València celebra enguany el 550 aniversari com a bressol dels escacs moderns
La historiografia fixa el naixement de les actuals regles del joc en el poema ‘Scachs d’amor’, escrit a València en 1475 per Bernat Fenollar, Narcís Vinyoles i Francí de Castellví
València celebra enguany el 550 aniversari del naixement dels escacs moderns, una efemèride mundial que, tal com arreplega la historiografia, va esdevindre, precisament, a la nostra ciutat. Els historiadors assenyalen València com el lloc en el qual, per primera vegada, es van articular les regles de joc actuals, que apareixen en el poema titulat ‘Scachs d’amor’, escrit a València l'any 1475, és a dir, fa ara cinc segles.
El text arreplega les regles actuals d'este joc ancestral. És una peça col·lectiva firmada per tres autors: Bernat Fenollar, Narcís Vvinyoles i Francí de Castellví, i exposa per primera vegada el moviment de la dama (la reina), recrea una descripció íntegra d'una partida, i establix un primer reglament dels escacs que es disputa en l'actualitat.
Amb este motiu, l'Ajuntament de València, a través de la Fundació Esportiva Municipal, i amb la col·laboració de la Fundació València Bressol dels Escacs Moderns, de la Federació d'Escacs de la Comunitat Valenciana, FACV, i de la Federació Espanyola d'Escacs, han presentat un programa d'activitats commemoratiu, que es desenvoluparà al llarg de l'any, i que inclou fins a 20 iniciatives de distint caràcter, dirigides a persones aficionades i a la ciutadania en general. Precisament, este matí, la regidora de Turisme, Innovació i inversions, Paula Llobet, i el regidor d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, han presentat els actes del "550 Aniversari de València bressol dels escacs moderns (1475-2025)", en un acte que s'ha celebrat a la Llotja de la Seda, i que ha comptat també amb representants de la Fundació Esportiva Municipal, la Fundació València Bressol dels Escacs Moderns, la FACV, la Federació Espanyola d'Ajedres, FEDA, i la Generalitat.
Tal com ha explicat el regidor d'Acció Cultural, José Luis Moreno, “tot va ocórrer a València i en valencià”, en referència al poema escrit pels tres poetes del Segle d'Or valencià, que ocupaven en aquells dies càrrecs prominents en la vida de la ciutat. Moreno ha explicat que, 20 anys després d'esta fita, en 1495, també des de València es van difondre les regles dels escacs moderns, a través del Llibre dels jochs partits dels scachs en nom de 100, escrit per Francesch Vicent, natural de Segorbe, però “vehí i criat en la insigne i valerosa ciutat de València”, com ell mateix subratlla en la seua obra.
Per part seua, la regidora de Turisme, Innovació i Captació d'Inversions, Paula Llobet, ha destacat que, amb esta iniciativa, “València enllaça l'èxit de la nostra presència a Fitur i ens torna a situar en el centre de l'atenció internacional”. De fet, el programa d'actes inclou l'Open Internacional, que ha sigut presentat en Fitur com un de les 10 fites esportius de l'any a la nostra ciutat, ha subratllat Llobet. La regidora ha conclòs explicant que este programa d'actes suposa “un homenatge al paper històric de la nostra ciutat en el desenvolupament i expansió d'un esport que transcendix fronteres i transcendix generacions”.
Al juliol, el VI Open Internacional València Bressol dels Escacs
La programació del "550 Aniversari de València bressol dels escacs moderns (1475-2025)" arreplega fins a 20 iniciatives distintes per a visibilitzar la commemoració d'esta efemèride. Una de les més destacades, serà precisament el VI Open Internacional València Bressol dels Escacs, que se celebrarà del 5 al 13 de juliol, i que comptarà amb una extraordinària participació de titulats nacionals i internacionals. Tal com han explicat els organitzadors, el programa d'esta edició inclourà exhibicions, reptes interactius i partides simultànies. Especialment destacada serà la presència del cèlebre i misteriós 'Rei Enigma', que jugarà amb persones aficionades de tots els nivells. I també se celebrarà de nou l'anomenat ‘Desafiament a la Cega’, que conjumina vidents i invidents amb les mateixes condicions de joc en un espectacular torneig de 3 dies de duració.
La programació arranca este mes amb una exposició permanent sobre l'origen valencià del joc a la sala ‘València, bressol dels escacs moderns 1475’ de la Fundació Esportiva Municipal. Esta iniciativa inclou una exposició itinerant sota el títol ‘La ruta dels escacs moderns’, i el desenvolupament de diferents tallers d'història. També este gener ha començat el ‘Circuit d'escacs base de la Comunitat Valenciana’ que es disputarà fins al próxim juny, i que inclou un total de 18 proves de realitzar en diferents punts de les tres províncies. A més, en este context es jugarà també la fase final del Campionat d'Espanya Escolar.
Grans mestres internacionals
El programa inclou la presència de grans noms dels escacs internacionals: Al març, en el marc del 8M, Dia Internacional de les Dones, l'actual campiona d'Espanya d'Escacs i gran mestra, Sabrina Vega, oferirà una simultània a la Sala València, Origen dels Escacs Moderns 1475, en les instal·lacions de La Petxina. Seguiran dos setmanes de conferències i tornejos femenins al vontant del creixent paper de la dona en els escacs actuals, i a la gran reforma femenina del joc-ciència promoguda a València, anomenat llavors Axedres de la Dama.
Al maig, serà a la ciutat el gran mestre internacional Viswanathan Anand, vicepresident de la FIDE i pentacampeón mundial, qui oferirà una masterclass amb una selecció de les seues millors partides, i assistirà a partides simultànies i trobades amb jóvens jugadors d'escacs valencians.
Unes altres de les propostes previstes serà el XVIII Torneig per Parelles Ciutat de València, que tindrà lloc a l'agost; o el ‘Torneig medieval’ del mes d'octubre. A més, es difondran nombroses publicacions vinculades a esta fita, entre elles, l'edició en anglés del Llibre dels jochs partits dels scachs en nom de 100, del segorbino Francesch Vicent. A més, per primera vegada a la nostra ciutat se celebrarà el congrés internacional de col·leccionistes d'escacs. I així mateix, s'estan preparant cicles de la relació entre els escacs i el cinema, i una exposició de pintura amb obres sobre escacs, entre altres iniciatives.
La presentació del programa ha comptat amb la participació del director general d'Esports de la Generalitat, Luis Cervera; el president de la FEDA, Francisco Javier Ochoa; el president la FACV, Emilio González; el president de la Fundació València Bressol dels Escacs Moderns, Basilio López; i la directora gerent de la Fundació esportiva Municipal, Mª Ángeles Vidal, qui ha destacat el compromís de la FDM a acostar els escacs als més xicotets a través del projecte Esports al Barri, que es desenvolupa a les Escoles Esportives Municipals i que compta amb 998 alumnes en un total de 79 grups); i a través dels Jocs Esportius (amb 107 jugadors: 96 xics i 11 xiques -56 benjamínes, 39 alevínes i 12 cadets-).