrola i Iberdrola comercial; Juan Motilla, SL; a l'Il·lustre Col·legi de Gestors Administratius de València; Fundació Cofares; Vodafone; Telefónica; Hotel Primus; Vayoil Tèxtil; Centre Comercial AQUA; al Registre de la Propietat; i al Col·legi de Mediadors d'Assegurances de València.
Finalment, la rebran també l'empresa Pavasal; Art Regal Import; Gamamobel; José Medina i fills, SL; Hotel Sol y Sombra, SL; Farmàcia Mónica Romero Nou Campanar; MSC; Vickyfoods; Marmoles Artístics FJ Pardo, SL; Hotel Ilunión AQUA 4; Hospital Intermutual Levante; Col·legi d'Administradors de Finques de València; TPF Factory, SL; Aspor Facility & Services, SL; Recreatius Joaquin, SL; Montes Novella; Fundació Créixer Jugant; Deloitte; Orde de Malta; comissions falleres; FEVAMA; Tableros José Picó; Joenfa-Skyline; Tableros Fonres; Viccarbe; i Mon Center – Monrabal Chirivella.
Per part seua, el regidor d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals de l'Ajuntament de València, José Luis Moreno, ha destacat que amb esta distinció “es pretén reconéixer la seua col·laboració immediata, coordinada i desinteressada en favor de totes les persones afectades, en una acció destacada de solidaritat, proximitat humana i empatia”.
Esta medalla, segons s'indica en el Reglament d'Honors i Distincions de València en el seu article 10, “té com a única fi deixar constància pública de l'agraïment de la ciutat a quantes autoritats, organismes i corporacions públiques o privades i persones particulars que, amb motiu de calamitats públiques patides, hagen fet en benefici de València i la seua ciutadania esforços i sacrificis que els facen dignes d'este reconeixement”.
En concret, s'assenyalen els següents casos: el salvament de persones o béns d'interés públic; prestat voluntàriament i desinteressadament cooperació als servicis públics en els dies de major necessitat; haver contribuït a prestar ajuda per a remeiar o reparar les circumstàncies de la catàstrofe; i tindre un paper rellevant en la normalització dels servicis i reparació dels danys patits.
Disseny i prototip
El Reglament d'honors i distincions no sols arreplega en el seu article 1 esta medalla com una de les diverses recompenses honorífiques del consistori per a “premiar especials mereixements, servicis extraordinaris, treballs valuosos o aportacions singulars prestades a la ciutat”, sinó que també indica que serà “d'una sola classe, en bronze, encunyada per les dos cares. En l'anvers figurarà l'escut heràldic de la ciutat amb la inscripció “LA CIUTAT VOS HO AGRAEIX”. En el revers es gravarà el nom de la persona física o jurídica guardonada i la data de la concessió”.
Per això, l'Ajuntament ha seleccionat a un expert que conjuminara una clara sensibilitat artística, prestigi i poguera aconseguir una extraordinària factura de la peça. Així, la persona seleccionada per a la creació del disseny i l'elaboració del prototip de la Medalla de Gratitud de València ha sigut el prestigiós joier Vicente Gracia.
Vicente Gracia va nàixer a València en 1961, en una família dedicada a la joieria. Format a la Massana, l'Escola d'Art i Disseny de Barcelona, amb professors com Joan Miró i Antoni Tàpies, formà part d'Espacio 12, creat pel joier Manuel Carrera, amb Oriol Bohigas, Lucía Dominguín i Paloma Picasso, entre altres. L'any 1986 va obtindre el premi Nacional de Disseny i en 1992 va obrir la seua botiga al carrer de la Pau de València. Ha creat joies per a la reina Sofia, la reina Letizia, Michael Jackson, Daryl Hannah, Daniel Craig i Andie McDowell, entre altres. L'any 1988 se li va concedir el premi Internacional de Joieria de la Ciutat de València i en 2014 el premi Nacional d'Artesania Espanyola.