València celebra el centenari del naixement de l'escriptora María Beneyto amb una ruta literària, llibres i exposicions
Les Biblioteques Municipals acolliran activitats per a donar a conéixer la vida i obra d'“una de les autores valencianes més importants del segle XX”
L'Ajuntament reeditarà l'obra El río viene crecido, i també coeditarà la novel·la inèdita en castellà Evelia 25
Una ruta literària descobrirà els llocs de la ciutat que van marcar a l'escriptora que hui dona nom a una de les biblioteques de la xarxa municipal
València celebrarà enguany el centenari del naixement de l'escriptora María Beneyto. A este efecte, l'Ajuntament ha organitzat diverses activitats “per a enaltir la vida i obra d'esta autora valenciana que va ser especialment prolífica en el món de la poesia i va publicar diverses novel·les de notable èxit, tant en castellà com valencià”. Ho ha anunciat hui el regidor Acció Cultura i Recursos Culturals, José Luis Moreno, qui ha detallat que s'han organitzat tallers, exposicions i fins i tot es treballa en la reedició i publicació d'alguns dels seus llibres. Si bé, entre les accions programades destaca la posada en marxa d'una ruta literària que farà valdre els llocs de la ciutat que van marcar a l'escriptora.
El regidor d'Acció Cultural i Recursos Culturals ha explicat que l'Ajuntament ja treballa en la difusió d'obres de l'autora. Concretament, impulsa la reedició de El río viene crecido, un retrat de la València dels anys posteriors a la riuada i les seues conseqüències per a les famílies més modestes, i la coedició de la novel·la inèdita en castellà Evelia 25.
“Una altra de les accions que es posaran en marxa este 2025 és la creació de la ruta literària de María Beneyto, que s'unirà a les tres que ja existixen d'altres autors: Vicent Andrés Estellés, Carmelina Sánchez-Cutillas i Marc Granell”, ha afegit Moreno.
oncretament, es crearà una ruta amb 12 punts que permetran recórrer València i descobrir els llocs que han marcat la trajectòria vital i literària de María Beneyto. Cada punt estarà assenyalat amb una placa instal·lada en el paviment i un codi QR, que permetrà accedir a l'explicació de per què eixe punt de València és important per a la figura de l'autora.
“Des de l'Ajuntament de València estem encantats de celebrar enguany el centenari del naixement de María Beneyto, una de les nostres escriptores més importants del segle XX. Per això, hem volgut organitzar diverses activitats que ens permetran conéixer la seua obra i acostar-nos un poc més tant a la seua vida com al seu impacte en la literatura”, ha reiterat l'edil.
Activitats en Biblioteques: tallers i centres d'interés
Les Biblioteques Municipals també acolliran el taller ‘Desconéixer la primavera: llegir i escriure a María Beneyto’, que impartirà l'escriptora i poeta Mar Benegas, i se celebrarà diverses vegades al llarg de l'any. En les diferents sessions es farà un recorregut per les obres més significatives de l'autora, així com les fites més importants de la seua vida, que després van donar lloc a la motivació darrere de la seua prosa i els seus poemes.
Així mateix, les Biblioteques Municipals també prepararan espais amb recomanacions de lectures de María Beneyto, així com informació sobre la seua vida i obra i altres qüestions que els visitants podran consultar per a ampliar el seu coneixement sobre l'autora.
Exposició i fons ‘María Beneyto’
Les Biblioteques Municipals també col·laboraran amb una altra de les activitats organitzades en el marc del centenari del naixement de María Beneyto: una exposició itinerant que ha realitzat l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Esta mostra comptarà amb 12 panells que explicaran les principals fites de la vida i obra de l'autora, amb textos del poeta i filòleg Josep Ballester. L'exhibició es presentarà el dia 20 de febrer en l'Hemeroteca Històrica Municipal, i després es mourà per diferents biblioteques per a arribar a tots els veïns i veïnes de València.
“L'AVL ha pogut fer l'exhaustiu treball dels panells gràcies al fet que les Biblioteques Municipals li han donat accés total al fons ‘María Beneyto’, que es troba en l'Hemeroteca i que va ser depositat en 2011, any de la mort de l'autora. Este nodrit fons està compost per materials molt variats: des d'enciclopèdies i diccionaris fins a obra literàries de diferents gèneres, totes elles pertanyents a la col·lecció personal de María Beneyto, i algunes d'elles firmades i dedicades pels seus autors originals, que eren amics de l'escriptora”, ha indicat l'edil.
Igualment, el fons que es troba a la Biblioteca Històrica Municipal també conté diverses edicions de les obres de l'escriptora, entre les quals es destaca un exemplar d'Antiga pàtria mecanografiat i amb el títol manuscrit. A més, en el fons també s'ha localitzat una novel·la inèdita, escrita en valencià, Al límit de l’absurd.
Al costat de l'"extens" fons bibliogràfic, l'arxiu de María Beneyto també compta amb fotografies, cartes, crítiques literàries i documents personals de l'escriptora, que requerixen l'autorització expressa dels seus hereus per a poder ser consultats.
Beneyto, figura de la literatura contemporània valenciana
José Luis Moreno ha recordat que María Beneyto és “una de les principals figures de la literatura de postguerra i de les lletres contemporànies valencianes”. Algunes de les seues obres més destacades són Criatura Múltiple, amb el qual va rebre el Premi Valencià de Poesia en 1953; Antigua Pátria, amb la qual va guanyar el premi Ciutat de Múrcia en 1969, o Bressoleig a l’insomni de la ira, que va guanyar el Premi de la crítica poesia catalana en 2004.
El regidor també s'ha fet eco del suport que l'autora va rebre de “nombrosos intel·lectuals, com ara Joan Fuster, amic personal, Manuel Sanchis Guarner o Xavier Casp, qui va ser qui li va recomanar escriure en valencià”, i ha ressaltat que el Servici de Recursos Culturals ha fet importants esforços per preservar la seua obra, i també disposa d'alguns dels seus títols més importants, com Poesia Completa, Estudis entorn de l'obra de María Beneyto, o Fulles per a algun dia de novembre.