elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València busca idees per dissenyar la plaça de l'Ajuntament definitiva

València busca idees per dissenyar la plaça de l'Ajuntament definitiva
  • L'objectiu és desenvolupar el projecte durant el proper mandat i es pressuposta en quasi nou milions d'euros

MÉS FOTOS
València busca idees per dissenyar la plaça de l'Ajuntament definitiva - (foto 2)

L'Ajuntament de València busca el disseny definitiu per a la plaça de l'Ajuntament. L'any passat es va transformar l'espai en una zona majorment vianants i ara es busquen idees per crear una plaça nova, adaptada a les actuals generacions, inclusiva, accessible i participativa.

Aquest dimecres l'alcalde de València, Joan Ribó, i la vicealcaldessa i regidora d'Urbanisme, Sandra Gómez han presentat el concurs per al disseny definitiu de la plaça de l'Ajuntament, tal com la coneixem actualment. Cal ressaltar que l'actual plaça data de l'any 1963 i, abans del seu tancament al trànsit fa un any circulaven per allà 10.000 cotxes a el dia. Per a l'alcalde "no és raonable" donar tanta prioritat als vehicles, ja que representen el 23% del trànsit però ocupen el 60% de l'espai urbà.

Després de la remodelació integral, la plaça de l'Ajuntament, de 12.000 metres quadrats, serà de vianants, renovarà les parades de flors, disposarà de fonts per beure, banys públics, ombra, vegetació, zona per plantar la falla o disparar la mascletà, i no augmentarà el nombre de terrasses.

En l'aire està que passarà amb la línia C1 de l'EMT tot i que es planteja traslladar-la al carrer Sant Vicent i que la parada estiga a uns 250 metres de la plaça. En qualsevol cas, això és una cosa que decidiran els tècnics. S'espera que el projecte estiga redactat en un any i que les obres, amb un pressupost màxim de 8.639.400 euros, comencen al setembre de 2023.

Fases del projecte

El procés consta de dues fases. En primer lloc, els equips candidats han d'acreditar que compleixen els requisits en un termini de 30 dies. La segona fase comprèn dues etapes: la presentació de les propostes de forma anònima (en 60 dies) i l'elecció de entre tres i cinc avantprojectes (en 45 dies).

El tribunal que seleccionarà el projecte final serà multidisciplinari. Estarà compost per l'alcalde i la vicealcaldessa, que encapçala la Regidoria de Desenvolupament Urbà, o les persones en qui deleguen, membres de el Col·legi d'Arquitectes i el Col·legi d'Enginyers, i personal tècnic de la Conselleria de Cultura i l'Ajuntament.

Per cert, preguntats per si hi hauria la possibilitat d'incloure en el tribunal a l'oposició, l'alcalde Ribó ho ha descartat ja que confia que seguiran governant en la nova legislatura que arrenque les obres del projecte.

La idea guanyadora rebrà 559.988 euros i s'encarregarà de la redacció del projecte bàsic, l'execució i la direcció de l'obra. Els entre tres i cinc equips finalistes tindran un premi de 9.680 euros per fer front a les despeses i el treball realitzat.

Pujar