elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València celebra la nit de la literatura amb el lliurament de premis "València i València Nova 2021"

València celebra la nit de la literatura amb el lliurament de premis "València i València Nova 2021"
  • Els guanyadors han presentat les seves obres a l'avantsala a la gala que se celebrarà aquesta nit al Centre Cultural La Beneficència

La Institució Alfons El Magnànim juntament amb la Diputació de València ha donat a conèixer aquest matí els llibres guanyadors dels "Premis València i València Nova 2021" en la roda de premsa que ha servit com a avantsala a la gala que se celebrarà aquesta nit al Centre cultural La Beneficència.

En aquesta edició, els autors i autores premiades han estat: Cándido Polo Griñán (assaig), Aina Fullana Llull (narrativa en valencià), Joan Mahiques Climent (poesia en valencià), Francisco Caro Serra (poesia en castellà), Irene Rodrigo Martínez ( narrativa jove en castellà), Álvaro Carbonell Cerdà (poesia jove en català), i Lluc Silvestre Gili i Edgardo Sergio Carosia Fabiano (novel·la gràfica).

La vicepresidenta de la Diputació i presidenta de l'Magnànim, Maria Josep Amigó, ha destacat la trajectòria consolidada d'aquests premis literaris, a més de "la professionalitat i treball de la Institució Alfons el Magnànim perquè uns premis com aquests i aquesta gala porta molta feina".

En aquesta edició, "s'han premiat set llibres, sis d'ells ja estan publicats i un, la novel·la gràfica s'editarà el proper any, ja que en aquest cas el que es premia és el projecte".

Els guanyadors d'aquests premis reben més de la publicació de la seva obra, un quadre original de Manuel Boix i un premi en metàl·lic de 12.000 euros en les modalitats de narrativa i assaig, de 7.500 euros en les de poesia i de 8.000 euros en la de novel·la gràfica. Pel que fa a la categoria de València Nova, els premis, a més de la publicació de l'obra i el quadre de Boix, són de 5.000 euros en narrativa i assaig, i de 3.000 euros en poesia.

Maria Josep Amigó ha volgut donar l'enhorabona als guardonats "en el nom de València perquè feu gran el nom de la ciutat".

El director de la Institució Alfons el Magnànim, Vicent Flor, ha assenyalat que aquests són "uns premis importants a nivell estatal i esperem que aviat ho siguin també a nivell internacional". A més, ha anunciat que "cada vegada són més obres les que es presenten, en aquesta edició, s'han presentat 650 obres en el conjunt de les categories, convertint-se en la segona edició on més obres originals s'han presentat".

A continuació, fem un repàs dels guanyadors de les diferents categories i les seves obres.

Álvaro Carbonell Cerdà. Girafes al zoològic d'Atlanta, Premi València Nova de poesia en castellà.

El jove poeta ha destacat que aquesta "és una obra que tenia una mica oblidada i vaig deixar de banda, però a principi d'aquest any vaig decidir acabar-ho i presentar-lo a aquests premis. Tracta de l'afany de descobriment constant, de les cures preventives i l'amor, entre altres temes.

Francisco Car Serra. Aprehendre l'ara, Premi València de poesia en castellà.

Car Serra ha assenyalat que "el títol tracta que durant aquest temps hem hagut de buscar llocs on refugiar-se i resistir", avançant a més que "gairebé tots els poemes tenen estructura dialogada".

Lluc Silvestre Gili i Edgardo Sergio Carosia Fabiano. Un so a l'Marroc, Premi València de novel·la gràfica.

Lluc Silvestre, escriptor de la novel·la, ha confessat que "aquesta és la meva primera experiència literària i estic com un nen". L'escriptor ha indiaco que "la història explica l'organització d'una fira musical, amb la qual es pretén que l'espectador sàpiga que és el que passa en un escenari, però també el que passa darrere i conèixer a tots els professionals que treballen en un esdeveniment com una gira o un festival ". En relació a Edgardo Sergio Carosia, artista gràfic de l'obra, ha assenyalat que "jo he fet la lletra, però la música l'ha fet ell".

Irene Rodrigo Martínez. Tres llunes plenes, Premi València Nova de narrativa en castellà

La guanyadora de l'València Nova de narrativa en castellà ha declarat que "aquesta és la meva primera novel·la i la meva intenció no era necessàriament publicar-la sinó simplement acabar-la com a projecte". En ella "he volgut explicar la història d'una dona de 30 anys que desitja ser mare soltera i compartir els prejudicis d'ella mateixa i els altres sobre aquesta forma de maternitat".

Aina Fullana Llull. Els dies bons, Premi València de narrativa en valencià

L'escriptora ha avançat que "la novel·la m'ha servit com una experiència introspectiva". La història tracta "sobre com les addiccions afecten la vida diària i mostra una Mallorca incòmoda i marginal".

Cándido Polo Griñán. El manicomi de Jesús. Bogeria i salut mental a València a final de l'mil·lenni, Premi València en la categoria d'assaig.

L'assagista ha apuntat que "m'he dedicat a la psiquiatria tota la vida i segueixo considerant que el manicomi és un microcosmos que reprodueix el millor i el pitjor de la societat". En aquest cas, el seu assaig compte "la història de l'manicomi de Jesús, perquè la gent sàpiga el que havia a l'altre costat de el mur. És una història que calia comptar, no només per als professionals, sinó per als familiars i per als pacients mateixos, els que molts van passar aquí més de mitja vida ".

Pujar